.: Dagbog og andre gode oplevelser - del 9 :.
 
DAGBOG, del 9.  Fra 22/9 2011.

Der er ikke længere plads på side 9, hvorfor du skal vælge side 10 for at blive bedre informerete, end du var for et øjeblik siden. Klik her.
 
Onsdag 23/5 2012:
Kunsten at antyde er en kunstart, som nogle mennesker mestrer til perfektion.
Forstanderinden kan være en af
​​dem.
Kl. 8,54 hun ankom i vores soveværelse, hvor jeg gradvist var at vågne op. Stille begyndte hun at tage betrækkt af dyne og pude på sin egen seng. Jeg følte, at en indikation var blevet sendt, at nu var det tid for mig at komme op.
Men da det jo kun var en indikation, "rævesov" jeg videre.
Men nu blev indikationerne voldelige og ikke længere en kunstart. I et snuptag var min dyne væk, og betrækket fjernet. Jeg spurgte den gode dame, om antydningen gik på, at jeg skulle op.

Da min pude voldsomt blev fjernet under mit uskyldige hoved, var jeg helt klar over, at det var præcis, hvad hun mente.
Jeg stod op og afsendte en indikation af, at jeg ikke var helt tilfreds med min tilværelse.

 
Tirsdag 22/5 2012:
Jeg fik en hamrende god ide. Længe har ukrudt og mos domineret alle fuger i vore havefliser, og ganske vist har vi indkøbt et specielt instrument til at fjerne det, men det er pokkers besværligt.
Og her kommer min gode ide så ind i billedet. Fat i højtryksrenseren, fuld styrke og så spule ukrudt og mos op og bagefter drysse nyt fugesand på. God teori.
Og op kom alt det "grimme" blandet med mudder og sand. Af uforklarlig årsager sprøjtede det hele bagud, så inden længe lignede jeg konen i muddergrøften, i hvert fald på forsiden.
Beskæmmet måtte jeg meddele forstanderinden, at mit forsøg forsåvidt lykkedes på de to kvadratmeter, jeg havde renset, men at jeg ikke troede, at højtryksrenseren var løsningen på samtlige 175 kvm. Et hurigt kig på min front overbeviste hende.
 
Mandag 21/5 2012:
Jeg har i dag taget en absolut "slapper" ovenpå gårsdagens excesser.
Jeg har støvsuget en smule, jeg har fejet en smule,  og jeg har med rolige og afmålte bevægelser hyppet og dernæst holdt mandtal på mine kartofler.
Enhver med blot den mindste forstand på sidstnævnte vil vide, at kun de færreste og kun de allerdygtigste kartoffelavlere får 100% af deres planter op af jorden.
Jeg satte den 26. marts 26 planter, og kunne i dag konstatere, at de alle var mødt frem.
Nu kan jeg glæde mig ved at "nusse" omkring dem, tale venligt og stille til dem, luge lidt og holde en passende mængde jord oppe omkring bunden af dem, og jeg læste just i dag, at der er næsten ikke noget der er så dejligt som at høste & spise af egne kartofler. Således opmuntret vil jeg forstsat forkæle mine.
 
Søndag 20/5 2012:
Siddende dødeligt udmattet på min cykel på landevejen mellem Tved og Dejret, på vej til Skødshoved, fandt jeg det pludselig påkrævet på grund af de store anstrengelser at konkludere på mit liv. Jeg var sikker på, at jeg med langsomme pedalomdrejninger nærmede mig min sidste stund og det på trods af, at jeg i Brugsen i Vrinners havde indkøbt og indtaget en spandauer af anselig størrelse og en Coca Cola, to emner, som jeg normalt ikke indtager. Men sukkerprocenten var så lav, at det var nødvendigt..
Jeg konkluderede på mit liv - der mellem Tved og Dejret - at jeg har været heldig. En dejlig kone, pragtfulde børn, svigerbørn og børnebørn, gode venner, alt i alt en tilværelse, der er mere på plussiden end på minussiden. Og skulle det være, hvad ville så være mere passende end at dø på min cykel på Mols, hvor jeg har kørt så meget og så ovenikøbet på en solskinsdag i maj.
Således forberedt opdagede jeg til min overraskelse, at jeg ikke var død ved ankomsten til vore venners hus. Endnu mere overraskende var, at jeg fortsat var nok ved bevidsthed til at nyde en aldeles god frokost.
Men det var godt, jeg ikke skulle cykle hjem. Forstanderinden kom kørende i vores bil og lod mig venligst hægte cyklen bagpå.
Aldrig nogensinde før har en cykeltur i den grad "mast" mig. Det var forfærdeligt. Måske cyklen skal hænges op på en krog?
 
Lørdag 19/5 2012:
Det kom til mig næsten som en åbenbaring, et himmelsk heureka.
Jeg var sendt i supermarkedet efter nogle småting, mens forstanderinden gjorde midtbyen og mit Dankort usikker sammen med søn, svigerdatter og Frederik.
Pludselig indså jeg, da jeg steg ud af bilen, hvorfor jeg altid straks får begge hænder om på ryggen og får en let fororverbøjet gangart.
Årsagen er den åbenlyse, at hvis jeg ikke anbragte hænderne som beskrevet, da ville de hænge lodret ned, og jeg ville med min let krummede ryg og hængende arme minde mest af alt om en orangutang på bytur.
Jeg synes, det er trygt for mig at have opklaret dette spørgsmål. Thi jeg har ofte undret mig over det.
Hvem bryder sig om at ligne en orangutang - udover orangutangerne naturligvis?
 
Fredag 18/5 2012:
Mit liv - såvel som alle andres - består i evige valgsituationer. Hele tiden skal man tage stilling til eksistensielle afgørelser.
I dag havde jeg to valg:
1) Jeg kunne slå græsplænen og
2) Jeg kunne cykle en tur.
Under normale omstændigheder (det vil sige for ikke ret lang tid siden) ville jeg uden nogen tøven vælge nummer 2.
Men jeg er ikke længere så sikker på at kunne præstere nok til at klare en "regulær" cykeltur. Så med næsten grædende hjerte måtte jeg vælge græsslåmaskinen fremfor cyklen. Det var såmænd hårdt nok i sig selv. Til gengæld blev jeg meget populær hos forstanderinden, og det var det hele værd.
Men jeg skal op på den cykel igen, SKAL, SKAL, SKAL.
 
Torsdag 17/5 2012 (Kr. Himmelfartsdag):
"At rejse er at leve", sagde H.C. Andersen. Mange er enige med ham. Det var jeg også engang. Nu foretrækker jeg overskuelige rejser og har ingen ønsker om at besøge fjerne eller eksotiske steder.
OG SÅ DOG.
Én bestemt rejse kunne jeg ønske mig. En tur med Orientekspressen.
Jeg læste just i dag, at i april 2013 vil dette fornemme tog aflægge sit blot tredie besøg i Danmark. Der er arrangeret en togtur fra Stockholm til Venedig med stop i København. Der ville jeg gerne være med. Dog har man i artiklen nænsomt valgt ikke at fortælle, hvad en billet koster. Jeg tør end ikke gætte på det. Men hvor ville jeg gerne være en af passagererne.
 
Onsdag 16/5 2012:
At vaske hunde er en "træls" opgave, som nu og da gøres nødvendig. Heldigvis ikke ofte.
Forstanderinden og hendes ydmyge tjener har i lang talt om, at nu skulle vi altså tage os sammen og få det gjort. Men der kom hele tiden noget i vejen. Så ringede telefonen, så skulle der støvsuges, så skulle postkassen tømmes, og så skulle der børstes tænder. Hele tiden hændelser, der udskød hundevaskningen.
Men i dag skete det så. Ældste søn var på besøg, da hundene kom hjem efter deres daglige travetur med genboen. Hun kunne fortælle, at den ene hund havde rullet sig i noget unævneligt. Der var således ingen pardon. Vask var nødvendig.
Men vi to gamle blev reddet på målstregen. Ældste søn sprang til, og på ingen tid var begge hunde grundigt vasket. Det er altså godt at have børn.
 
Tirsdg 15/5 2012:
Som det vides blev TV2 fra nytår en betalingskanal. Måtte Gud tilgive de, der besluttede det.
Det betyder for vi camping- og Tour de France-entusiaster, at vi har måttet investere en mindre formue i en Boxer box og tilhørende betalingskort for at muliggøre at se dette cykelløb i den tilstundende sommerferie.
Og vi har ved tidligere lejlighed måttet afbryde en ferie, da vi ikke kunne se TV2.
Efter at have indkøbt udstyret for en månedstid siden skulle det for et par dage siden testes. Om det virkede? Ikke spor. Halvt billede og ingen lyd. Min verden sank i grus. Ingen cykelløb i ferien.
Alt muligt blev prøvet, inklusiv en montering af grejet i genboens campingvogn. Nul. Flere besøg hos forhandleren gav heller ikke noget - indtil i dag.
Jeg medbragte box + TV. En rigtig vaks ekspedient gennemgik det hele og sluttede med at sige, at jeg blot skulle bruge et scart-stik i stedet for et HDMI-stik. (Bed mig ikke forklare forskellen, men billede viser scart-stik).
Som sagt, så gjort. Alt fungerer nu perfekt. En dybfølt tak til en vaks ansat i radioforretningen.
Således sparede jeg en bunke penge, da jeg frygtede, at ny antenne + nyt TV skulle have været købt.
Det har været en god og heldig dag. Én af dem, der gerne må komme flere af.
 
Mandag 14/5 2012:


















Da jeg gik på Th. Langs Seminarium først i 1960'erne, var jeg så heldig at have flere gode lærere. Men én var noget særligt. Ham værdsatte jeg allerhøjest. Han var min engelsklærer på linifagsholdet, Jørgen Maibom.
Han var et enestående menneske, en mere end almindeligt dygtig lærer, imødekommende, hjælpsom, omsorgsfuld, altid åben for debat. Ja, jeg tror ikke, jeg kan finde superlativer nok for dette pragtfulde menneske.
For nogle dage siden erfarede jeg ny viden om ham på "FB Silkeborg". Jeg læste, at han under besættelsen var en yderst aktiv modstandsmand, som deltog i mange risikable sabotageaktioner.
Det gør ham yderligere "stor" i mine øjne.
Han er den bedste lærer, jeg har mødt i mit liv og et af de største mennesker.
 
Søndag 13/5 2012:
Kl. 7.45 i nat sluttede min nattesøvn. Forstanderinden trak kynisk dynen af mig og meddelte, at jeg skulle op. Det havde jeg aldrig gættet, hvis hun ikke havde sagt det. Temaet blev uddybet med information om, at vi skulle ledsage datter og barnebarn til Grenå for der at stå i kø ved et supermarked med henblik på at indkøbe en computerskærm til en uhyre fordelagtig pris. Vi vidste, at der kun var 3 eksemplarer til salg, så en taktik blev aftalt. Det søde barnebarn skulle sørge for at stå forrest i køen og ved startsignalet styrte ned i computerafdelingen og nappe én af de tre. Han er hurtig og kendte taktiken, så triumferende kunne han erobre en skærm.
Det kunne glæde morfar meget, at det lykkedes, men det, som fulgte efter, glædede ham ikke. Omkring 1½ time kunne forstanderinde og datter få til at gå med at tøffe rundt i butikken og erhverve sig en enorm stak varer. Aldrig har jeg set en så overlæsset indkøbsvogn. Så falder tiden lang.
 
Lørdag 12/5 2012:
I en pause i sine anstrengelser for at holde mig fuldtidsbeskæftiget meddelte forstanderinden, at hun lige ville gå ned og holde mandtal over kartoflerne i vores kartoffelmark.
Hun kom tilbage med tidender om, at 15 planter havde beæret os med deres ankomst. Nu mangler så kun 11.
Men det kunne undre, at der på posen med læggekartoflerne stod, at det var en "tidlig" art.
De blev jordet den 21/3, så de har haft god tid til at vokse sig store, men som det fremgår af billedet, så er det ikke lige det tillægsord, man vil bruge om dem - ej heller "tidlig".
Men som agrar må man affinde sig med de betingelser, der gives og lægge an på, at EU-tilskudet vil kompensere for en sen og evt. dårlig høst.
 
Fredag 11/5 2012:
Dette her er lige vand på min mølle, eller måske skulle jeg sige diesel i min tank.
En glædelig begivenhed er indtrådt i Års, lidt nordpå. Her sælger man diesel (og benzin) til 1 kr. literen, ja, du så rigtigt, 1 dansk krone for 1 liter fjernøstlig benzin/diesel. Ganske vist er det ikke hele dagen, men kun 1-2  timer omkring middag. Men alligevel. Det er noget, der rykker.
Stærke rygter vil endog vide, at samme begivenhed snart vil finde sted i eller omkring Århus. Og det mere end antydes, at man i Lystrup skal holde øje med uno-X-tankene.
Jeg kan næsten ikke vente på at holde i kø for at tanke. Man tror ikke sine egne øjne, når man set priser som disse. De svarer nogenlunde til først i 1960'erne - de go'e, gamle dage.
 
Torsdag 10/5 2012:
I dag er en lille mærkedag. Det er 158 år siden, vi fik en tyendelov (1854). I mit arbejde med min bog om fattiggården stødte jeg flere gange på den. Den var tiltrængt der i 1854, omend den ved læsning med 2012-øjne ikke var særlig venlig ved tjenestefolk. Læs lige, hvad loven indeholdt:
Tyendet var forsat underlagt bonden eller herremanden, der havde revselsesret. Tyendet skulle stå til rådighed for sin arbejdsgiver 24 timer i døgnet, ellers kunne han eller hun blive straffet med bøde eller fængsel. Hvert tyende havde en skudsmålsbog, hvori der foruden oplysninger om fødsel, forældre og skolegang var anført husbondens anbefalinger. Tyendet følte det ofte som et brændemærke, fordi den fulgte personen hele deres liv. Mistede tyendet sin skudsmålsbog, kunne han eller hun straffes med fængsel.
Og nu er det, man skal passe på med at blive socialt indigneret. For det første kan vi ikke ændre på noget, og for det andet var loven et fremskridt i forhold til den foregående "lovløse" tid.
Den var trods alt en afgørende lov, en konsekvens af grundloven af 1849.
 
Onsdag 9/5 2012:
Da jeg var en del yngre, var knallerter en større del af hverdagen, end de er i dag. Til manges ærgrelse havde adskillige unge mennesker en sådan maskine og tilbragte et stort antal timer på dem og på at vedligeholde dem. Det var populært om aftenen og i weekender at køre rundt i små eller store flokke. Men meget tid blev også brugt på at mødes et sted, i en park, på et torv eller på et gadehjørne. Der kunne man så sidde overskrævs på knallerten og snakke med vennerne.
Det fik de lidt ældre til at omtale fænomenet som "den omsiggribende chikane fra knallertkørere og den uheldige indflydelse, knalleristerne havde på hinanden og deres omgivelser".
Niels Hausgaard havde i en lille dialog sin kommentar til det også.
A: "Hwa lawe di ung mæisker diøver?" (Hvad laver de unge mennesker derovre?)
B: "A tror, te de tjier sæ".  (Jeg tror, at de keder sig)
A: "Ku di så int tjø nå mier å djer knallerter". (Kunne de så ikke køre noget mere på deres knallerter?)
 
Tirsdag 8/5 2012:
Sygehistorie, del 2 (mindst lige så dramatisk som gårsdagens):
Gårsdagens mange smerter, som ud over store fysiske ubehag forhindrede mig i at spise et ellers udsøgt aftensmåltid af bl.a. grillet mørbrad (kan det blive værre?), forsvandt ikke ved brugen af de i går omtalte midler som varmepude og panodiler.
Først da jeg greb til sidste livline, indtagelse af en "dum-dum-kugle" af en smertestillede tablet, som jeg havde nogle stykker liggende af, fra da min lillefinger gik af led sidste år, fik jeg det godt, sådan rigtig godt. Smerterne forsvandt. Om det var tabletten eller de mange ønsker om god bedring, jeg fornemmede strømmede mig i møde, skal jeg ikke kunne sige. Vigtigst var også, at jeg fik det bedre.
Efter en god nattesøvn glædede jeg mig til fysisk aktivitet i dag - helt på eget initiativ.
Men så fik jeg mavepine. Den er først forsvundet nu her omkring kl. 15.30 efter indtagelsen af endnu en "dum-dum-kugle".
Og hvad kan man så lære af alt dette? Jo, spis en "dum-dum-kugle", når det gør ondt.
Forhåbentlig afslutter dette min sygejournal for denne gang.
 
Mandag 7/5 2012:
Bered dig på en sygehistorie af den smertefulde slags.
Jeg vågnede i morges med et spjæt, da ældste søn iført tudehorn og høj sang vækkede mig. En dårlig start på en hvilkensomhelst dag. Min første observation var - udover den infernalske larm - at jeg havde smerter i ryggen.
Græsplænen blev slået. Det hjalp ikke.
Jeg så Giro d'Italia på TV. Det hjalp heller ikke, tværtimod tiltog smerterne.
Efter en hidsig spurt ved afslutningen af løbet, med et grimt massestyrt, måtte jeg rejse mig for sammen med forstanderinden at transportere lånte borde og stole tilbage efter de mange festligheder. Og jeg skal da lige love for, at den "opstandelse" fik smerterne til at øges. Det gjorde så ondt, at jeg var tæt på at besvime. Men borde og stole måtte afsted. Og det kom de.
Så nu sidder jeg her efter at have indtaget to panodiler og med varmepuden slynget om min ryg. Det hjælper forhåbentlig. Ønsk mig god bedring.
 
Søndag 6/5 2012:
To dage i træk med Giro d'Italia på TV er ikke spor for meget, og jeg glæder mig til også at være på plads i morgen. - og alle de efterfølgende dage.
I dag gik turen bl. a. igennem vores yndlingsferieby Lemvig, og det var da morsomt på denne måde at gense den smukke by ved Limfjorden. Det fik mig til at glæde mig endnu mere til årets sommerferie. Og det var da også morsomt, at de bakker, som gjorde Lemvig til byen med dagens bjergspurt, er de bakker, som jeg utallige gange har cyklet op og ned ad.
Forstanderinden var straks fremme med en erklæring om, at jeg da vist ikke kørte op med samme hastighed som feltet i dag. Her måtte jeg korrigere den søde dame. Jeg husker, at jeg brugte cirka samme tid. Hvorfor skulle hun absolut sige det?
 
Lørdag 5/5 2012:
Når man ikke længere selv er i stand til at kvalificere sig til de store cykelløb, må man nøjes med at følge dem på TV. Sådan bare nævnt i flæng Giro d'Italia og Tour de France.
Jeg havde indtil i onsdags regnet med at være med ved dagens enkeltstart i Giroen i Herning og derefter naturligvis i hele resten af løbet. Men denne ubehagelige "onsdags-afklædning" på min tur til og fra Aarhus midtby, hvor kræfterne slap op efter 30 km., overbeviste mig i al sin ynkelighed om, at jeg ikke er helt klar til at være med. Så jeg har sendt afbud. Jeg vil derfor om få minutter indtage en afslappet, halvt liggende og halvt siddende stilling i min formstøbte sofa og glæde mig over at se de ryttere, der har de nødvendige kræfter. Jeg elsker at se cykelløb.
 
Fredag 4/5 2012 (Bededag):



























Hvis der er noget, vi er gode til i vores familie, så er det at afholde konfirmationer, én i søndags (Cecilie) og én i dag (Kristian).
Vi har haft en enormt skøn dag med stor festivitas og passende højtidelighed, og konfirmanden betroede mig, da vi tog hjem, at han havde haft en rigtig god dag. Og det glæder en aldrende morfar.
Når så kan tilføjes, at maden var fortræffelig, så kan enhver indse, at alle ingredienser til en god konfirmation var tilstede.
Nu må vi håbe, at vi kan vedligeholde træningstilstanden med  de mange konfirmationer, for der er 14 år til den næste (Frederik).
 
Torsdag 3/5 2012:
Desværre er jeg aldrig nået helt til bunds i spørgsmålet om, hvorfor det er et hjerte, der bruges som glughul i et lokum. Det bedste bud er, at det er, fordi hjertet signalerer noget med et "hemmeligt" rum.
Men her kommer næste fundering, et eksistentielt spørgsmål:
Hvorfor er det, at man på en cykel ALTID har forreste tandhjul, kæde og bageste tandhjul på cyklens højre side i kørselsretningen?
Og det har såvidt jeg overhovedet har kunnet se på gamle billeder, altid været sådan.
Mon nogen nogensinde har set en cykel med kæden på venstre side? Næppe.
Gives der mon en grund til det? Er det af praktiske årsager? I givet fald hvilke?
Skulle nogen sidde inde med svaret, vil jeg meget gerne kende det.
Skriv i "Brevkassen" eller send en e-mail på gr@surfmail.dk.
På forhånd tak fra den gamle, nysgerrige mand.
PS: Jeg glæder mig rigtig meget til næstældste barnebarns konfirmation i morgen.
 
Onsdag 2/5 2012:














Årets første cykeltur i shorts og T-shirts. Solen bagte på mine velformede ben (UV-faktor 5,2, uha-da-da), og Århus midtby fik glæde af min smukke tilstedeværelse.
Det er desværre ved at blive typisk for mine cykelture, at jeg må holde pauser, idag bl. a. på Rådhuspladsen og ved Aarhus Å.
Jeg er bange for, at jeg også er nået dertil, at jeg må bide hovedet af al skam og trække op ad lange og stejle bakker (I dag var der dog ingen af dem).
I det hele taget var turen så hård (36 km.), at jeg sad i mine smerter og overvejede at stoppe med at cykle. Men hjemkommet, efter et godt bad synes jeg, at jeg er nødt til at fortsætte. Så må jeg køre korte ture. Min drøm om at cykle op ad Alp d'Huez er ikke længere aktuel.
 
Tirsdag 1/5 2012:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jeg kørte i formiddags forstanderinden til tandlæge. Ikke at hun havde brug for mig som støtte i stolen, men fordi hun da slap for at køre den halve by rundt efter en parkeringsplads.
Jeg havde så en lille times ventetid at få til at gå derinde.
Og udlængslen drog i mig. Jeg mærkede en kraftig sugen efter fjerne og eksotiske lande, steder, hvor kokosnødder kan slå en mand ihjel, og hvor solen bryder frem som torden bag Kina-bugtens kaj. Og jeg tænkte: "Sejl mig ud der øst for Suez, der hvor sidste mand er først, hvor de ti bud ikke gælder, og hvor folk kan føle tørst".
Jeg måtte derfor nødvendigvis køre en tur ned om Århus Havn for at se de mange skibe og måske hjælpe til med at fortøje et af dem.
Og jeg tænkte: "Jeg kører mig en tur langs med havnen, jeg må ned og se hvad der sker, jeg kan ikke forklare nøjagtig hvorfor, det er sådan bare - - ja gu er det så! Det er sådan en slags indeklemt længsel, lissom en der har siddet i fængsel og pludselig mærker, at nu er han fri".
Og jeg kiggede mig godt omkring i havnen efter skibene - se billeder øverst. Ikke et eneste.
Jeg tager s'gu til Lemvig i stedet.
 
Mandag 30/4 2012:
Når man - som jeg havde det i dag - har valget mellem at slå græs og tage ud og cykle, kan man blive bragt i tvivl.
Jeg kom ved en fejltagelse i formiddags, da vores genbo lige var ovre til en kop kaffe, til at sige, bare sådan for at holde samtalen i gang, at jeg da vist snart skulle have slået græs.
Sådan siger man ikke ustraffet i forstanderindens nærvær - heller ikke når man helst vil ud og cykle.
Pludselig var mit valg entydigt nemt. Jeg ville helst slå græs.
Mine forklaringer om at "snart" er et videre begreb end "her og nu" vejede ikke tungt i vægtskålen. Så jeg har slået græs.
 
Søndag 29/4 2012:
Vi har fejret Cecilies konfirmation i dag - til den store guldmedalje. Og det var en flot guldmedalje.
En god højtidelighed i kirken, en god prædiken og 7 søde konfirmander og -mandinder.
Familien samlet her på matrikelnummeret bagefter med taler, sange og fortræffelig mad og drikke.
Det var en super dag, som glædede alle meget og ikke mindst vi to gamle hønisser.
Næste barnebarn konfirmeres på fredag. Det bliver også godt.
Det var også Katrines 18 års fødselsdag. Og vi sang selvfølgelig også for hende. 
 
 
 
Lørdag 28/4 2012:
En spændende og travl weekend tog for alvor sin start i går. Der skulle hentes borde og stole til en fest her i huset på søndag. Sådanne borde har en stor vægt, hvorfor jeg trygt overlod løftningerne til ældste søn, mens jeg tog mig af stolene.
Ældste barnebarn, Katrine, fylder i morgen 18 år. Det blev fejret med en familie-brunch i formiddag.
Når denne skelsættende fødselsdag ikke bliver fejret på selve dagen - i morgen - skyldes det, at da skal næstyngste barnebarn, Cecilie konfirmeres.
Festen vil blive fejret her hos os, og vi glæder os meget til den.
Kan du følge med? Jeg bliver selv helt forpustet af at skrive det.
For at fuldende rækken af fester, skal næstældte barnebarn, Kristian, konfirmeres på fredag. Det glæder vi os ligeledes rigtig meget til.
Jo, vi er en festlig familie.
 
Fredag 27/4 2012:
Et yngre par var her i forgårs for at se på hus. Begge udviste stor interesse. Af en eller anden grund var det især indgangspartiet, der optog dem begge, hvorfor de flere gange var ude og på ny inde. Den mandlige del af parret sad længe i døren og så sig omkring, flyttede sig, så "mor" kunne komme ind eller ud og satte sig igen i indgangspartiet.
Men pludselig var de begge borte - uden et ord til farvel. Ej heller kom vi på noget tidspunkt så langt som til at tale om penge. De var bare borte.
Nu håber både forstanderinden og jeg, at de to vil vende tilbage.
Måske skylder jeg at fortælle, at vi taler om det fuglehus, jeg satte op den 31. marts.
 
Torsdag 26/4 2012:
Forstanderinden har indgået den aftale, at den, som står sidst op, skal rede sengene.
I praksis betyder dette, at det hver gang er undertegnede. Jeg finder det uretfærdigt. Hvorfor er det altid "den sidste", det går ud over? Er det også således, at den, der kommer sidst ud af en bus, skal gøre rent i bussen? Nej vel?
Under alle omstændigheder er det forstanderinden meget magtpåliggende, at hendes aftaler skal overholdes, hvorfor jeg dagligt griber fat i dyner og puder og får dem samt et tons-tungt senge-overtræk lagt på plads. Det er blevet en kedelig vane.
Derfor var min overraskelse til at få øje på, da den søde dame i morges, lige da jeg ville starte min opgave, ganske tydeligt sagde: "Du må IKKE rede senge i dag!"
Jeg greb ud efter telefonen for at trykke 1-1-2, noget måtte være helt galt med min chef, en læge burde tilkaldes. Men jeg blev stoppet med beskeden om, at der skulle lægges rent sengetøj på.
Og minsandten om ikke jeg helt slap for sengeredning. Det har været en god dag.
 
Onsdag 25/4 2012:
Dette er en Aarhus-historie.
I 2009 indsattes i alle byens busser og nærbaner Dan-kort-automater, en god ide i tidens ånd.
Problemet er blot, at de i store træk ikke har virket siden. Jeg er ikke selv den store bruger af busser, men de få gange, jeg dog har kørt, har jeg endnu ikke opnået at betale for turen. Automaten virkede ikke. Jeg må skønne, at det er en dårlig forretning for "Midttraffik".
Og nu er det tilsyneladende blevet nok for det gode busselskab. Automaterne får en sidste chance for at vise, at de er de mange millioner værd. Ellers bliver de skrottet. De første 29,9 millioner blev investeret af Aarhus Kommune. Der er brugt flere penge siden.
Nu skal man imidlertid ikke tro, at projektet har været en fiasko. Nej uha-da-da.
»Jeg vil ikke sige, at de automater har fungeret godt, men jeg vil heller ikke kalde det en fiasko,« siger Henning Nielsen, chefen for Aarhus-busserne.
Indrøm aldrig en fiasko. Hvis dette ikke er en fiasko, vil jeg nødigst se en.
 
Tirsdag 24/4 2012:
Jeg måtte lige gnide mine øjne et par gange, da jeg i dag i TV2s hjemmeside læste, at benzinpriserne har taget et stort dyk. Jeg havde i hvert fald ikke bemærket det. Men den er god nok.
Faktisk er literprisen siden 17. april faldet med 45 øre.
Når jeg ikke har opdaget dette prisfald, kan årsagen kun være, at prisen under alle omstændigheder er uanstændig høj. Hvem noterer sig et fald på sølle 45 øre, når oktan 95 nu i dag koster 13.31 kr. pr. liter? Det ville have været anderledes, hvis det var i 1962, da jeg købte min første bil og betalte 85 øre pr. liter. Da ville et fald på 45 øre blive bemærket.
Jeg ønsker mig de go'e gamle dage tilbage.
 
Mandag 23/4 2012:
Det har været en lang og god dag. Vi besøgte gamle venner, som lige nu bebor et sommerhus ved Klegod (ja, men det hedder stedet) ved Vesterhavet ved Hvide Sande. Bynavnet udtales med tryk på 2. stavelse således: [klæ|gøj].
Det har været meget hyggeligt, og den gode mad var med til at gøre turen til en ekstra god oplevelse. Et par traveture i klitterne og til havet gjorde den enorme gavn, at vi efter tilbagekomsten kunne spise endnu lidt mere.
Men jeg er trods alt sikker på, at "indtaget" var en del større end "udtaget".
Men hvor var det godt! Så pyt!
 
Søndag 22/4 2912:
Jeg har i dag fået slebet mine tyske verber. Og de trængte til det.
Anledningen var, at ældste barnebarn for tiden har besøg af en tysk udvekslingsstudent, Sandra (sidder yderst t.h.), og da hun - i lighed med mange andre tyske gæster - gerne ville se havet omkring Danmark, kom de til Studstrup.
Herfra kunne vi alle på en tur ad stranden beskue det store ocean, Århusbugten. Heldigvis viste vejret sig fra sin smukke side.
Hvad angår de tyske verber, kan jeg jo godt fornemme, at det er for sjældent, jeg taler sproget. Ganske vist er jeg rimeligt ofte i Tyskland, men det er blot som chauffør på forstanderindens indkøbstogter dertil. Og jeg skulle hilse og sige, at i "Fleggaard" taler de lige så godt dansk som i vore lokale supermarkeder i Løgten. Så det lærer jeg ikke noget tysk af. Nej, jeg må drage til München og få mig "ein Fassbier und ein Knockwurst". Så lærer man tysk og får slebet verber såvel som adjektiver og adverbier. Og øllet smager godt.
 
Lørdag 21/4 2012:














Som højtideligt lovet i går færdiggjorde jeg i dag forstanderindens to sommerfugle-buske-bede. Det var skønt at få det overstået, og jeg modtog da også ros for dem. "De er gode nok", var ordene. Det var jeg glad for at høre.
Endnu mere glad blev jeg, da ældste søn ved sin ankomst for sammen med frue, Anette, og børn, Cecilie og Frederik, var her til en lille frokost. Han så, at terassen var rengjort, og fluks gik han i gang med at male den. Det er et stykke arbejde, som jeg skulle have udført i morgen, som jeg slet ikke bryder mig om, og som tager mig 1-1½ time. Han klarede det på 10 minutter.
Hvorfra han har sine maler-evner, ved jeg ikke. Blot ved jeg, at de ikke er fra mig.
 
Fredag 20/4 2012:
Jeg har lidt svært ved at se enden på det.
I mandags startede jeg projekt "Plant bestyrerindens sommerfuglebuske". Jeg troede, at jeg ville afslutte projektet dagen efter. Men nej. Ustandselig kommer der noget i vejen. Så skal der spises, så skal der ses lidt TV, så skal jeg med ud og købe ind, så skal jeg besøge familie, så skal jeg hvile mig lidt, så skal jeg have en drikkepause, så mangler jeg lidt jord, så mangler jeg sand til at lægge kantfliserne i, så skal jeg gå med hundene, så skal jeg have en lille "morfar", så skal jeg tænde op i grillen, så skal jeg luge.
Den ene forstyrrelse efter den anden hober sig op. Og min utålmodighed vokser og vokser. Men i morgen er jeg færdig. Kun en snestorm kan hindre mig. På billedet ses, hvor langt jeg er lige nu.
Det bliver flot, når det er færdigt. Forstanderinden siger, at det skal det være.
 
Torsdag 19/4 2012:
Da jeg var barn i Silkeborg, cyklede jeg også. Hver gang jeg skulle hjem, måtte jeg bestige Aarhusbakken, en lidt krap bakke fra havnen og op mod vores hjem. Jeg syntes altid, at den var lidt "træls" at køre opad, hvorfor jeg i lighed med mange voksne greb fast i en forbipasserende lastbil og lod mig trække op.
Jeg stod ved foden af bakken og ventede på en passende lastbil. Når jeg så den, startede jeg selv langsomt, og idet bilen passerede mig, greb jeg fat i ladet, og hurtigt var jeg oppe.
Det var ifølge mine forældre en slem forbrydelse, der til enhver tid fortjente en straf. Men jeg tog chancen, og det gik da også fint.
Dog ikke lige den dag, da jeg pludselig ud af den ene øjenkrog så, at jeg var ved at overhale min far, som trak sin cykel inde på fortovet. Men jeg kørte blot videre i håbet om, at han ikke havde genkendt sin egen søn, der passerede i en pæn fart.
Hvilket beskæmmet håb. Jeg kunne ikke sidde ret godt på min cykel nogle dage efter.
 
Onsdag 18/4 2012:
Det er svært at undgå at omtale, at det i dag er 148 år, siden det store slag ved Dybbøl udkæmpedes.
Vel aldrig før er Danmark gået så elendigt forberedt ind i en krig, som et politisk flertal ønskede at kæmpe. Anført af dårlige officerer på de højeste poster og med en maniodepressiv statsminister og åndeligt svækket krigsminister kom de danske styrker hurtigt i problemer.
Det startede ved Dannevirke-skanserne, som regeringen anså som uindtagelige - i hvert fald i tøvejr. Men nu var det vinter, februar, og sumpene omkring skanserne var dybfrosne og dermed passable. Den eneste kvalificerede general i den danske hær, de Meza, besluttede at rømme Dannevirke - og blev afskediget, selv om tilbagetrækningen var det eneste rigtige at gøre.
Dernæst forskansede man sig på Als og på et brohoved ved overgangen til Als. Efter kraftige bombardementer, der startede 15/3, stod det endelige slag den 18. april 1864. Danskerne var håbløst i mindretal 5:1 og kæmpede med deres forældede forladegeværer mod prøjsernes moderne bagladegeværer. Resultatet var givet. Det blev til "Slagtebænk Dybbøl", som også er titlen på en fremragende bog af Tom Buk-Swienty. Den giver bl.a. via breve fra politikere, officerer og soldater et utroligt indblik i krigen. Skynd dig at få den læst.
 
Tirsdag 17/4 2012:
Jeg har en anbefaling til alle forældre. Den vil afrunde dagens indlæg.
I morges meget tidligt blev jeg på ny i min søde søvn anfaldet af et af vore grusomme børn, ældste søn.
På ny blev jeg vækket med vand sprayet ud over hele ansigtet, skubben, kildren og rullen rundt, mavepumpere og andet ondskabsfuldt. Det er aldeles meningsløst og burde forhindres af de sociale myndigheder eller allerhelst politietaten. 
På ny etableredes telefonkontakt de to møgunger imellem, så også den anden kunne "more" sig over grusomhederne.
Nu er der heldigvis kun 7 gange tilbage på mit klippekort på 10.
Min anbefaling til alle forældre: Sørg for at få bortadopteret jeres børn, inden de fylder 35. Efter den alder bliver de totalt utilregnelige. Jeg taler af bitter erfaring.
 
Mandag 16/4 2012:
Hunde skal have foder. Også vores. Desværre har tæven lige for tiden lidt spisevægring. "Nogen" (forstanderinden) er kommet til at blande et andet produkt sammen med det oprindelige (se billede), og så er det tilsyneladende ikke godt nok til den lille damehund. Hun vil kun have den ægte vare. Det er der jo ikke rigtigt noget at gøre ved. Og det bliver da også spist, men ikke med vanlig hurtighed.
Hannen har ikke disse overvejelser. "Det er mad", siger han, "ergo skal det spises". Han når næppe at smage på det.
Nu er det sådan med hundefoder, at det skal købes. Og det er efterhånden blevet lidt speget, hvad angår priserne. Mange har derfor gennem tiderne forsøgt sig med ganske langsomt at vænne hundene af med at æde. Det er også lykkedes hver gang - og så døde hunden.
Jeg tøver fortsat med at benytte muligheden.
 
Søndag 15/4 2012:
Årets første cykeltur over 50 km. blev kørt i dag. Helt nøjagtigt 52,16 km. rundt om Brabrandsøen.
Det var ikke slemt. Det var aldeles grusomt og forfærdeligt og totalt udmattende. De sidste 10 km. står for mig i en tåge af anstengelser. De var ren overlevelse. Min gamle krop egner sig åbenbart ikke til ture over 50 km.
Jeg måtte flere gange spørge mig selv: "Hvem er dog det gamle fjols, der kører rundt på de århusianske gader og veje og plager sig selv over al måde med slige anstrengelser?"
Svaret er enkelt: Jeg er bange for, at det er mig.
 
Lørdag 14/4 2012:
Endnu engang flød blodet.
Jeg har i dag deltaget i en større operation i vores have. Og det var ganske frivilligt. Faktisk var det mig selv, der tog initiativet.
Nogle roser skulle fjernes, andre flyttes, og en ny skulle plantes. Det gik generelt fint, men en enkelt gammel rose, som skulle fjernes, viste mod og modstandskraft i sin dødsstund. Den havde rødder som et gammelt egetræ, og da man ikke bare kan tage om en rose og trække den op, måtte jeg grave ca. en meter ned, før jeg turde. Og da var det, at blodet flød. Idet planten væltede, trak jeg hånden til mig, og en stor torn på størrelse med en hajtand greb fat i tommelfingeren og rev den til blods. Se blot billede, men det er forbudt for børn.
Næste opgave er sommerfuglebuskene - og de har ingen torne.
 
Fredag 13/4 2012:
Blandt mange fine fødselsdagsgaver, som en glad forstanderinde modtog, var 2, som er med til at planlægge min fremtid. Hun fik 2 sommerfuglebuske.
Inden hun i dag drog afsted til en jubilæumsfrokost i eksamensvagt-foreningen, udstak hun planerne for mine næste dage. Jeg skal grave 2 bed til planterne.
"Og hvad så"? hører jeg dig sige.
Det skal jeg forklare dig: Mit job vil medføre fjernelse af 2 kvm. græstørv, gravning af to huller på 30x 30 cm. og med 30 cm. dybde. Alt dette i ren lerjord!!!!!!
Alene tanken om arbejdet får det til at smerte i ryggen og i mine i forvejen hårdt belastede knæ.
Men da jeg ved, hvor meget den søde dame glæder sig til at se planterne i flor, vil jeg bære mine kraftige smerter i stilhed og ovenikøbet med et smil.
Sådan er jeg bare.
 
Torsdag 12/4 2012:
Det hele startede i mandags. Den evigt observante forstanderinde havde spottet, at der dryppede en lille smule vand fra en hane i bryggerset.
Uden hensyn til min bankkonto indforskrev hun straks en VVS-mand til at komme og reparere.
Han kom i dag. Var af den søde dame bestilt til at være her kl. halv otte. Jeg gentager: Halv otte, og det var ikke om aftenen. Følgelig måtte jeg afbryde min søvn kl. 6.45 for at være fuldt beredt til at modtage ham.
På ganske kort tid havde han udbedret skaden, og jeg glædede mig, thi det kunne ikke være så dyrt.
Men den gik ikke. Forstanderinden mente at have spottet noget "et-eller-andet" fra vores varmtvandsbeholder, måske lidt dryp. Det mente den udmærkede håndværker godt kunne ordnes - formedelst 15.000 kr. til en ny vandvarmer.
Endnu rystet over den tidlige exit fra min seng og prisen på en evt. ny varmtvandsbeholder kastede jeg mig som i febervildelse over oprydning i vores redskabsskur. Jeg vidste ikke, hvad jeg gjorde. Det havde på intet tidspunkt blot strejfet mig, at der skulle ryddes op i det skur, men de to kraftige anfald mod min velfærd fik mig til det. Se blot på billedet, hvor vildt det gik for sig.
 
Onsdag 11/4 2012:
Forstanderinden fejrede i dag sine fødselsdag ved en brunch med en hel del veninder. Egentlig er der adgang forbudt for mænd, men det er jo alligevel meget praktisk, at der er i hvert fald et par stykker af dem - sådan til det grove arbejde. Vi var to af det stærke køn tilstede, svoger Finn og jeg, og vi fik lov at sidde for os selv i den fjerneste ende af stuen og fik endvidere lov til at spise lidt rester fra de riges bord.
Vi følte os ikke alene, dertil var lydniveauet for højt fra stuens modsatte evne. Ej heller led vi nogen menumæssig nød. Der blev sørget for os. Og hyggeligt var det. Nu er der et år, til festen gentages. Men pyt. Den tid går hurtigt.
 
Tirsdag 10/4 2012:
Under vores skønne frokost i går faldt talen på bolsjerne, der hedder "Kongen af Danmark". Emnet kom op forårsaget af min dagbog den 2/4, hvor jeg fortalte om min onkel, som lavede dem, og fordi jeg som gave i går fik en pose af dem. Jeg elsker gaver.
Som de nysgerrige sjæle vi frokostdeltagere er, blev det et mål for os at finde baggrunden for bolsjernes navn.
Leif kom først med denne forklaring:
Vi skal tilbage til 1600-tallets Danmark. Christian 5. var konge (1646-1699).
En dag blev han syg med ondt i halsen, hvorefter han talte med sin livlæge. Denne gav ham anisolie, datidens medicin mod dette onde. Men da anisolie i ren form er alt for stærkt, ville kongen ikke tage medicinen. Derfor måtte livlægen finde på noget. Han havde hørt om, at nogle apotekere tilførte sukkermasse til medicin, for at folk på denne måde bedre kunne spise den. Han lavede derfor en portion brændende varm sukkermasse, som han tilførte anisolie og en smule rødbedesaft. Det hele blev til fine, røde bolsjer, som kong Christian 5. gladelig spiste, til han var rask.
Det er den sande og eneste forklaring på navnet "Kongen af Danmark". Man lærer altså meget på min hjemmeside.
 
Mandag 9/4 2012:
Før vi kørte afsted til en fortræffelig og hyggelig frokost hos og med gode venner, måtte jeg tage et opgør med forstanderinden.
Siden hun sidst klippede mig, har mit hår haft en tendens til ved den mindste blæst eller ved aftagning af min sweater at få mig til kraftigt at ligne Tintin. Den forreste del af hårpragten stikker lodret op i luften, bøjer en smule af og peger lidt til siden. Ligheden med den kendte tegneseriefigur er slående. Det ser aldeles tåbeligt ud.
Forstanderinden siger, at min frisure er, som den skal være. Og er jeg utilfreds, så kan jeg jo blot frekventere en frisør og betale, hvad det koster. Det er mig inderligt imod. Jeg har i stedet foreslået hende at deltage i et kursus på frisørskolen, et kursus med titlen "Hvordan undgår jeg, at min søde mand kommer til at ligne Tintin, når jeg har klippet ham?"
 
Søndag 8/4 2012:
Jeg har ikke cyklet i dag, men føler mig lige så udmattet, som havde jeg gjort det - og det en meget lang tur. Jeg har nemlig på TV set andre cykle. Ét af årets mest spændende cykelløb er blevet kørt, Paris-Roubaix, "L'Enfer du Nord" (Helvedet i nord).
Ikke alene er løbet langt, 257,5 km., men 60-70 km. køres på brosten af meget dårlig kvalitet. Vi, der er vant til at køre på små frostsprængte og elendige danske biveje, ved, hvad det betyder. Rystelser hele vejen op gennem forhjulet, op i styret, op i armene og ikke mindst op i skuldrene. Det gør afskyeligt ondt at køre under de forhold.
Jeg har i den grad fulgt rytternes lidelser i løbet, at jeg nu føler mig psykisk og fysisk totalt udmattet. 
Det tager rytterne 6 timer at køre de 257,5 km. Jeg ville tage 4 dage om det. Men min cykel er altså også lidt tungere.
 
Lørdag 7/4 2012:
Det har været en god dag.
Sammen med nærmeste familie har vi i dag fejret forstanderindens LXXI fødselsdag.
Der var brunch hele formiddagen og et stykke ud på eftermiddagen.
Hvor absolut skønt at have dem alle omkring os. Vi nød det hele.
Fødselaren gjorde meget ud af at fortælle om det flotte vejr, det har været hele dagen. Og hun fortjener det således. Hun er en god kvinde.
Som det fremgår af billedet, debuterede lille Frederik i den samlede familie. Han er en beskeden, ung mand, som ikke var vild med at blive fotograferet på lige netop det tidspunkt. Han var sulten.
 
Fredag 6/4 2012 (Langfredag).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gårsdagens lille tekst om "Herrens mark" fik mig til i dag at lede efter andre underlige stednavne.
Vedr. venstre billede. Husk at dele ordet "rigtigt", BÆ-kager.
Hørmested burde ligge i nærheden, men gør det ikke.
Klassikkerne blandt kiksede stednavne er de gode danske byer som Lem, Sæd og Tarm.
Pissebæk er et vandløb på Bornholm.
Der er 59,9 km fra Bøvl til Løsning. Ligger på Vejle-kanten.
Kinderballe og Bylderupbov fortjener vel også at blive nævnt.
Styrt-om ligger i Sønderjylland.
I Trekantområdet ligger et par landsbyer med navnene Lilleballe og Bredballe. På Fyn går man ikke til yderligheder. Her ligger ved Assens den lille by Mellemballe.
Ikke langt fra hvor vi bor, ligger en lille by ved navn Røved. Hvad har dog givet navn til den?
Endnu tættere på os ligger Løgten og Mørke, hvilket har givet anledning til mange vitser af den rigtig morsomme slags. For mange år siden sad i en jernbanekupe to mænd. Det var før tiden med indenbords toiletter, så i Løgten suser den ene ud for at lade sit vand. Da toget kommer til Mørke, udbryder han: "Nå, nu kører vi ind i Mørke". Den anden replicerer: "Ikke så underligt. Du var jo ude og tisse i Løgten". Den grinede vi meget ad som børn.
 
Torsdag 5/4 2012 (Skærtorsdag):
Hvor ofte har man ikke befundet sig på "Herrens mark", et udtryk, der normalt dækker over, at man er i vildrede, føler sig ladt i stikken eller er på bar bund.
Udtrykket er faktisk ret nyt, fra 1970'erne, og kom rigtig i vælten omkring 1990.
Der er tvivl, om "Herren" er Vorherre eller en herremand. Under alle omstændigheder var og er det et ubehageligt sted at være.
Men kunne "Herrens mark" ikke være et konkret "sted"? Jo, det er det faktisk. Ældste søn har gjort mig opmærksom på det.
Den omtalte mark ligger ved Vistoft på Djursland, og man kommer dertil ad en "bagvej", som de lokale ofte benytter, når de kører hjem med en måske lidt for høj promille.
Jeg vil på en snarlig cykeltur finde stedet, selv om der uden tvivl er vanvittigt bakket i området. Og jeg vil tilstræbe ikke at komme, mens der er gilde i omegnen. For så kunne jeg derved nemt komme på "Herrens mark".
 
Onsdag 4/4 2012:


















Der sker normalt ikke meget i vores lille by Studstrup.
Men når det så sker, så skal jeg da love for, at begivenhederne tager fart. Også så man bliver helt tummelumsk. Vi kunne således i dag opleve hele to afgørende hændelser.
1) Nabo-parret til den ene side fik en søn. Tillykke.
2) Nabo-parret til den anden side fik fældet 3 store træer. Tillykke.
Det er meget at kapere på én dag, så meget at jeg næsten - men også kun næsten - kunne glemme gårsdagens ubehagelige oplevelse med vandalismen på mindesmærket på Langelandsgades kaserne. (Se beskrivelsen fra i går).
Min gode ven og medsammensvorne, 82 Kruse af Løgstør, formoder, at det må være "yngel af Belsebub, nazister, autonome, muhammedanere, fascister, quislinge, hustrumordere, pædofile, officerer, Dansk Folkeparti etc., der her været på spil!"
Han fortsætter. "Tænk sig, at det [skændingen af mindesmærket] kan lade sig gøre til trods for, at 1.000 betjente var udkommanderet til at overvåge en aldeles ligegyldig demonstration? Jeg er målløs!"
 
Tirsdag 3/4 2012:
En skændsel. Et eklatant brud på alle skrevne såvel som uskrevne regler vedrørende omgang med mindesmærker. En vederstyggelighed. Et mindesmærke er skændet.
Hør blot.
Da jeg i dag på min cykel (forstanderinden havde bortført vores eneste bil for at bruge penge) besluttede mig for at tilse det af 82 Kruse og undertegnede nyligt indviede mindesmærke på Langelandsgades Kaserne (se dagbog for fredag 30/4), mødte der mig et ubehageligt syn.
Nogen havde fjernet den fine plakette. Kun pinden stod tilbage. Inskriptionen på brættet med hundelorten var fjernet. Brættet var der, mens hundelorten lå, delt i to, 20-25 cm.derfra. Man må formode, at plakette såvel som inskription nu pryder en studentikos væg i Århus eller omegn.
Dette er endnu et klart udslag af det omsiggribende uvæsen, hvor intet længere er helligt. Selv mindesmærker af overordentlig betydning for vort land skændes og fjernes.
Her mener jeg, at politietaten bør gribe ind.
 
Mandag 2/4 2012:
Dette billede er rent sukker for min nostalgi.
Det er fra 1952 og viser Silkeborg Sukkervarefabrik. Den lå i Chr. d. 8. vej 58 i Silkeborg.
Og nu kommer det næstbedste.
Her lavede man bolsjer, navnlig "Kongen af Danmark", de røde og søde bolsjer med den helt unikke smag. Jeg mindes den endnu, ligesom jeg mindes lugten, der var i gården, en vidunderlig lugt af bolsjer.
Og nu kommer det allerbedste.
I den fabrik arbejdede min onkel Henry (og gjorde det iøvrigt i mange år) som "bolsje-mager".
Tilfældigvis lå fabrikken lige nøjagtigt på min vej hjem fra skole, så det var godt at stikke hovedet indenfor og sige "goddag" (man sagde ikke "hej" dengang"). Denne hilsen blev altid mødt med et bolsje eller to - eller flere.
Onkel Henry var altid meget populær - og ikke kun på grund af bolsjerne, men de hjalp til.
 
Søndag 1/4 2012:
Egentlig havde forstanderinden sagt, at hun selv vil tage ud og handle ind i dag. Men da jeg vågnede og følte mig ved godt mod, kom jeg til at sige, at hvis hun blot ventede ½ time, da ville jeg tage med. Tilsagnet blev accepteret.
Men så skal jeg da også lige love for, at der blev gennet på mig. Nu kunne alt kun gå for langsomt. Lynbesøg på badeværelse, morgenmaden slugt, tandbørstningen sjusket. Og til stadighed blev der gennet på mig, til trods for at jeg havde ½ time til min rådighed. Efter 18 minutter var jeg da klar. Og så fortsatte den vilde jagt.
4 supermarkeder og en planteskole stod på dagsordenen. Hård kost. I det sidst besøgte supermarked skulle vi blot købe "en enkelt ting". Den tog næsten ½ time og vejede 10 kilo.
Jeg ville hellere have været aprilsnar.
 
Lørdag 31/3 2012:














Blodet flød, da jeg i formiddags blev sendt ud i værkstedet for med egne hænder at fabrikere et af forstanderinden længe ønsket fuglehus - altså ikke til hende selv, men til nogle fugle, der måtte ønske at flytte ind. Træarbejde og undertegnede to ikke kompatible størrelser. Jeg måtte derfor hurtigt bede den søde dame om et solidt plaster på venstre lillefinger, som pludselig befandt sig mellem en skarp kant på arbejdesbordet og et stykke træ. Det gjorde nas.
Den meget observante vil konstatere, at blodsporet ses på forsiden af huset, lige over hullet.
Måske vil samme bemærke, at konstruktionen ikke er den fikseste, der er set i Studstrup. Men huset er solidt, og lejen er ikke stor - og ikke noget indskud. Samtidig opfyldes alle Dansk Ornitologisk Forenings bestemmelser for et fuglehus. Så "Lejernes LO" bliver ikke kontaktet af indflytterne.
Nu vil forstanderinden og undertegnede da tålmodigt sidde og afvente de første beboeres ankomst. Men da vi er lidt sent ude, kunne det være, at der først flytter nogen ind i 2013.
 
Fredag 30/3 2012:































Dagen i dag var endnu en mærkedag. På den forhenværende kaserne på Langelandsgade i Århus indviede to gamle soldater fra 1960'erne et dobbelt mindesmærke for dere tid i den danske arme, nærmere betegnet Jyske Telegrafregiment. 16 måneder måtte de to, 82 Kruse og 63 Rasmussen, forsvare landet mod udenvælts fjender, men lykkeligvis for fjenderne var der ingen af dem, der angreb. De vidste jo, vi var der - og hvor hidsige vi kunne blive.
Efter med passende ord at have erklæret mindesmærkerne for indviet besigtigede de to hele arealet og fandt det temmelig meget ændret siden 1964.
Men se på den spændende billedreportage, som giver et stemningsindblik i højtideligheden.
 
Torsdag 29/3 2012:
Et lys er tændt forude for vi chokoladeelskere.
TV2 bringer i dag nyheden om, at chokoladespisere er de slankeste.
Man har i mange år vidst, at mørk chokolade er gavnligt for bl. a. blodtrykket. Men nu er det påvist, at der også er en sammenhæng mellem chokolade og en slank figur - vel at mærke på den positive måde. Studiet viser nemlig, at de mennesker, der spiser chokolade jævnligt, er slankere end de, der kun nyder den lækre spise en gang i mellem. Og når vi skriver jævnligt, så taler vi om flere gange om ugen. Undersøgelsen er foretaget blandt 1000 voksne mænd og kvinder mellem 20 og 85 år. Deltagerne blev vejet og målt og udspurgt om motions- og kostvaner - herunder, hvor ofte de spiser chokolade. Det gennemsnitlige svar lød på to gange om ugen, men de deltagere, der spiste chokolade hyppigere end gennemsnittet, viste sig at have en lavere BMI end de, der nød chokoladen de to gange om ugen eller sjældnere end det.
Se det er en nyhed, der glæder mig.
Nu kan jeg med god samvittighed spise al den chokolade, vi har tilbage fra julen, og som jeg har holdt mig fra. Jo mere chokolade - jo slankere bliver jeg. Og jeg vil så gerne være slank.
 
Onsdag 28/3 2012:
Som frygtet, men også en smule ventet, måtte plæneklipperen i dag trækkes af skuret og startes. Af uforklarlige årsager havde jeg glemt at rengøre den i efteråret, så jeg måtte køre rundt med en beskidt og græsbevokset plæneklipper. Nå, men det har jeg såmænd gjort de sidste 15 år, så jeg forvandt det hurtigt.
Hvad jeg imidlertid næsten ikke forvandt var, at jeg fik da så skrækkeligt ondt over lænden af al den slåen græs, en smerte, der kun tog til, og som uden tvivl havde sin oprindelige kilde i den kendsgerning, at forstanderinden udover plæneklipningen også havde bedte mig rengøre alle vore små 1.000 havemøbler, sådan vaskes og spules. Det gjorde jeg først.
Alt i alt var det for meget for den gamle ryg. Men jeg led i stilhed.
Da jeg så efter forstanderindens hjemkomst fra sit arbejde blev bebrejdet kvaliteten af rengøringsjobbet, måtte jeg gå i enrum og græde af skuffelse og smerte.
 
Tirsdag 27/3 2012:
Jamen er det da ikke herligt? Lige nu er klokken omkring 15.30, og der er ifølge min fintfølende og genoplivede vejrstation 20,8 grader i skyggen her hos os. Det er ifølge DMI den varmeste martsdag i 14 år.
Dette gode vejr fejrede forstanderinden og hendes ærbødige underordnede, jeg selv, ved at få ordnet en del i haven, klippet, luget og revet.
Til min store skræk kunne jeg ikke undgå at bemærke, at græsplænen det sidste par dage er vokset meget. Så dersom vejrguderne vil, så regner det i morgen, og jeg bliver fri for at slå græs. Tørvejr vil betyde ud på plænen, gamle mand. Sidste år slog jeg græs første gang den 17/4 - tre uger senere end nu. Men jeg beklager mig ikke. Man skal ikke brokke sig over godt vejr - førend det bliver nødvendigt.
 
Mandag 26/3 2012:
På denne solbeskinnede dag drog jeg afsted på cyklen. Det var for første gang i år uden de lange "Jens Lyner", det var uden den ellers obligatoriske tykke trøje, det var uden ørevarmere, og det var uden handsker. Man kan næsten sige, at jeg kørte ganske afklædt, hvilket i givet fald ville have vakt en vis opsigt på min færd -  ikke mindst på turen op og ned ad gågaden.
Nu ved jeg meget vel, at der blandt mine læsere er nogle paragrafryttere, som ganske forarges over, at jeg cykler i gågaden. De siger, at det må man ikke.
Til dem vil jeg sige, at der intet sted står noget om, at man ikke må cykle afklædt og uden tøj på i gågaden. Basta.
 
Søndag 25/3 2012:
Kunne det være, at jeg ved hjælpsomme menneskers assistance er kommet lidt tættere på et svar på det eviggyldige spørgsmål: "Hvorfor er det et hjerte, der bruges som glughul i den gamle dasser"?
Leif citerer fra "Religion.dk": "Hjertet er et universelt symbol på livets centrum og for kærlighed". Han føjer selv til: "Med lidt god vilje kunne det..  "
Kirsten har fundet noget i "Biblioteksvagten" med henvisning til "Politikens Symbolleksikon". En person har spurgt: "På vores arbejdsplads har vi snakket om, hvorfor der er et hjerte på de gamle das-døre?" Der svares med en henvisning til bogen: "Hjertet er foruden at være så meget andet også et symbol på det hemmelige sted". "Biblioteksvagten" hælder til, at det er et rigtigt svar. Så måske?
Det glæder mig, at nogen fortsat søger. Bliv ved. Det gør jeg også.
Desværre må jeg føje til, at ovennævnte bog et andet sted skriver: "Hvorfor kighullet i skilderhuse og lokumsdøre er hjerteformede skal være usagt".
En anden har stillet spørgsmålet til "Dansk Folkemindesamling", som heller ikke kan svare.
Kom nu: Der er iblandt jer én, som kan finde det endegyldige svar.
 
Lørdag 24/3 2012:
Min søde viv - også kendt som forstanderinden - har fået en ide.
Hun påstår hårdnakket, at min hukommelse trænger til en opgradering. Jeg er ikke enig, for som med min hørelse, som er meget selektiv, så også min hukommelse. For eksempel kan jeg huske alle generalerne i Boerkrigen. Ganske vist kan det nu og da knibe med at huske, hvad jeg fik at spise til morgenmad. Men det skyldes, at generalerne er vigtigere end morgenmaden.
Hvorom alting er, har den søde dame hos en næringsdrivende indkøbt - og hold nu godt fast - "Tempeltræ".
Planen er, at jeg skal indtage 2 tabletter 2 gange daglig af dette løvfældende træ.
Den søde dame påstår, at ved indtagelsen af medikamentet vil antallet af ram i min hjerne vokse næsten uhyrligt. Hukommelsen kunne endog blive så god, at jeg ville huske at tage tabletterne.
Men jeg vil være forsigtig. Der kan være en skjult dagsorden. Jeg vil derfor medbringe pillerne til mit årlige tjek hos lægen i næste uge. Han må overbevise mig om, at jeg med sindsro kan indtage disse gingko bilobale piller, selv om jeg er skeptisk over for deres virkning. Jeg tror mere på en oplysning, der stod at læse i pressen for 3 dage siden, at tilstrækkelig søvn modvirker demens.
 
Fredag 23/3 2012:
Det er yderst sjældent, jeg kan bebrejdes noget.
Det skyldes ikke mindst mit storsind, min høflighed, min imødekommenhed, min hukommelse, min begavelse, min venlighed, min opmærksomhed - og ikke mindst min beskedenhed. Jeg har ofte et stort besvær med at bekæmpe den.
Men jeg er ræd for, at nogen lige nu kunne  bebrejde mig - og det vist med rette. Jeg burde have meddelt mig noget før.
Midt i al "tumulten" over ankomsten af vores nye barnebarn Frederik har jeg ikke godt nok erindret, at i vores datters familie har man samtidig fået en hundehvalp, en dejlig lille og fræk West Highland White Terrier, en tæve, som lyder navnet Tapsie.
Som så mange andre terriere lider hun ikke af nogen form for beskedenhed. Hun har faktisk storhedsvanvid. Men sød er hun.
Og westies bærer ikke nag. De bider gerne dine bedste sko i stykker og bebrejder dig intet bagefter. Heldigvis har Tapsie ikke præsteret det endnu.
Jeg burde for nogle dage siden have gjort opmærksom på dens ankomst i familien.
Det var årets fejl. Som bekendt laver jeg kun én pr år.
 
Torsdag 22/3 2012:
Det er altså lidt ærgerligt, at min kondition er så ringe, at jeg kun kan holde til godt 2 timer på cyklen ad gangen. I dagens smukke vejr ville jeg gerne have cyklet både tidsmæssigt og kilometermæssigt længere. Men den går ikke. De gamle lemmer vil ikke rigtig komme i træning.
Jeg nåede dog at køre 41 km., men i beskedent tempo.
På trods af anstrengelserne nød jeg turen i fulde drag, alt imens jeg fik repeteret hele sangen om "Lille frække Frederik". Da jeg kørte hjemmefra var der et par linier, der var faldet ud af min hukommelse, men de dukkede op, mens jeg cyklede.
Og hvad kan vi så lære af det?
Cykling giver en bedre hukommelse. Husk det.
Lance Armstrong må have en hukommelse som en elefant.
PS: Endnu 2 billeder af søde Frederik har fundet vej til mit fotoarkiv. Klik her.
 
Onsdag 21/3 2012:
Endnu lidt "groggy" efter de to foregående dages festivitas ved den lille (frække) Frederiks fødsel blev jeg på hans 3. levedag gennet i haven.
Der skulle sættes kartofler. Det er blevet hverdag. Forstanderinden tror stærkt på, at alle glædelige begivenheder bør udmønte sig i hårdt fysisk arbejde. Jeg fattede derfor spaden og satte 26 kartofler. Det var hårdt for ryggen, men der var "ingen kære mor".
Den gode dame overværede hele "begravelsen".
26 stk. kom i jorden.
Nu starter så hele "gedemarkedet" på ny med at søge EU-tilskud. I år må det lykkes. Tredje gang er som bekendt lykkens gang.
Men endnu bedre: Frederik, mor og far trives godt på Randers Sygehus. De spiser og drikker, og navnlig én af dem ...... og ...... .
Den meget opmærksomme vil på forsiden have observeret, at der nu er 4 fotos af begivenheden i "Mit fotoarkiv". Klik her, hvis du skulle have overset det. Der kunne komme flere inden længe.
NU er der 6-
 
Tirsdag 20/3 2012:


















Det har været en god dag. For første gang så forstanderinden og jeg (farmor og farfar) vores ny familiemedlem, uden tvivl den kønneste dreng, der nogensinde er født på Randers Sygehus. Det var i hvert fald, hvad alle læger, jordmødre og sygeplejersker fortalte.
Jeg har fået lov at røbe, at han skal hedde Frederik.
Bare, vi nu kan få tiden til at gå, til vi skal se ham igen i morgen. Han er herlig.
Og så skulle jeg hilse fra de stolte forældre og sige, at de har det godt, omend lidt trætte.
 
Mandag 19/3 2012:
Jeg burde lige nu skrive min dagbog af karsken bælg.
Men det kan jeg ikke. Luften er gået af bælgen.
Jeg kan blive farfar, hvornår det skal være, fjerde barnebarn er på vej.
Sommerfuglene i maven gør skrivning vanskelig.
Jeg kzn ikge rsmme tatserne.
NU KAN JEG SKRIVE IGEN:
Kl. 22:08 fik vi den glædelige besked, at vi er blevet farmor og farfar til en dreng. Længde 53 cm. og vægt 3.200 gram.
Godt gået af et par 71-årige. 
Tillykke til de glade forældre.
Nu pakker jeg modelbanen og boksehandskerne ud.
 
Søndag 18/3 2012:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På et besøg på et loppemarked så jeg en "dragkiste". Se billede til venstre. Sådan kaldte jeg den i hvert fald lige til for kort tid siden. Men det er galt. Den er en "lågkiste".
Billedet til højre viser derimod en dragkiste, et møbel hvor man drager (trækker) skuffer ud, putter noget i eller tager noget ud.
Og her gik jeg og troede, at ordet "dragkiste" kom af, at man drog rundt med den, altså brugte den som en slags kuffert, havde den med på rejser.
Forvirret? Så læs blot her:
En dragkiste er en kommode, og det, som jeg troede var en dragkiste, er en lågkiste.
Så nu ved du det.
En anden gang kunne jeg nemt finde på at fortælle, at en "kommode" kan være flere andre ting end bare et skuffemøbel. Men ikke i dag. Du kunne få problemer med at kapere det hele.
 
Lørdag 17/3 2012:
Henrik Pontoppidan i "Isbjørnen":
"Forestil dig, kære Læser, et stort, luerødt Ansigt, ned fra hvilket der hænger et snehvidt og filtret Skæg, mellem hvis grove Haar der undertiden skjuler sig flere gamle Levninger af grøn Søbekaal, Brødkrummer eller lysebrun Snustobak".
Gunnar Rasmussen i "Bilka":
"Forestil dig, kære Læser, et stort, mere og mere luerødt ansigt på en 71-årig ellers venlig og omgængelig mand, nybarberet og nyklippet, i Bilka en lørdag (i dag) lige omkring kl. 12. Han vader næsten bevidstløs rundt mellem tusinder af mennesker og betragter de mange "spændende" varer på hylderne - og hidser sig mere og mere op."
Førstnævnte, Thorkild Asger Ejnar Frederik Müller, har aldrig været i Bilka, hvilket han bør takke sin skaber for. Han levede en ussel tilværelse som præst i omgivelser, der langt fra minder om de hyggelige stuer, man forbinder med landbypræsters boliger.
Sidstnævnte har alt for ofte været i Bilka og bor - sammenlignet med den gode præst - i luksuriøse omgivelser. Han kan blot ikke takke sin skaber for ikke at have været i Bilka.
Milde Moses, det var skrækkeligt.
 
Fredag 16/3 2012:














Da jeg var barn, fik jeg af mine forældre ofte at vide, at "Skovsvin" var nogle værre svin.
Vokset op med denne indstilling harmer det mig, at de stadig findes, og at de nu oven i købet er suppleret med "Landevejssvin", mennesker der smider så meget som muligt i vejgrøfterne.
En beboer i udkanten af Skødstrup har (med min store velsignelse) besluttet at slå et slag for "aflivning" af disse svin og har udstillet deres gerninger på en lang snor. Der er øl- og sodavandsdåser, plastikflasker, plastikhandsker, mælkekartoner og meget mere. Desuden et lille skilt, der skulle få svinene til at tænke over, hvad de gør.
Jeg kom tilfældigt cyklende forbi stedet dag og kunne ikke undlade at stoppe og fotografere.
Jeg kan ikke lide "skovsvin" og "landevejssvin". Gid deres sokker måtte krybe i vask.
 
Torsdag 15/3 2012:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gårsdagens gåde er endnu ikke løst. Jeg gentager: Hvorfor er det lige netop et hjerte, der bruges som udskæring i dørene i de gamle dasser?
Én foreslog, at det kunne have noget at gøre med "Hjerterum" og "Husrum". Men der er ingen sikker viden om det.
En anden påpegede, at i andre lande bruger/brugte man andre tegn. Især var halvmånen anvendt. Den var tegnet på kvindelighed. Så der kunne være den logik, at det mest var kvinder, der måtte bruge dasset. Mændene måtte klare opgaven udendørs.
Men også stjerner, runde huller og diamantformede huller brugtes.
Jeg har kun set hjertet anvendt i danske dasser. Men dette væsentlige emne er ikke udtømt. Jeg vil så gerne finde svaret på hjertets anvendelse i das-døre.
Ovenstående billeder er fra USA, og der er den lille bemærkelsesværdige kendgerning knyttet til billedet til venstre, at dette das blev brugt af præsident Harry S. Truman.
 
Onsdag 14/3 2012:
Adolf Martin Emilius Jørgensen hed en dreng, der boede i Silkeborg omkring 1890.
I 1945 afsluttede han en håndskreven selvbiografi. I den fortæller han mangt og meget om sin fattige tilværelse i byen, bl. a. om en del år på fattiggården.
Inden da boede han i en meget lille lejlighed med mor, far og to søskende. Han fortæller om deres meget usle køkken uden håndvask og med et åbent ildsted til madlavning.
Også "dasset" beskrives. I et utæt skur i baggården stod det i al sin elendighed. I toiletbrættet var et stort og et lille hul, et til voksne og et til børn.
MEN nu kommer det, jeg gerne vil frem til. I døren var et hjerteformet hul, ikke beregnet til udluftning, for den var der nok af i det utætte skur, men til at andre kunne kigge ind for at se, om der var optaget.
SPØRGSMÅL: Hvorfor er huller i toiletdøre hjerteformet? Hvorfor er de "skilte", man nu om dage sætter op på døren for at markere, at her er toilettet ofte hjerteformet? Se billede. Hvorfor lige et hjerte?
Jeg har ikke kunnet finde ud af det, men måske nogen kan. I givet fald skriv i min postkasse (Klik her) eller send på e-mail gr@surfmail.dk.
 
Tirsdag 13/3 2012:
Det går meget bedre. Min ellers dødsdømte vejrstation tog en dyb indånding og besluttede sig til at leve videre. Den vågnede pludelig op og fungerede med alt. Samtidig fandt jeg den længe eftersøgte brugsanvisning, så jeg nu har kunnet indstille alle funktioner, også den vigtigste med "Sol op og sol ned". Jeg kan derfor glad berette, at i dag stod solen op kl. 6:36 og vil gå ned 18:14. Det giver en dagslængde på 11 timer og 38 minutter.
Fornemmer du ikke som jeg, at man ikke kan leve uden sådanne informationer?
Og mere fra den glade fromt.
Storken er kommet til Danmark. En landmand i Karise på Stevns observerede den dejlige flyver i går morges. Han har på taget af sin lade bygget en rede, som er taget i brug, ligesom den allerede har spist sig mæt i en nærliggende eng.
Storken er ventet andre steder i landet. Den er især snarlig ventet i Hammel.
Jeg må forøvrigt skuffe med, at det slet ikke er rigtigt, at storken kommer med de små børn. Det passer ikke, det er bare noget, vi siger. For hvis det var rigtigt, så ville der jo ikke komme nye børn til her i landet mellem september og april. Og det gør der. Jeg er f. eks. født i november. Da er storken i Afrika, og jeg blev født i Skolegade i Silkeborg.
Så børnene må komme på en anden måde.



 
Mandag 12/3 2012:
Forleden hørte jeg en kvinde omtalt som "en rigtig havgasse". Jeg har ofte hørt udtrykket og forstået det, men ikke været sikker på dets oprindelse - eller turdet anvende det i hjemligt regi.
Så nu skulle det være - altså det med at finde ud af oprindelsen. Det kan betyde: Drage, furie, harpe, hejre, heks, hyæne, kælling, rappenskralde, strigle og Xanthippe.
Det er endda ikke så lidt, men gælder kun for kvinder.
"Havgasse" har tidligere haft forskellige betydninger. Først blev det brugt om søfugle, især rødstrubet lom. Så blev det brugt om et skib, om en havfisker og om en sømand. I dag anvendes det kun om en arrig eller rapkæftet kvinde. Sidste led, "gasse", er det samme som "gase", altså gåsens mand. Og så forstår man måske bedre udtrykket. Gås bruges jo også som skældsord til kvinder. Havgassen har skiftet køn.
Nu må ingen tro, at jeg er ude i et anti-feministisk ærinde. Slet ikke. Jeg har blot nøgternt villet oplyse om et ords oprindelse. Nemlig.
Men hvad er iøvrigt det tilsvarende ord for en rapkæftet mand? Findes det overhovedet? Jeg tror det ikke. Og hvad kan vi så lære af det?
 
Søndag 11/3 2012:
Jeg har i 10-15 år haft stor glæde af en lille vejrstation, som jeg kan se fra min seng. Den giver gode og nyttige informationer om vejret, som det er lige nu (altså det, som meteorologerne er bedst til), temperaturer ude og inde, luftfugtighed, lufttryk m.m. 
Men den funktion, som jeg følger mest med i, er den, der viser tiden for solopgang og -nedgang, altså dagens længde. Det er så skønt her om foråret hver morgen at kunne følge med i, at dagene længes.
Men ak og ve. Maskinen er stoppet med at fungere og viser kun periodevis halve digitaler. Med andre ord. Den er ved at afgå ved døden, slidt op.
Jeg har derfor rådspurgt en god ved, som ved noget om sådanne maskiner, om indkøb af en ny, og han har rådgivet. Og det var da venligt.
MEN. Så tillader samme, nu måske tidligere ven, sig at spørge, hvad jeg skal bruge informationen om solopgang til, da jeg de fleste dage står op kl. 10.
Han havde ikke behøvet at spørge om det, vel?
Jeg svarede, sådan lidt studst, at så er jeg orienteret om, hvad jeg er gået glip af.
Det er jo på lægens ordre, at jeg giver mig selv en god, lang nattesøvn.
 
Lørdag 10/3 2012:
Jeg er modstander af social uretfærdighed. Stærk modstander. Og jeg tror, at det kun er få, der går ind for det. Skulle jeg træffe en af dem, vil jeg på det heftigste fortælle ham/hende, hvilket bæst han/hun er.
Social uretfærdighed kan bringe mig i stor vrede, og navnlig når den rammer mig selv.
Jo, jeg er ramt. Hør bare.
Alle ved, at benzin- og dieselpriser stiger kraftigt efter kl. 10 om formiddagen. Men vi er nogle stykker, som er lægeligt beordret til at sørge for at få en god, lang søvn hver nat. Det har min læge ihvertfald understreget overfor mig.
Denne kendsgerning betyder, at jeg altid må købe diesel til den høje pris. Det er social uretfærdighed, en skævhed i samfundet. Her synes jeg, at kommunen burde gribe ind.
 
Fredag 9/3 2012:
Da jeg blev født, var det 
- 22 år efter 1. verdenskrig sluttede.
- 20 efter at Christian X red over den gamle grænse ved Kongeåen.
- 13 år efter at Charles Lindbergh som den første fløj over Atlanterhavet.
- 11 år efter det store Wall Street krak.
- 7 år efter Hitler overtog magten i Tyskland.
- 1 år efter 2. verdenskrig brød ud.
- ½ år efter Danmark blev besat af Tyskland.
Er der noget at sige til, at man sommetider føler sig lidt gammel?
 
Torsdag 8/3 2012:
Jeg har lidt ærgrelser af min postkasse anbragt ude ved vejen. I blæsevejr rokker den ganske kraftigt frem og tilbage og truer med at vælte. Jeg må have en samtale med producenten eller med den håbløse klovn, der støbte den fast. Halløj, det er da vist mig selv.
Under alle omstændigheder står den ikke ordentligt, og temperaturen skal ikke stige meget, inden jeg graver den op - og så ska' der s'gu blive støbt. Jeg sparede måske lidt på cementen ved første forsøg, havde ikke så meget.
Jeg har iøvrigt i TV og anden dagspresse kigget forgæves efter foreløbige evalueringer fra postvæsenets side om værdien af, at jeg i lighed med alle andre skulle investere og være entrepenør, for at landets få postbude kunne slippe nemmere om ved dagens dont. Jeg har intet set.
Derimod har jeg set, at ideen jo langt fra er ny. I USA har man brugt den i mange år - og gør det vist stadig. Se blot billedet, som er fra 1914.
Men hvorfor postbudet på billedet putter brevet i postkassen i stedet for at give det til modtageren, skal jeg ikke kunne svare på.
 
Onsdag 7/3 2012:
Da jeg mandag morgen kørte yngste barnebarn i skole, faldt talen af uvisse årsager på det uopklarede mord tæt på Hjortshøj i 1902, da den 30-årige Marie Sørensen mistede livet.
Jeg kunne ikke huske meget om det og lovede at finde ud af mere, inden vi skal ses igen. Det har jeg gjort.
Mordet vakte stor opsigt og var omtalt gennem mange uger i alle landets aviser. Det fandt sted i en hulvej mellem Hesselballe og Hornslet.
Liget af Marie blev først fundet dagen efter udåden. Faderen savnede hende, men trøstede sig med, at hun på grund af det dårlige vejr nok havde overnattet hos familie.
Da hun heller ikke viste sig op ad dagen, begyndte man at søge. Hun blev fundet af sin søster på en mark oppe over skrænten. Hun lå fuldt påklædt, som om hun sov, op ad et træ. Der var strøet forårsblomster over liget. Hendes paraply og en flaske brændevin, hun havde købt til sin far hos købmanden i Hesselballe, lå ved siden af.
Politiet fra Hornslet, 6-7 km. borte, blev tilkaldt og ankom dagen efter. Man fandt ud af, at der ikke var tale om rovmord eller voldtægt. Men så gik undersøgelserne langsomt i stå, selv om store ressourcer, bl. a. Københavns Opdagelsespolitis bedste mænd, var sat ind. Faderen var en overgang mistænkt og blev anholdt, da han sagdes at have været imod Maries forlovelse, der skulle have været fejret dagen efter mordet. Men han blev løsladt.
Sagen genoptoges i 1906, da en dreng blev myrdet i nærheden. Man skønnede, der kunne være en forbindelse. Men på trods af at den senere så berømte leder af rejseholdet Otto Himmelstrup var blandt opdagerne, blev ingen arresteret.
Begge mordsager er henlagt som uopklaret.
 Lidt uhyggeligt.
 
Tirsdag 7/3 2012:
På ny måtte jeg sætte mig i den dyreste stol, jeg nogensinde har siddet i, min tandlæges.
Ved en undersøgelse for en måned siden konstaterede denne næringsdrivende, at en gammel fylding havde slået en revne. Det er jo for mig en påstand, der savner ethvert bevis, hvorfor jeg indledte dagens sammenkomst med at meddele, at jeg havde konstateret, at revnen var vokset sammen, så han kunne lige så godt bare lade mig gå.
Min bevisførelse havde ingen vægt, og han gik igang.
Og jeg skal da love for, at han morede sig. Et krater blev boret ud (dog efter forudgående dygtig bedøvelse), hvorpå genopbygningen startede. Den voldte problemer, idet der åbenbart skulle så mange matricer til, at min mund var ganske overfyldt. Det brød jeg mig ikke om. Forestil dig, kære læser, tre af de på billedet viste instrumenter samt spytsuger, spejle og andet værktøj inde i munden på én gang. Jeg havde det indtryk, at jeg mere og mere lignede den bredflabede Kim Larsen.
Men efter 40 minutter med meget åben mund kunne jeg lettere fortumlet ringe til forstanderinden, der var gået på strøg-tur, og sige til hende, at nu kunne vi mødes.
Kun nødtvunget løsrev hun sig fra tekstilindustriens mange produkter, hvoraf navnlig et bestemt til 1.600 kr. åbenbart havde vakt hendes interesse. 
Vi mødtes ved Salling, som vist var "gerningsstedet" for hendes kommende og vanvittige investering.
Det har altså været en dyr dag.
 
Mandag 5/3 2012:
Jeg er blevet klippet i dag (se blot billede), med tvang. Min frisør, forstanderinden, hævdede, at det har jeg trængt til i nogen tid. Jeg var uenig.
Hårvasken fandt sted ind over håndvasken, hvorfor jeg måtte tilbringe en ganske lang tid kraftigt foroverbøjet, hårdt hvilende på det, jeg kaldte min brystkasse, men som den søde dame benævnte maven. Hun har det lidt svært med den menneskelige fysiognomi.
Under alle omstændigheder fremkaldte denne krumbøjede og ubehagelige stilling en vis stønnen (måske endog jamren) fra min side, hvilket fik forstanderinden til at give udtryk for, at et lille tryk på en brystkasse da vist ikke kunne forårsage en sådan støj.
Jeg valgte at gå til modangreb og nævnte muligheden af at skifte frisør til én, som undlod sarkastiske bemærkninger til sine kunder.
Det var dumt sagt. Nu risikerer jeg at skulle betale i dyre domme, næste gang jeg skal klippes. 
Måtte det komme sent.
 
Søndag 4/3 2012:
Fra gode venner på Mols modtog jeg i går en avisnotits (Netavisen Syddjurs) med en god nyhed.
Muligvis indsættes fra førstkommende sommer en færgeforbindelse Århus-Skødshoved-Samsø.
Den er ikke nogen kæmpestor catamaran, men et lille skib med plads til 118 passagerer og 25 cykler.
Navnlig er sidstnævnte naturligvis spændende for mig. Jeg ser allerede rundturen Studstrup-Århus-Skødshoved-Rønde-Studstrup for mig på en herlig og varm sommerdag. Det vil være lige omkring 60 km., hvilket ganske vist lige nu er en umulig distance for mig at tilbagelægge. Men forårets træningslejre vil forhåbentlig bringe mig i stand til det.
Ih, hvor jeg glæder mig til turen. Blot nu planerne gennemføres. Der skal først bygges mole og færgeleje ved Skødshoved. Så jeg må bede Syddjurs Kommune om at komme igang. Det er snart sommer.
 
Lørdag 3/3 2012:
Så kom da dagen, hvor alverden (i hvert fald her i landet) kunne gå på internettet (www.skat.dk) og aflæse skattebyrden for 2011.
Skylder man penge, eller har man nogen tilgode?
Jeg vovede mig forsigtigt derind tidligt i formiddags og håbede, at køen ville være så stor, at jeg ikke kunne komme til. Jeg bryder mig nemlig ikke ret meget om årsopgørelser af nogen art. De er altid negative. Hvor ofte har jeg ikke oplevet det?
Men der var desværre ingen kø.
Jeg bryder mig ej heller om skattevæsenet som sådan. Jeg er af den faste overbevisning, at jeg betaler alt for meget i skat. Pengene vælter ud af min konto og ind i finansloven og kommunekassen.
Og ganske rigtigt. Jeg har i løbet af 2011 indbetalt 134 kr. for meget (11 kr. pr måned), penge, man skylder mig. Det er ganske urimeligt, at man fra myndighedernes side ikke kan beregne en stakkels pensionist bedre. Jeg kalder det mangel på rettidig omhu.
Nu må jeg skrive til skatteministeren, at den ikke kan blive ved med at gå.
Om jeg vil ha' renter af de 134 kr.? Det kan du stole på.
 
Fredag 2/3 2012:
Jeg afhentede forstanderinden fra hendes job og blev som så ofte før anmodet (i.e. beordret) til at køre omkring det supermarked, som hun kalder "Lille Føtex"  i Skæring. Det er stort, men en anelse mindre end en andet nærliggende Føtex i Egå.
Jeg bad om ikke at skulle "vade" med rundt i butikken. Jeg fik lov og kunne gå udenfor i det dejlige solskin. Og lige overfor "Lille Føtex" ligger "Skæringstenen", en såkaldt "vandresten".
Den er en sag på 86 tons, ca. 3 meter høj, 2 meter bred og 5 meter lang. Og den er gammel, en del ældre end selv jeg. Den startede sin tilværelse for 1 milliard år siden et sted i Sverige. Den har måske kedet sig derovre, thi for 15-20.000 år siden satte den sig i bevægelse, først sydpå, så nordvest på sammen med en hulens stor og tyk isbræ for så at stoppe i Skæring. Her blev den fundet i 1996 tæt ved, hvor den nu ligger, da boligforeningen Højbo gravede ud til nye boliger. 
Fascinerende, at den har været usynlig i 15-20.000 år - og at den er 1 000 000 000 år gammel. Holder sig fortræffeligt.
 
Torsdag 1/3 2012:
  Jeg holder af at kombinere en cykeltur med et besøg på et sted, der på en eller anden måde har vakt min interesse. I dag var det den jødiske kirkegård på Frederiks Alle i Århus.
Det kan undre, at der lige midt i byen, på et af de mest attraktive grundstykker lige ved rådhuset og Musikhuset, kan ses denne lille, indhegnede kirkegård med 30-35 gravsteder.
Jødiske begravelsespladser kan ikke sløjfes. De er til "varig benyttelse". Derfor ses den endnu i dag på dette noget overraskende sted.
Jeg havde på forhånd læst, at den blev åbnet i 1825, og ikke ét gravsted er blevet sløjfet siden. Den sidste begravelse fandt sted i 1905.
Da kirkegården åbnedes, lå den uden for byen, hvilket var typisk for jødiske kirkegårde.
Det kan overraske, at kirkegården "overlevede" den tyske besættelse 1940-1945.
På en gravsten fra kirkegården på Frederiks Alle (t.v.) ses flg. tekst:
"Herunder hviler Solomon Israel Wilnau. Død den 15. august 1843".
Som så ofte skrev man på både hebraisk og det lokale sprog. 
Det var almindeligt, at de jødiske gravsten var flottere end de tilsvarende kristne.
Der findes mosaiske kirkegårde i flere danske byer, herunder Fredericia, Nakskov (fra 1710) og naturligvis København. Mosaisk Kirkegård, Møllegade på Nørrebro åbnedes i 1693.
 
Gad vide, hvor mange, der egentlig har bemærket den mosaiske kirkegård i Århus - eller tænker over, at der faktisk findes en sådan!
 
PS: Cykelturen var hård. Der var lovet svag vind fra vest. Igen forkert. Der var stormende kuling fra nordvest. 
 
 
Onsdag 29/2 2012.
Jeg har ofte tænkt over dette: "Folk over 40 burde være døde!"
Ifølge dagens lovgivere burde de af os, som var børn i 40'erne, 50'erne, og 60'erne, ikke have overlevet. Hør blot:
Vores børnesenge var malet med blybaseret maling. Vi havde ingen børnesikring på medicinflasker, døre eller skabe, og når vi cyklede, bar ingen af os hjelm. Som børn kørte vi i biler uden sikkerhedsseler eller airbags. Vi drak vand fra haveslangen og ikke af flasker. Skræk og rædsel!
Vi spiste brød med smør, drak sodavand med sukker i, men blev aldrig overvægtige, fordi vi altid var ude at lege. Vi delte gerne en sodavand med andre og drak af samme flaske, uden at nogen døde.
Vi brugte timer på at bygge sæbekassebiler af ting, der var kasseret, og ræsede i fuld fart ned ad bakken bare for at finde ud af, at vi havde glemt at sætte bremser på.
Vi tog hjemmefra tidligt om morgenen for at lege ude hele dagen og kom først hjem, når gadelygterne blev tændt. Ingen kunne få fat i os, ingen mobiltelefon.
Vi havde ingen Playstations, Nintendo 64 eller X-boxe - i det hele taget ingen TV-spil, ikke 99 TV-kanaler, ingen DVD-film, surround-sound, mobiltelefoner, hjemme-PC'er eller chatrooms på Internettet. Vi havde venner! Vi gik ud og fandt dem!
Vi sloges, blev gule og blå og lærte at komme os over det.
Det gode liv var vores!
 
Tirsdag 28/2 2012:
Jeg har det åbenbart med, at åbenbaringer kommer til mig, når jeg har brug for dem.
Da jeg i aftes gik i seng, ganske sønderknust på grund af min manglende evne til at reparere min trofaste og efterhånden formstøbte sofa og lå der næsten hulkende, var den der pludselig - ideen, åbenbaringen, sendt fra himlen. Halleluja.
Jeg vil ikke fortælle om den i detaljer, da tekniske beretninger altid keder, men blot afsløre, at en krydsfinerplade indgik i operationen.
Men nu er jeg atter klar til at fortsætte min tilværelse syngende og fløjtende. Thi på ny kunne jeg modtage ros fra forstanderinden.
Jeg kan godt blive helt bange for mig selv, når jeg gang på gang udfører tekniske mirakler affødt af slige åbenbaringer. Men de er hjerteligt velkommen.
 
Mandag 27/2 2012:
Det måtte vel komme - før eller senere. Blot havde jeg ikke ventet det lige i dag.
Endnu beruset af mine tekniske succeser den 17/2 og 19/2 med TV og vaskemaskine kastede jeg mig ud i et endnu reparationsprojekt, der denne gang handlede om at isætte nye fjedre i vores sofa. Det er den sofa, hvori jeg tilbringer lidt tid, og som lidt efter lidt har taget form efter mig.
Forstanderinden hævder med stor overbevisning, at lige netop denne form skyldes slappe fjedre, som burde strammes op.
Jeg forsøgte mig med en løsning med nogle metalbånd, som skulle spændes tværs over lige under sædet.
Jeg tror stadig ideen er god, men evnerne næppe. I hvert fald måtte jeg opgive projektet til i morgen og håbe, at jeg i lighed med de to nævnte datoer vil få en åbenbaring fra oven, som gør, at jeg kan løse opgaven.
Det er en skuffet mand, som går i seng i aften. Måske græder han sig i søvn.
Definition på skuffelse - med mine tilføjelser:
"Skuffelse er tilstanden der opnås, når en persons forventninger til noget ikke indfries (Det blev de netop ikke). Skuffelse kan skyldes flere ting, b.la. for høje forventninger (Ja, lige netop), eller simpel kvantitet." (Måske)
 
Søndag 26/2 2012:
Jeg var gal på mig selv i dag, rigtig for alvor sur. Og årsagen var klassisk.
Det smukke vejr havde lokket mig ud på cyklen, og der sad jeg så ganske utrænet i 2 timer, der føltes evindelig, og som bare gjorde ondt og var kæmpe-anstrengende. Jeg var så gal på mig selv, at jeg tænkte, at hvis jeg ikke i løbet af få dage har glemt min galde, da vil jeg aldrig mere komme på en cykel.
Og hør bare videre: Når jeg planlægger en rute, tænker jeg naturligvis på, hvilke bakker jeg vil møde. Men hvem tænker på strækningen fra Gl. Egå til Hjortshøj som en bakke. Jeg gjorde ikke, før jeg var der. Den er der og havde nær slået mig ihjel.
Det er somme tider tungt at blive gammel.
Men endnu mere gal blev jeg, da jeg på ny passerede det sted i Lystrup, hvor jeg allerede den 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20/3 2010 (venstre billede) så en dynge affald efterladt af en dum murermester. Skidtet ligger der endnu, den 26/2 2012 (højre billede). Surt show. Sikke en gal dag.
 
Lørdag 25/2 2012:
Det er dog glædeligt. Det er næsten utroligt, det er herligt. Jeg har lige læst det i Århus Stiftstidendes netavis.
Og her kommer det: "Århus blandt verdens fire lykkeligste byer".
Rosen er fremsat af den amerikanske forfatter og opdagelsesrejsende Dan Buettner, som har rejst jordkloden rundt for at finde det sted i verden, hvor de lykkeligste mennesker bor.
Fire byer, Singapore, Aarhus, San Luis Obispo i Californien og mexicanske Monterrey er af ham udpeget som byerne med den lykkeligste befolkning i verden.
Begrundelsen for Århus' tilstedeværelse blandt top-4 lyder - omend ikke 100 % sandfærdig: »Beboerne betaler muntert 68 procent af deres indkomst i skat, velvidende at de til gengæld er sikret gratis lægehjælp, gratis børnehave, og en topklasse uddannelse for deres børn. En robust by med 300.000 indbyggere, et levende kulturliv og et mangfoldigt antal repræsenterede religioner. Følelsen af fællesskab og lighed samt nem adgang til det nærliggende hav og det omkringliggende landskab, gør at Aarhus føles mere som en lille by«.
Tusind tak, Hr. Buettner. Vi skal gøre vores allerbedste for at se lykkelig ud.
 
Fredag 24/2 2012:
Jeg måtte i går i lighed med alle andre konstatere, at vores statsminister har kastet håndklædet i ringen og opgivet en anden ring, betalingsringen i København. Det er hun vist ked af.
Det har imidlertid ikke gjort mig ked af det i min udvikling af min betalingsring her i Studstrup.
Jeg har længe været utilfreds med den omsiggribende trafik i vores by. Somme tider har vi måttet opleve, at der inden for den samme halve time er kørt 3 biler ned ad vores vej. Det virker forstyrrende og øger forureningen. Jeg vil derfor fra næste måned indføre betalingsring i Studstrup.
Det vil ikke være vanskeligt at etablere den. Der er kun én indfaldsvej.
Jeg vil derfor på denne vej, lige ved fodboldbanen, rejse en lille bod og etablere en spærring med én af mine fire stiger over vejen. I boden vil forstanderinden sidde og opkræve 10 kr. pr. bil eller motorcykel.
Skulle en trafikant brokke sig, er hun den, der med sit faste blik og sin skarpe tunge vil stoppe ethvert tilløb til protest.
Nu kan jeg høre dig spørge: "Hvad skal pengene så bruges til?"
Svaret er enkelt. Der er et hul i kassen fra gårsdagens indkøbsorgie i vort naboland. Med opkrævningen af bom-pengene vil det være financieret krone til krone.
 
Torsdag 23/2 2012:
Det har været en god dag - navnlig når tages i betragtning, hvordan den kunne have været.
Længe plaget af udlængsel og af en kraftig prikken af et ikke tilfredsstillet indkøbs-gen har forstanderinden i dag været i vort sydlige naboland for der at besøge nogle af dets seværdigheder. Jeg nævner i flæng: Fleggaard, Pöetsch, Sonia og Wollfgang og Otto Duborg.
Og her kommer det, der har gjort dagen god. Jeg var ikke med.
Fruen havde allieret sig med en ligesindet fra vores vej, og efter nogle timers raseren i de 4 seværdigheder er de nu tilbage, hvilket for mig betød et forbistret besvær med at slæbe alle de mange souvenirs - faste såvel som flydende - ind i huset.
Det vil altid være en god dag, når man er sluppet for et indkøbsorgie i nabolandet.
 
Onsdag 22/2 2012:
Jeg læste i en af dagens aviser, at vinteren er omme - slut med sne og frost.
Det er den bedste nyhed, jeg har læst, siden jeg den 19. august 1227 læste nekrologen over den tyrranniske og blodtørstige barbar Djenghis Khan, som var død dagen før.
Jeg er lykkelig for, at vi allerede så tidligt som den 22. februar kan vinke farvel til vinteren.
Mit ønske er så blot, at det ikke er en meteorolog, der har været fremme med løftet, for så kan vi glemme alt om det.
Men nu vil jeg sætte mig lige så stille og kigge ud ad vinduet på blomsterbeddene og afvente, at de første vintergækker viser sig. Erantisserne er allerede kommet, men dem bryder jeg mig ikke meget om. De tæller ikke med.
Jeg vil ha' vintergækker.
- og cykelture.
 
 
Tirsdag 21/2 2012:
Min gode ven og gamle soldaterkammerat 82 Kruse af Løgstør, som har sendt mig fotoet, abonnerer på "Nordjyske Stiftstidende", en avis, som naturligvis er ÅB-fikseret, hvad angår fodbold.
Alligevel kan avisen tilsyneladende godt se på ÅB med humoristiske øjne, hvilket afsløres af, at netop denne avis bragte billedet her til venstre. 
Som (ganske vist ikke særlig aktiv) AGF-tilhænger har jeg ikke noget imod, at der grines lidt ad ÅB.
Fotoet faldt derfor i god smag hos mig, men ville dog uden nogen tvivl have moret mig, uanset fra hvilken klub det var kommet.
Min interesse for hunde - og især apporterende hunde - er jo fortsat stor.
Velkommen i Dansk Retriever Klub, Kent Nielsen og Jeppe Curth.






 
Mandag 20/2 2012:
Jeg vil gerne have mere indflydelse på folketingets beslutninger.
Faktisk vil jeg være enerådende.
Ingen ved siden af og ingen over mig.
Det første, jeg da ville vedtage med alle 179 stemmer mod 0, var, at enhver dansker på 71 år og derover skal have indsat på sin kvik-konto et beløb på 1 million kroner. Dog indføjes den klausul, at pengene skal bruges inden for et år.
Til gengæld vil de pågældende ikke få udbetalt børnepenge i samme periode.
Gennemførelsen af dette - efter min mening geniale tiltag - vil være den kick-start, som regeringen så højt ønsker sig for vores financielle situations skyld, og vil redde landets økonomi - og lidt af min.
Så, ved nærmere eftertanke tror jeg, at det skal være 2 millioner.
 
Søndag 19/2 2012:
Jeg bandede fælt, da jeg i dag midt i mine skriverier blev kaldt til bryggerset. Forstanderinden ønskede min tilstedeværelse for at informere om, at vaskemaskinen ikke opførte sig, som den burde.Den stod bare der og brummede, og intet andet skete. Hurtigt fortsatte den gode dame med en meddelelse om, at det ikke kunne betale sig at reparere på den. Den er jo trods alt 5 år, og vi kunne bare købe en ny. 
Det vækkede på ny den lille tekniker i mig (se også 17/2). Hvad gør man ikke for at undgå en stor regning fra Wupti, Whiteaway eller andre hvidevare-firmaer? Grundende stod jeg foran maskinen, jeg drejede lidt på nogle knapper, slukkede og tændte, hvilket jo hjalp på TV'et i fredags. Stadig kun den brummende lyd.
SÅ KOM IDEEN - som en gave sendt fra oven: Kontroller rensefiltret. Det gjorde jeg, det var tilstoppet, hundehår, sjovt nok. Jeg rensede det, OG WUPTI - alt fungerede på ny.
Jeg fik ros fra forstanderinden, som benævnte mig "en særdeles dygtig mand". Jeg måtte ganske vist opfordre til rosen. Men den kom. Og sikke de penge, jeg atter sparede.
Måske jeg bør udnytte min kunnen, sådan professionelt.
 
Lørdag 18/2 2012:
Da vore børn var børn i 70'erne, sendtes i en periode på TV en serie ved navn "Omvendtslev", byen hvor alting var omvendt. Folk stod på hovedet og gik baglæns og var i det hele taget - omvendt.
Jeg skal nu berette fra mine oplevelser i dag, som kunne være fra nævnte by.
Da jeg meget tidligt var stået op, vækkede jeg forstanderinden og sagde, at jeg meget gerne ville aflægge et besøg i "Det Blå Marked" i Galten, et loppemarked af anselig størrelse. Bare sådan for at ose lidt. Det er så hyggeligt, synes jeg. Og jeg ville da skrækkeligt gerne, om hun ville med.
Det ville hun godt nok ikke, ikke tale om. Aldrig.
Jeg brugte da det lille kneb med ikke at sige noget, men blot trække en smule på skulderne og sætte mig med min kryds og tværs i køkkenet. Da hun lidt efter kom derud, kiggede jeg bedende på hende og sukkede let. Det får hende altid til at acceptere mine forslag, og vi besøgte det store og spændende marked.
 
Fredag 17/2 2012:
Jeg bandede fælt, da jeg i dag blev kaldt til stuen for at indtage min frokost, som forstanderinden generøst havde tilberedt mig.
Jeg bandede ikke på grund af frokosten, men fordi den rare dame i samme åndedræt råbte, at fjernsynet ikke virkede. Der var lyd, men intet billede.
Det vækkede den lille tekniker i mig. Hvad gør man ikke for at undgå en stor regning fra TV-mekanikeren? Jeg bearbejdede alle de knapper, jeg kunne trykke på og de ledninger, jeg kunne rykke i. Intet resultat.
Jeg hentede vores lille TV og tilsluttede det. For katten da - det fungerede fint.
"Aha", tænkte den vise mand. "Det er skærmen, der er noget i vejen med og ikke boksen", hvilket jeg først troede. Jeg forsøgte igen med både det ene og andet. Ingen forandring.
SÅ KOM IDEEN - som en gave sendt fra oven: Sluk for strømmen til skærmen i et lille øjeblik og tænd igen.
OG WUPTI. Alt fungerede på ny.
Jeg fik ros fra forstanderinden, som benævnte mig "en rigtig dygtig mand". Højere ros fås ikke fra den side. Det har været en god dag.
 
Torsdag 16/2 2012:
Et besøg i dag i Silkeborg afstedkom en hyggelig frokost hos svoger og svigerinde. Jeg holder meget af frokoster.
Dernæst besøg på Silkeborg Arkiv for at gennemse byen skattebøger for perioden 1942-1959. Dette gennemsyn gav mig et overblik over, hvem der dengang boede på den forhenværende fattiggård. Jeg stødte naturligvis på mange kendte navne.
Altsammen godt nok.
Men nu til noget, som ikke er så godt. Uden nogen form for respekt for fortiden har man lige overfor arkivet på nøjagtigt det sted, hvor jeg boede i min ungdoms vår, nu rejst et skrækkeligt monster af en bygning. Jeg havde i det mindste forventet en tavle eller plade, hvorpå var anført: "Her boede 1954-1960 det store bysbarn Gunnar Rasmussen. Han gjorde sin by ære".
Jeg har endda fået skiltet lavet, da jeg engang besøgte Albanien. Blot irriterer det mig lidt, at man har stavet mit fornavn med kun ét "n".
 
Onsdag 16/2 2012:
Efter at have været på Facebook siden 26/1, altså i alt 3 uger, finder jeg det passende med en lille status.
Den første begynder-nysgerrighed er stille gået bort.
Men jeg er stadig glad for, at jeg tog skridtet.
Jeg har bl.a. stor glæde af at kunne komme nemt i forbindelse med tidligere kolleger og venner. Og især har jeg glæde af siden fra "Det gamle Silkeborg".
Jeg ved da meget vel, at der er temmelig meget ligegyldig snik-snak. Dog kan også det være hyggeligt. Men for mig er det primært billeder og de tekster, der følger med, jeg har jeg glæde af.
Nostalgisk? Ja, for pokker da. Spændende? Ja, for hulen da.
Når jeg ser disse gamle billeder, kan det forekomme, at der løber en lille, kold rislen ned ad ryggen af bare glæde ved gensynet - og minderne.
Som eksempel vises jeg et billede fra byens daværende "fine" tøjmagasin ved navn "Peter Jessen". Det svarede helt til Korsbæks "Damernes Magasin". Jeg husker, med hvilken ærefrygt man trådte ind i butikken. Og jeg husker den adstadige trappe som butikkens centrum. Jeg husker det bløde tæppe på den og duften af nylig rengøring og af nyt tøj. Hos "Peter Jessen" kom man ikke med snavsede fingre. Til gengæld kom man sjældent, for det var dyrt.
(Billede fra omkring 1950).
 
Tirsdag 14/2 2012:
Så kom jeg endelig - efter at have brugt et par timer på at tø cyklen op - ud at cykle.
Jeg valgte en bjergetape imellem Studstrup og Skæring.
Naturligvis var jeg betænkelig ved at cykle på en så smal bjergsti. Det kunne være svært at holde balancen, og i hvert fald nervebelastende. Jeg var ikke vild med det.
Men endnu mere hadede jeg det, når der kom modgående trafik, eller nogen ville overhale.
Min næste tur bliver en flad etape.



 
Mandag 13/2 2012:
Tøvejr i går. En smule lune i luften.
Vejrudsigten syntes at antyde, at jeg godt kunne komme afsted på cyklen i dag.
Men hvor kan man dog tage fejl.
Jeg kom ikke afsted.







 
Søndag 12/2 2012:
Jeg gik tur i dag medbringende to glade hunde. For første gang i et par uger var temperaturen på plusgrader.
Både hunde og jeg nød turen.
Hjemkommet kiggede jeg lidt på nyhederne og opdagede til min store overraskelse, at nok er vi her i landet nu over 0 grader, men i Tunesien, ja i store dele af den nordlige del af Sahara, har det sneet.
Verdens vejr er da ved at gå amok.
Det skulle ikke undre mig, om den næste verdensmester i langrend på ski er tunesisk, og en nordmand bliver verdensmester i væddeløb for kameler.
 
Lørdag 11/2 2012:
Nu er jeg for alvor blevet indviet i SKYPE's vidunderligheder. Jeg har i dag foretaget ikke mindre end 3 opkald, og de lykkedes allesammen, iøvrigt til min store overraskelse.
Nu kan jeg på en ny (og gratis) måde både se og tale med andre. Vi er i "fagre nye verden".
Indenfor 2 uger har jeg entreret med både FACEBOOK og SKYPE. Det ville jeg for blot en måned siden have forsvoret. Men man jo følge med, selvom man kan blive ganske forpustet af det.
I morgen vil jeg tage den med ro og ikke vove mig ud i noget nyt. For jeg hylder stadig det gamle udsagn om, at alle forandringer - selv til det bedre - kan være ganske irriterende.
 
Fredag 10/2 2012:
Jeg var indtil i går lidt doven med mine "skriverier" om de husvildes forhold i Silkeborg i 40'erne og 50'erne. Ikke fordi jeg egentlig manglede lysten, men fordi jeg var gået i stå af en bestemt årsag.
Jeg vidste godt, hvad jeg skulle skrive om, for alt materialet lå på skrivebordet i en enormt uryddelig dynge. Det var en bunke kopier, jeg har lavet på Silkeborg Arkiv.
Og her er nok den egentlige årsag til min tilbageholdenhed. Der skulle først ryddes op og sorteres. 
Med en stor kraftanstrengelse fik jeg klaret det i går formiddag, og siden har jeg skrevet stort set ubrudt. Jeg elsker det og nyder at få på papiret (i.e. i computeren) al den viden, jeg har opsamlet. Det er en proces, der i visse situationer gør mig "høj", især når en formulering lykkes. Da risler det koldt nedad ryggen.
Men sandelig bliver jeg også "høj", når det lykkes mig i de store arkiver at finde informationer, der lige bestemt lukker et hul i min viden.
Og det er pragtfuldt at blive "høj". Jeg kan kun anbefale det.
 
Torsdag 9/2 2012:
På ny er min bil indlagt. Denne gang dog ikke til nogen akut behandling, men derimod en forebyggende.
Kort sagt, den er til undervognsbehandling.
Til en pris, som den næringsdrivende på Dinitrol-stationen kaldte latterlig lav, vil han pille en hel masse dele af bilen og grundigt indsmøre den i et tykt lag "et-eller-andet", som ifølge ham selv vil holde rusten så langt væk fra bilen, at selv vores campingvogn, der er parkeret 5 meter borte, vil være beskyttet. Se, det kalder jeg virkning.
Mange har spurgt, om det ikke er irriterende med den lugt, der er i bilen efter indsmøringen. Til det svarer jeg altid nej. Måske er det en bygningsfejl hos mig. Men jeg synes faktisk, at det dufter godt, ligesom jeg holder af lugten af asfalt. De to produkter er jo også fætter og kusine.
 
Onsdag 8/2 2012:
Jeg er kommet på SKYPE i dag - og det uden at vide bare det mest elementære om, hvad det egentlig er for noget, og ikke mindst hvad det indebærer. Selvfølgelig er jeg blevet fortalt, at det er en telefonforbindelse via computeren.
Men før man kommer dertil, skal man lave en del forudgående øvelser, bl. a. sende anmodninger til andre, om de vil i kontakt med mig på SKYPE. Det tror jeg da nok, at i hvert fald de fleste gerne vil. Men mit problem er lige, hvordan jeg får den indledende kontakt til disse venner. Ældste søn, som installerede SKYPE for mig, hævder, at det er "tude-nemt".
Det, som lokkede mig ud i dette digitale bøvl, er, at det bliver gratis at telefonere. Det strider mod al min logik. Jeg husker endnu, at jeg som barn var forbudt at ringe op på vores telefon, da det "kostede alt for meget". Men nu kan jeg bare ringe uden omkostninger, så jeg håber navnlig, at forstanderinden vil benytte sig flittigt af det.
Og så kan man ovenikøbet se den, man taler med. Det vil glæde mig - men ikke nødvendigvis den, jeg taler med.
 
Tirsdag 7/2 2012:
Ældste søn og jeg var så heldige i aftes at have meldt os til et foredrag i Hovedbiblioteket med forfatteren Tom Buk-Swienty. Han er kendt for bl. a. sine to bøger om krigen i 1864, "Slagtebænk Dybbøl" og "Dommedag Als". Jeg har læst førstnævnte (se dagbog 6/1 2012) og skal snart igang med sidstnævnte.
Det var et flot foredrag, sagligt og fagligt velfunderet, af en person, der var engageret i stoffet. Vi fik hele baggrunden for bøgerne. Jeg nød hvert sekund - og fik ovenikøbet signeret min egen bog.
Alt var spændende. Men jeg fæstnede mig også ved en lille "besynderlighed". Når de danske soldater angreb, skete det under høje "HURRA-råb". Det var det ord, som soldaterne SKULLE råbe. Og måske er det ikke så besynderligt. Én af de tilstedeværende vidste, at ordet "HURRA" kommer af old-tyrkisk og betyder "SLÅ HAM IHJEL". Jeg har tjekket det i dag. det er sandt.
Det giver unægteligt et nyt skær over sangen "Han skal leve, han skal leve, han skal leve højt HURRA"
 
Mandag 6/2 2012:
Det nostalgiske optager mig meget for tiden godt hjulpet af facebook "FB Silkeborg som den var engang". Her kan jeg gense steder fra gamle dage og ditto venner og bekendte og "svælge" i fortiden.
Det giver ikke alene mindelser, men jeg gør også observationer - noget, jeg måske ikke har tænkt så meget over tidligere.
Lige nu er det hovedbeklædninger, der er spændende for mig. Det er dog et utal af bløde hatte, man ser på billeder fra dengang, dem med 3 buler, dem vi sang om i sangen "Min hat den har tre buler, tre buler har min hat". Næsten alle voksne synes at have båret den.
Hvad var det i tiden, der gjorde, at man som voksen skulle have noget på hovedet? Var det for at skjule håret? Var det for at have noget at løfte på, når man skulle hilse på andre? Var det, fordi "hår-hygiejnen" ikke var så god, som den er i dag? Eller?
Kig på billedet og bemærk de mange bløde hatte. Billedet er fra en fodboldlandskamp i 1941.
 
Søndag 5/2 2012:
Jeg holder meget af julefrokoster, og jeg nød gårsdagens i fulde mængde.
Men hvorfor er det, at dagen efter så anderledes i forhold til andre dage?
Hvorfor er det, at jeg ej rigtigt kan spise noget?
Hvorfor er det, at mit flydende indtag i dag begrænser sig til appelsinjuice?
Hvorfor er det, at gårsdagens allermest underholdende og talende person under den 7 timer lange frokost i dag næppe mæler et ord?
Hvorfor er det, at min yndlingsaktivitet i dag er total passivitet?
Hvorfor er det, at forstanderinden ikke synes, at det er synd for mig?
Hvis nogen skulle mene at kende svarene til disse spørgsmål - eller bare nogle af dem - hører jeg dem gerne .
 
Lørdag 4/2 2012:
Årets første julefrokost var i dag. Den fandt sted hos venner i Æbeltoft.
Som sædvanlig var det er hyggelig og munter affære, hvor jeg - også som sædvanlig - kom til at spise for meget. Så meget spiste jeg, at forstanderinden måtte overtage rattet på hjemturen, hvilket hun gjorde, fordi hun var overbevist om, at min kørsel ikke til fulde ville passe hende.
Hun har desuden læst, at forskning på området viser, at det oftere er mænd end kvinder, der står bag "upassende adfærd" i trafikken.
Af disse to årsager blev jeg henvist til passagersædet, og forstanderinden sad bag rattet på vores vej hjem.
 
Fredag 3/2 2012:
Den sibiriske vinter har lagt sig over os. Det er - efter hvad jeg har fået fortalt - bidende koldt derude. Den kolde krig er ikke helt slut. Vi taler om rå russerkulde med to-cifrede frostgrader også i dagtimerne, måske endda en kulderekord. 
Derfor læste jeg i dag min avis med kun det ene formål at finde gode råd til beskyttelse mod kulden. 
De var alle kendte, kedelige og tvivlsomme. 
Derfor følger her mine egne og afprøvede råd, som har 100 % sikker virkningsgrad:
Hold dig indendøre, evt. under din dyne. Stå op, når det ikke kan være anderledes, drik varm te og tag en god snak med "Doktor Nielsen". Det er altid godt at konsultere en læge, og han varmer godt - og smager ikke værst. 
Derefter kan du evt. lægge dig igen og stå op, når det er blevet forår.
 
Torsdag 2/2 2012:
Mobning er desværre et kendt tema. 
Jeg oplevede det nu og da blandt børn i mine mange år i folkeskolen. Det var altid ubehageligt for den, det gik ud over, og man kunne nu og da føle sig lidt magtesløs overfor problemet. 
I Ekstrabladet i dag læste jeg, at mobning har fundet vej til folketinget. Psykolog Per Hulstrøm hævder, at tinget er en "abeflok uden leder", hvorfor "voksen-mobning" lever i bedste velgående på Christiansborg. Jeg føler mig magtesløs.  
Som om det ikke var nok, sidder jeg lige nu og kigger ud ad vores stuevindue og betragter fuglene, der frekventerer vores fuglebræt og området lige under for at finde føde. Og her kan man tale om mobning, det i en grad, som ville få en dansk folkeskole nedlagt og folketinget til at tvinge statsministeren til at udskrive valg. De store solsorte gør, hvad de kan for at mobbe de mindre fugle og artsfæller bort. Og de har hensysløst travlt. For et øjeblik siden var der 20-25 små fugle og 5 solsorte. Nu er der 5 solsorte. Nu er der 8 solsorte og 3 små fugle, Nu er der 8 solsorte. Nu er der 3 solsorte osv.osv. Her føler jeg mig totalt magtesløs.
 
Onsdag 1/2 2012:
Du skal lægge godt mærke til vejret i morgen. Forklaring følger nedenunder.
Det er "Kyndelmisse", en fordanskning af "Candelarum misa" eller "Lysenes messe". I folkemunde oftest "Kjørmes Knud".
Den var engang dagen, hvor man indviede kirkens mange lys. Som kirke- og helligdag betyder den hos os ikke noget nu. Den kan dog markeres med en særlig "lysgudstjeneste".
Der er en mængde overtro forbundet med dagen, også hvad angår vejret. Hvis det i morgen stormer så kraftigt, at "18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden", så vil foråret snart være på vej. Andre hævdede, at hvis de 18 kællinger havde alt det besvær, da ville kulden først slippe til påske.
En tommelfingerregel for bønder var, at de på denne dag skulle have halvdelen af foderet til dyrene tilbage. For man sagde, at den 2. februar var halvdelen af vinteren gået.
Frugttræer skulle piskes med ris for at give en god høst. Rituelle pløjninger skulle sikre god høst. Flæsk skulle spises for at forhindre hunger. Jo, det var en travl dag.
Når man havde klaret alle disse dele, holdt man gilde, ofte sammenskudsgilder med brændevin og dans til den lyse morgen. Det kunne blive en lang fest, for solen står ikke op før lidt i otte.
Ha' en god dag i morgen.
 
Tirsdag 31/1 2012:
Datoen i dag er bemærkelsesværdig.
Der er 335 dage tilbage af året, og dagen er tiltaget med lige omkring 1½ time. Er det ikke herligt?
Tænk, kun 335 dage til nytårsaften og 328 til juleaften.
Det er også "Vigilius dag". Han var biskop i Trento og blev i lighed med de fleste af sine kolleger myrdet - og det kun fordi han blot ved sine bønner kunne vælte et stort afgudsbillede.
Bare jeg havde den evne, så ville IKEA ikke stå der ret længe.
Mere om denne dag:
Den er bemærkelsesværdig, fordi det i dag er 100 år siden verdens første søgående dieselmotorskib søsattes. Det skete fra B & W i København, og det fik navnet "M/S Selandia" og var med til at sætte dansk skibsbyggeri på verdenskortet.
Det er da godt gået af et så lille land.


 
Mandag 30/1 2012:
Jeg er blevet beskyldt for landsforræderi. Og det af min kone. Og det på en høj og hellig søndag eftermiddag. Og det med et ganske stærkt ordvalg.
Som mange ved det, spillede det danske håndboldlandshold i går EM-finale mod Serbien. Jeg listede i god tid ind i min lille hule og skrev af hjertens lyst på min computer - og nød det meget. Men pludselig går døren op, og i den står forstanderinden med sin forstanderinde-mine på og spørger, om jeg synes, jeg kan være bekendt således at optræde som landsforræder ved ikke at se "Slaget i Beograd" og desuden at lade hende alene med den spændende kamp. Hun hævdede at have fået høj feber af bare spænding.
Nu har jeg lidt svært ved at se det spændende ved håndbold, men jeg luskede alligevel ind i stuen. Vel ankommet dertil blev jeg sat til at lave aftensmad (heldigvis kun noget, der skulle varmes), og da jeg synes, jeg ville være solidarisk med fruen, gik jeg et øjeblik ind i stuen og opdagede, at hun IKKE så håndbold. Hun havde sat kampen på "OPTAG", fordi hun ikke kunne holde spændingen ud. Da jeg var færdig med maden, var også kampen færdig. Jeg så aldrig bare et halvt minut af den. Hvorfor i alverden skulle jeg jages bort fra min computer? Kun for at lave aftensmad - er mit svar.
En del af definitionen på en "Forstanderinde" er "snedighed".
 
Søndag 29/1 2012:
Det er nostalgi-tid.
Vores genbo kom i går med en række billeder fra vores "ungdom". Det vil sige fra 1990, da man kun var 50 år. Jeg kiggede mest på billederne, hvorpå jeg "medvirkede" og fandt to, som navnlig interesserede mig.
Og jeg kiggede grundigt og kunne nok se, at der er forskel på vægt og rumindhold fra dengang og til nu.
Men er det nu så meget?
Forstanderinden var ikke i tvivl. Hun fandt, at det var temmelig meget. Jeg vil undlade at gengive hendes kommentarer. Jeg har endnu de hvide shorts, men kan kun få dem på det ene ben - og kun til knæet.
Skam få den, der tænker ilde derom.
 
Lørdag 28/1 2012:
I gamle dage fandtes i min fødeby Silkeborg en årlig udgivelse af den nok mest læste bog i byen, årets "Skattebog". Man kunne købe den for 1-2 kr.
I den kunne læses, hvor meget hver enkelt borger betalte i skat, beregnet ud fra selvangivelsen, som skulle afleveres hvert år senest 31/1. Heri skulle enhver, som havde en indtægt, oplyse, hvor stor den var. Jeg husker, hvor min far hvert år sad og svedte over den, ligesom jeg selv en del år senere gjorde det.
Bogen var en bestseller, den store sladrehank, som tilfredsstillede mangen et nysgerrigt menneske. "Hvor meget betaler mon min nabo?" "Uha, så meget? Han sidder godt på flæsket" eller: "Uha, så lidt. Han må da have snydt".
Jeg har været så heldig på min nye Facebook "FB Silkeborg" at finde skattebøgerne for "1921-22", "1922-23", "1943-44" og "1948-49". Jeg har bl.a. fundet min far deri. Han skulle som arbejdsmand i 1944 betale 409 kr. i årlig skat. I 1949 var han steget til 713 kr. En del skatteydere står til en årlig skat på 1 kr.
Trækprocenten var lavere end nu, i 1944 var den 12,5 %, og i 1949 var den 11,7 %. Man må have følt sig flået af skattevæsenet.
 
Fredag 27/1 2012:
Engang imellem kan jeg ikke lade være med at læse et par "Fluer" af Storm P's. Og selv om der er gentagelser, morer jeg mig lige meget hver gang.
Har du læst noget af Zola?
- Ja - Gøngehøvdingen!
- Ja, men den er ikke af Zola!
- Naa - men jeg har læst den alligevel.
Eller:
Saxofonen er det eneste Instrument, som lyder ens, mens man lærer at spille, og naar man har lært det!
Eller:
Jeg fik brev fra Hansen i Amerika igår.
- Tænk, lever han endnu?
- Det skrev han ikke noget om.
 
Torsdag 26/1 2012:
Jeg har måttet overgive mig. Efter flere års fornægtelser er jeg kommet på Facebook. Begrundelsen var, at min søde kusine Birgitte, som bor i Silkeborg, gjorde mig opmærksom på en spændende Facebook-side, der udelukkende handler om det gamle Silkeborg og ikke mindst om cricket, og sjovt nok er der mange kommentarer til min bog om Silkeborg Fattiggaard.
Alt dette fængede. Så nu er jeg på Facebook sammen med mere end 800 millioner mennesker over hele verden - med alt, hvad det indebærer.
Den eneste grund til, at det i det hele taget lykkedes for mig at blive tilsluttet var, at ældste søn gjorde det for mig.
Iøvrigt kan jeg ikke finde ud af at bruge siden. Jeg roder noget rundt. Jeg har dog formået at chatte med nogle stykker. Men jeg er langt fra sikker på, at jeg kan gøre det igen.
 
Onsdag 25/1 2012:
Man får ikke meget glæde af at se på vejrudsigterne for de nærmeste 6 dage. Lige med undtagelse af i morgen vil dagtemperaturerne ligge lige under frysepunktet, medens nattemperaturerne vil glide adskilligt under.
Forstanderinden bryder sig ikke om ideen med at tænde for radiatoren i soveværelset, det er så usundt, så vi sover ved omkring 9 grader. I går aftes blev hun tilsyneladende overfaldet af en glædelig hensyntagen til min kuldskære krop, for hun meddelte, at hun ville åbne lidt for varmen. Jeg glædede mig over hendes omsorg for mig, indtil hun erklærede, at vi jo ikke kunne lade vores lille hund sove i den kulde. Den har sin kurv i soveværelset.
Denne temperatursnak får mig iøvrigt  til at tænke på det klassiske spørgsmål: "Hvis det i dag er 0 grader, og det i morgen vil være dobbelt så koldt - hvad er temperaturen da?"
 
Tirsdag 24/1 2011:
På denne min ældste søns fødselsdag havde jeg aftalt tid til en rutineundersøgelse hos min gode, men også lidt "pengeglade" tandlæge. Med vanlig grundighed gennemgik han "ruinhoben", og alt gik fint, til han kom til næstsidste tand, hvor han - efter flere gange at have sagt, at det jo gik fint - konstaterede, at her holdt festen. En tudsegammel blyplomb var revnet. Vi blev enige om, at det uden tvivl skyldtes metaltræthed. Jeg foreslog reparationen udskudt til engang næste år, men han mente ikke at kunne anbefale det. Derfor en ny tid først i marts, hvor jeg nok skal huske at have penge med, for jeg ved af bitter erfaring, at det vil koste kassen.
Heldigvis kunne forstanderinden og jeg bagefter nyde en hyggelig frokost hos fødselaren og hans egentlig efterhånden noget gravide kone.
 
Mandag 23/1 2012:
Da jeg i morges vågnede og lå og planlagde min fremtid, fik jeg den ide at melde mig til noget frivilligt og uselvisk arbejde. Jeg har set, at vi alle opfordres til det.
Jeg har lyst til at hjælpe en gruppe mennesker, som har det svært, nogle, som føler sig isoleret og under pres. Kun sjældent er de i kontakt med deres omverden. Alt for nemt kommer det hele til at gå i skuddermudder for dem, hvorfor de bliver til grin. Navnlig har de svært ved at træffe relevante beslutninger.
Jeg ringede derfor til folketingets formand og tilbød at hjælpe hans medlemmer med nævnte problemer. Men han blev fornærmet - sådan rigtig tøsefornærmet - og truede med, at hvis jeg gik i pressen med mit forslag, da ville han kontakte kirkeministeren, som ville lyse mig i band på vegne af både Allah og Vorherre.
Altså et blankt afslag. Men jeg har stadig lyst til at gøre noget stort og rent. Så nu kontakter jeg den nærmeste zoologiske have og tilbyder at vaske en elefant.
 
Søndag 22/1 2012:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi fejrede ældste søns fødselsdag i dag. Det foregik ved et sandt kageorgie, en enorm kagebuffet på restaurant "Pøt Mølle" ved Hammel, lige ved foden af den meget stejle bakke, der to gange har forvoldt mig så mange smerter på min cykel.
Om det var et godt kagebord? Ja, mon ikke. Mage til skal man lede længe efter.
Nu er det mig principielt imod at spise mange kager. Men da jeg var inviteret, kunne jeg jo ikke skuffe eller fornærme værtsparret og gjorde, hvad jeg kunne, for at restauranten ikke tjente alt for meget. Jeg tænkte, at jeg bagefter kunne cykle op ad den grusomme bakke. Så ville ihvertfald 5 af kagerne blive "neutraliseret". Det gjorde det nemmere at tage lidt mere. 
Blot opdagede jeg for sent, at jeg ikke havde medbragt cyklen. Jeg måtte køre turen i bil.
 
Lørdag 21/1 2012:
Jeg har ved min seng et skønt "apparat". På det kan jeg hver morgen aflæse mange helt uundværlige oplysninger, dato, ugedag, klokkeslet, lufttryk, næste 12 timers vejrudsigt, solopgang, solnedgang, dagslængde, luftfugtighed inde og ude, temperatur inde og ude og de seneste 12 timers temperaturer og lufttryk aflæst hver 2. time.
Den information, jeg lige for tiden mest spændt følger, er den med dagslængden. Jeg glæder mig hver eneste morgen over at observere, at den er øget med 3-4 minutter siden i går. Lige nu er den 7 timer og 59 min. Den 21/12 var den 7 timer og 3 min. Hvor absolut pragtfuldt, at 56 min. er føjet til siden da. 
Vi stunder mod lysere tider. Hvor jeg dog ser frem til, at dagslængden bliver 17 timer og 29 min. den 21. juni. Da vil jeg helt sikkert stå tidligere op - og endda vil det glæde mig.
 
Fredag 20/1 2011:
Jeg parkerede mig selv i BILKAs cafeteria i dag, mens forstanderinden huserede med mit Dankort i butikken.
Det er ikke uspændende at sidde i en times tid og betragte folk. Der var optrin at følge, både med øjne og ører. Ved bordet ved siden af mig sad en mor af temmelig stort omfang med to drenge på to og fire år. Der var udbrudt krig mellem ældste søn og det mødrene ophav, en krig om, hvem der bestemte. Det gjorde drengen, men mor gav ikke op. Hun fremførte mindst 19 gange samme trussel: : "Hvis du ikke gør, som jeg siger, råber jeg, og jeg råber meget højt. Jeg er helt kold i røven". Ingen ændring. Drengen var ligeglad - kold i røven. Jeg sad og frygtede, at mor skulle gøre alvor af sin trussel, thi hun talte allerede meget højt, og skulle hun beslutte sig for at hæve stemmen, ville en dame af hendes omfang kunne råbe så højt, at alle tallerkner i cafeteriet ville falde ned.
Så ankom far. Ikke at det ændrede på drengens adfærd, men en våbenstilstand mellem ham og mor trådte straks i kraft, og alle fire forlod stedet og efterlod en velsignet ro.
Ved en anden lejlighed vil jeg gerne fortælle om den spændende menu, der er mulighed for. Og det er ikke "Fast Food". Det hedder "Quick Food".
 
Torsdag 19/1 2012:
Forstanderinden er meget travl beskæftiget på arbejdsmarkedet i disse dage og har været det siden nytår. Hun drager afsted hver morgen i godt humør og kommer glad hjem.
Jeg er også glad, ikke midst for de dejlige penge, hun hver måned sætter ind på kontoen. Og jer er altid glad, når jeg ser hende tilbage om eftermiddagen.
Men, for der er et "men". Jeg er nok mindre glad for de arbejdssedler gældende for den pågældende dag, som hun efterlader på køkkenbordet, når hun om morgenen forlader matrikelnummeret. Hun gør det altid, inden jeg er helt færsdig med at stå op. Ofte er de en A4-side, men de kan - som i dag - være mindre, bare en lille gul lap.
Jeg studsede ganske meget, da jeg så dagens ordre.
Men jeg måtte igang. Man diskuterer ikke med chefen. Jeg gør klogt i altid at gøre, hvad der bliver sagt, mundtligt såvel som skriftligt.
Først havde jeg stort besvær med at finde forlængerledninger, der var lange nok til at nå ud på græsplænen. Men det lykkedes. Dernæst var det ikke nemt at få støvsugeren til at suge alle hunde-høm-hømmerne op. De var våde p. gr. af regnen. Men også det lykkedes.
Det er sjældent, der kun er ét punkt på en arbejdsseddel. Så det var en god dag.
 
Torsdag 22/9 2011:
Jeg har fået ry for ikke at være god til at finde forsvundne ting i vores hus. Tværtimod hævder forstanderinden, at jeg er årsagen til, at så mange genstande bliver borte.
Hun bruger ofte udtryk som "rodehoved" og det, der er værre om mig.
Jeg leder ihærdigt, når noget er væk, men uden held, hvorpå min meget bedre haldvdel rejser sig, og inden for et minut står hun med det eftersøgte i hånden. Det slider på selvtilliden, ikke mindst når den søde dame efterfølgende har lange svadaer om mænds manglende evner til at lede. Dette emne kan optage hende i lang tid - og jeg må lægge øre til.
Sådan har det været nu i 49 år, men jeg tror, at vendepunktet indtraf i dag.
Siden i går har vi begge uden held ledt efter to for mig væsentlige papirer, en brugsanvisning til min vejrstation og et manual til nogle tekniske ting på min hjemmeside.
Eftersøgningen fortsatte i dag, da det endelig lykkedes MIG at finde dem begge, og det inden for to minutter.
Der blev så stille i Studstrup.
 
Fredag 23/9 2011:
Vidste du, at danske pølsevogne første gang kom på gaden i januar 1921 - i København?
Vidste du, at en pølse med sennep dengang kostede 25 øre og et brød 5 øre?
Vidste du, at der i 60'erne var omkring 1000 pølsevogne i Danmark - altså pølsevogne på hjul?
Vidste du, at der i dag er under 100 tilbage?
Vidste du, at jeg har en fortid som pølsemand?
Mit skøn er, at du har svaret NEJ til alle spørgsmålene, og at sidste spørgsmål har overrasket dig.
I min fjerne fortid på Th. Lang's Seminarium i Silkeborg tjente jeg lidt ved at afløse "Pølse-Ras" i hans pølsevogn på Trianglen i byen, iøvrigt den pølsebod, der i forrige uge blev udpeget som Danmarks bedste. Min påvirkning er der stadig.
Inden jeg dengang i 60'erne kunne starte salget, måtte jeg afhente vognen i en garage, starte den lille motor og "tøffe" afsted til Trianglen. Hvis den ikke ville starte, måtte jeg trække.
Derpå gjorde jeg klar til salget.
Det var ikke kedeligt. Mange spændende mennesker kom, og de fleste ville godt have en lille sludder.
Vigtige var stamkunderne. De kom samme tid hver dag på vej hjem til middagen fra deres job og satte pris på, at jeg, når jeg så dem nærme sig, begyndte at klargøre deres daglige menu, så den stod foran dem ved deres ankomst. Der skulle være den rigtige mængde sennep og ketchup og det rigtige antal pølser og brød eller hot dogs.
Jo, der var meget at huske på, og en pølse skal serveres med føl'se.
Jeg havde jobbet gennem flere år og lærte at sætte pris på det. Jeg behøvede ikke at spise hjemme, når jeg afløste. Og jeg holder stadig af at få en "hotter med det hele". Senest var jeg med stor glæde gæst i pølsevognen "Hos Tulle" i Løgstør.
 
Lørdag 24/9 2011:
Jeg er i underskud. Ikke søvnmæssigt og heller ikke kilomæssigt, men cykelmæssigt. I mere end to uger har min tro ganger stået passivt i værkstedet uden at opleve landevejene. Vort elendige vejr har skylden. Utroligt, at vi bliver ved med at finde os i det.
Men så endelig i dag drog vi ud, min cykel og jeg, (57 km.) for at opleve verden. Og der sker næsten altid noget uventet. I dag mødte jeg på vejen mellem Oddervej og Moesgaard Museum et ungt par med barnevogn. Jeg genkendte straks den mandlige del af parret. Han var i nogle år lærer på Jellebakkeskolen med særligt ansvar for nogle adfærdsvanskelige elever. Han er en pragtfuld fyr, som jeg i lighed med alle de andre satte stor pris på. Det var hyggeligt at tale med ham igen, og det blev ekstra interessant, da hans kone fortalte, at hun har en fortid som cykelrytter. Jeg holder meget af at tale med cykelryttere. Jeg synes, der er et særligt "bånd" mellem vi cykelryttere.
 
Søndag 25/9 2011:
Vi vil vel alle gerne blive gamle, også jeg. Og gennemsnitsalderen vokser og vokser. Det hævdes, at den inden for en overskuelig fremtid vil være 100 år. Det er da flot.
Men det må være gået tilbage for menneskeheden, for jeg har lige netop i dag læst om Metusalem. Han blev 969 år. Det har trukket op i gennemsnitsalderen dengang.
Han var farfar til Noa, arkbestyreren. Og det er pudsigt, at Metusalem døde samme år som syndfloden ankom. Må vi skønne, at han druknede? Han har måske forgæves stået og banket på arken og bedt sit barnebarn om at måtte komme med. Men der var ingen kære mor. Rationen af mennesker ombord var jo, som den skulle være.
Noa var iøvrigt 600 år, da vandmængderne kom. Det har åbenbart ligget til familien at blive gammel. Men hvis jeg som Noa bliver en sur gammel mand, der ikke engang kunne medtage sin farfar, så har jeg intet ønske om at blive 600 år - for ikke at nævne 969.
 
Mandag 26/9 2011:
Vi har i dag fået gæster fra England. Det er så herligt, at de er kommet, for så kan jeg få fred for forstanderindens mange kommandoer og befalinger om rengøring og oprydning, så alt kunne være tip top, når gæsterne ankom. De mange rengøringsøvelser var ved at blive en belastning for selv en stærk sjæl som undertegnede.
Nu ser jeg frem til en mere afslappet uge med lange traveture op og ned ad gader med en guds velsignelse af butikker. Det er hårdt, men ingen sammenligning med 14 dages rengøring.
Inden gæsterne forlod UK havde jeg udfordret dem til en international konkurrence, en udstilling af haveprodukter. Derfor medbragte de gode folk fra deres hjemland 2 æbler og 3 pærer.
Som det ses på billedet var der i alt 4 frugter, blommer (dansk), kartofler (dansk), æbler (engelsk) og pærer (engelsk).
Jeg var selvudnævnt dommer.
Jeg kiggede lidt på varerne og tøvede ikke med at udpege kartoflerne som vindere og blommerne som nr. 2.
Denne afgørelse gav en del uro i den engelske kreds, men jeg stod fast ved min afgørelse på trods af modtagne trusler om fysiske overgreb.
Præmierne vil blive overrakt mig senere på ugen, når byens borgmester vil komme og forestå højtideligheden. Et vagtværn vil holde de engelske hooligans i ro.
PS: På billedet ses endvidere modtagne gaver fra vore gæster (Hvem sagde bestikkelse?)
 
Tirsdag 27/9 2011:
Frokosten i dag blev samen med vore engelske venner indtaget i et større århusiansk stomagasins cafeteria. Nydeligt sted. Efter moden overvejelse besluttede jeg mig for en croissant, som angiveligt var med en skaldyrssalat. Det stod i hvert fald på en seddel lige bagved.
(Det må interessere, at ordet "croissant" er fransk og betyder halvmåne. Det sidste vidste jeg ikke før nu).
Så jeg købte en halvmåne med skaldyrssalat - troede jeg.
Jeg havde faktisk spist en del af halvmånen, før det slog mig, at den ikke smagte væsentligt af skaldyr. Det var "kyllinge-et-eller-andet". Så blev jeg sur. Her betaler man i dyre domme for skaldyr og får kylling. Jeg var på vej til at opføre den store en-akter overfor personalet, da det slog mig, at prisen for skaldyr og kylling var den samme, og at jeg af hensyn til vore engelske gæster ikke kunne begynde at nikke skaller og uddele kæberaslere, som jeg plejer i slige situationer.
Jeg spiste min halvmåne i skuffet tavshed og forlod roligt etablissementet.
 
Onsdag 28/9 2011:
Har du nogensinde løbet i stakt galop henad Vestergade i Silkeborg? Sikkert ikke. Det har jeg - som barn. Men at det skulle ske i dag i den høje alder af 70 år havde jeg ikke forstillet mig. Men det skete. Farten var vel knap så høj som for 60 år siden, men den var lidt panisk.
Forklaring: Mens vore engelske gæster i tæt følgeskab af forstanderinden besøgte den ene butik efter den anden, fik jeg et ubetvingeligt behov for et toilet. Og i min alder kan det haste. Jeg startede roligt med at spørge i et par forretninger, men uden held. Da var der kun Føtex på torvet tilbage - og det hastede nu en hel del. Derfor kunne man i Silkeborg midtby se en ældre, lidt distingveret herre med en stor plastikpose i hånden sprinte nedad Vestergade. Det distingverede forsvandt langsomt men sikkert.
Velankommet til forrummet ved toiletterne måtte han konstatere, at der var kø. Det var ikke godt. Lysten til at springe foran i køen voksede, men blev betvunget med nogle anstrengte smil.
Endelig var der plads - og store afslappede smil bredte sig.
Jeg skal hermed anmode Silkeborg Kommune om etablering af offentlige toiletter i gågaderne. Det ville have forskånet byen for et pinligt syn af en løbende, ældre herre med panik i øjnene.
 
Torsdag 29/9 2011:
I dag er "Mikkelsdag". Navnet er givet efter ærkeengelen Michael (Mikkel), som sagdes at stå ved paradisets port for at føre sjælene videre ind i himmelen.
Med den bestilling må han have været en rar fyr, og mange må have tænkt venligt om ham.
Men hvorfor er det, at vi her i landet i gamle dage regnede "Mikkelsdag" for at være en lidt særlig dag? 
Jo. Indtil 1770 var den også terminsdag, dagen hvor man betalte sin gæld.
Samtidig var den skiftedag for tyende og arbejdere (især på landet), hvor de kunne skifte job.
Den var endog helligdag.
De fleste kender vel desuden det svar, man kan høre, når man spørger om, hvornår "et eller andet" var. Svaret kan da være, at det var "Mikkelsdag i 1800-og-hvidkål".
Når man så samtidig ved, at på netop denne dag i 2005 åbnede supermarkedskæden "Lidl" sine første butikker i Danmark, så forstår man, at 29/9 er en vigtig dag.
Tillykke Mikkel og tillykke Lidl.
 
Fredag 30/9 2011:
I dag er på én gang en sorgens og en glædens dag.
Glæden bestod i, at jeg gravede kartofler og i 3 toppe høstede næsten en spandfuld. Det var flot, synes jeg selv.
Sorgen var, at det var de 3 sidste toppe for i år. Ikke mere skal jeg i 2011 grave i min kartoffelmark. Nu må jeg afvente forårets komme og få plantet nogle nye.
Der var faktisk endnu en sorg i dag, for Tilsyneladende har EU svigtet sine forpligtelser og ikke ladet høre fra sig vedrørende mit EU-tilskud. For med den høst, jeg har haft, burde der være et klækkeligt tilskud at hente. Alle andre bønder får da så rigeligt, selv for braklægning. Det vil jeg overveje næste år. Det er meget mindre besværligt, men det smager ikke så godt.
 
Lørdag 1/10 2011:
Jeg har været i BILKA i dag. Ikke af lyst, men af "frivillig tvang".
Jeg hader stedet næsten lige så meget som IKEA.
Heldigvis nåede jeg aldrig længere end til cafeteriet. Her sad jeg i 1½ stiv time og gennemtyggede min avis, lærte den udenad, mens forstanderinden med vore engelske gæster gjorde mit dankort tyndslidt i butikken.
Nøjagtig samme procedure var jeg igennem i går - blot var det da i IKEA.
Da spiste vi også i dette steds cafeteria. Men det var en dårlig oplevelse. Der var ingen kokkehuer til det køkken. Det var MINUS fem kokkehuer. Jeg tog dem med, da jeg gik.
Af frygt for samme oplevelse i BILKA tog vi i dag hjem og fik frokost her på matrikelnummeret. Så ved jeg, at maden er i orden. Her er den PLUS fem kokkehuer.
 
Søndag 2/10 2011:
Én af mine drømme er gået i opfyldelse. Det sker heldigvis med mellemrum.
Det vides nok, at jeg er en stor cricket-entusiast og har været det, siden jeg var 9-10 år. Jeg har spillet, til jeg var 43 og har været dommer i 10 år derefter.
Nu nyder jeg at se cricket, men det har altid været meget begrænset, hvad der blev vist af dette ædle spil på dansk TV. Så jeg har måttet tage til England for at se det, både live of på fjernsyn.
Men nu er som sagt en drøm gået i opfyldelse.
Jeg kan for tiden hver dag på "Eurosport 2" se direkte transmissioner fra en stor turnering i Indien. Jeg sidder og ser det lige nu. Sammen med cykelløb er det min yndlingssport på TV.
Cricket er et gammelt spil, vel det ældste boldspil i verden. Blev spillet helt tilbage i 12. århundrede, og der er ikke opfundet noget bedre spil siden.
 
Monday, October, 3rd 2011:
Vi tog i dag afsked med vore engelske venner efter en uge med mange besøg i mange forretninger og supermarkeder. Det holder de meget af, og jeg har tappert fulgt med og siddet tålmodigt og ventet udenfor.
Det er imidlertid ikke den værste beskæftigelse, man kan give sig selv. Der er god tid til at betragte ens medmennesker, og dem, er der mange af. Stadig optager det mig at lave en lille gætteleg om, hvem de mon er, og hvad de beskæftiger sig med. Ligeledes spørger jeg tit mig selv, hvad mon han eller hun lige nu går og tænker på.
Man kan således sagtens opleve noget ved at gå med i butikker, bare man ikke vover sig ind i dem, for det er ikke ret godt. Det er væsentligt kedeligere end at sidde udenfor.
Vi sagde farvel til gæsterne ved et lille middag i aftes. Hele familien, undtagen et enkelt barnebarn og - som det ses - halvdelen af Anette var der. Et gammelt vennepar var også med. 
Forstanderinden ses ikke umiddelbart. Hun skjulte sig i højre række. Hun er ikke vild med at blive fotograferet. Men hun var der, forvisser jeg om. For havde hun ikke været det, havde vi ikke fået noget at spise, og det fik vi. Og det var godt.
 
Tirsdag 4/10 2011:
Forstanderinden står for langt de fleste indkøb i vores hus - inklusiv min påklædning. Jeg ved, hvad det betyder, når hun kalder mig en "hjallermås". Til de uvidende skal jeg fortælle, at en "hjallermås" er en person, der er sjusket og utidssvarende påklædt. Når jeg hører ordet udtalt om mig, ved jeg, at hun har købt eller vil købe noget nyt tøj til mig. Det holder nogen tid, og så hører jeg igen ordet og får på ny noget nyt.
Hun hævder, at det er bedst, at hun alene forestår indkøbene, for jeg siges at være helt uden smag, hvilket iøvriget er kendetegnende for alle "hjallermåse".
Udover dette køber hun absolut kun ting, som hun vurderer, at intet hjem kan undvære.
Hendes seneste indkøb er - som det ses på billedet - et "banan-etui", også kendt som en "banan-holder" eller endog måske en "banan-beholder".
Uanset navnet må det være klart for enhver, at intet hjem i det 21. århundrede på nogen måde kunne undvære en sådan genstand i huset.
Du burde købe den, før din nabo gør det.
Hvad den skal bruges til, aner jeg ikke, for vi har ikke for vane at transportere bananer rundt i fædrelandet.
Og 64.000-kroners-spørgsmålet lyder: "Hvad gør man, når bananen er mere end 21,2 cm. lang? For så er der ikke plads til den". Der er kun et svar til dette kontroversielle spørgsmål: "Køb bananer efter mål". Det er muligt, at andre mennesker i supermarkedet vil kigge lidt undrende på dig, når du står og måler bananerne. Men så må du sætte dem ind i situationen.
 
 
Onsdag 5/10 2011:
I mit efterhånden lange liv har jeg mødt mange spændende, sjove, stakkels og pudsige mennesker.
Jeg vil derfor gerne over de næste dage at berette om nogle af dem. De er fra min barn- og ungdom, men på grund af deres særheder husker jeg dem godt.
Den første, jeg vil fortælle om, spillede jeg cricket med som ganske ung. Han var i lighed med mine øvrige holdkammerater noget ældre end jeg - en pudsig fyr. Lad os kalde ham Leif.
Han havde en sjov fremtoning med sin venstre skulder hængende 15-20 cm. lavere end den højre. Det gav ham en særlig gangart - lidt som Emanuel Thomsen i filmen "Livsens ondskab" baseret på Gustav Wieds roman "Livsens ondskab".
Leif var en rimelig god cricketspiller og påtog sig gerne den lidt farlige plads som wicket keeper, hvor man er særligt udsat for at blive ramt af den hårde bold, hvilket han på grund af sin fanden-i-voldskhed" ofte blev.
Han var også hurtig i replikken. Engang var han - gad vide hvordan - blevet forlovet. Efter nogen tid spurgte én ham, hvordan det gik med forlovelsen.
"Den er hævet", sagde Leif. "Hun havde alt for mange haveredskaber".
Ved en anden lejlighed skulle vi spille en cricketkamp i Randers. Turen skulle tilbagelægges med tog. Leif var den sidste, der trådte ind i vognen, og døren blev smækket i udefra lige foran ham, da han vendte sig for selv at lukke den. Han hylede op:
"AV, AV, AV. Mit tøj er i klemme".
"Hold nu op. Det kan vel ikke gøre ondt", sagde en anden.
"Jo", skreg Leif, "det er mit tis'tøj".
 
Torsdag 6/9 2011:
Fortsættelse fra i går om mennesker, jeg har kendt:
I min meget tidlige barndom boede jeg på den just nedlagte fattiggård, Frydensbjerggaard, i Silkeborg. Her boede husvilde. To barakker var blevet tilbygget for at skaffe plads.
Blandt de husvilde var mange "originaler", kaldt sådan fordi de selv efter datidens bredere målestok skilte sig ud fra mængden.
Én af dem var Fryse-Frederik. Se fotoet t.v. af hans køkken. Han fik sit tilnavn, fordi han uanset årstiden altid gik i en stor og tyk overfrakke. Han var stor, ca. 2 m.
Han var spritter. Han ville helst drikke øl og brændevin, men det var der ikke penge nok til. Så han holdt sig til kogespritten, som han indtog i store mængder. Han boede sammen med en dame, kaldet "Prinsessen". Hun holdt lige så meget af sprit som sin partner. Ofte kom også hendes mor og deltog i laget. Hun hed naturligvis "Dronningen".
Når de tre evt. sammen med nogle landevejsriddere "holdt fest" uden for Fryse-Frederiks lille lejlighed, kunne det gå hårdt til. Dog yderst sjældent med slagsmål. Frederik var fredsommeligheden selv. Men højrøstet var det.
Han havde en lille hund, en slags terrier af tvivlsom herkomst. Den var opdraget helt i sin ejers ånd. Når han stillede en skål med vand og en med øl foran den, drak den altid øllet først. Det kunne godt imponere vi børn. Han viste os gerne det lille nummer.
 
Fredag 7/10 2011:
Fortsættelse fra i går og i forgårs om personer, jeg erindrer:
Jeg var generelt velsignet med gode lærere i mine første 10 år i folkeskolen.
Navnlig husker jeg to. Den ene som et godt menneske, den anden som en god fortæller.
De var begge særdeles dygtige lærere.
Førstnævnte var i et par år min klasselærer i mellemskolen. (Se foto af min klasse 1952-53. Sidder midt i forreste række).
Han var et rart menneske med stor omsorg for os børn. Han var ikke nogen Adonis, faktisk var han lidt grim. Han blev omtalt som "Grisen" på grund af sit udseende. Det ord brugte jeg aldrig om ham. Dertil holdt jeg for meget af ham.
Han var den eneste lærer, mine forældre har kontaktet privat. Det gjorde man ikke dengang. Det skete en dag, da jeg af skoleinspektøren var blevet truet med bortvisning, fordi jeg havde sprøjtet vand i hovedet på en lærer, jeg ikke havde til noget.
Tøsedrengen gik op og sladrede til lederen.
Efter lange overvejelser cyklede min mor over til min yndlingslærer, som kunne trøste hende med, at en bortvisning ikke ville finde sted. Hun fik ovenikøbet serveret en kop kaffe. Uhørt på den tid. Kaffe i lærerens hjem. Glad var min mor - og jeg.
Den anden gode lærer var min historielærer, som fik betydning for min uddannlese. Han var en gudsbenådet fortæller. Fra ham fik jeg lysten til at gå på seminariet, idet jeg tænkte, at hvis jeg kunne komme til at fortælle lige så godt som han, så ville min lykke være gjort.
Jeg blev lærer - og var særdeles glad for det. Så man kan roligt sige, at min lykke blev gjort takket være min historielærer.
 
Lørdag 8/10 2011:
Sidste "kapitel" af mine beretninger om mennesker, jeg husker fra min barn- og ungdom:
Mine forældre havde en stor omgangskreds. Mange af deres venner var fra idrætsverdenen.
Min mor havde blandt mange andre en god veninde, som hun havde truffet i gymnastikforeningen, hvor de begge var aktive. Veninden hed Ida og var min favorit blandt de mange rare mennesker, der kom hos os. Hun havde en varme og en ro over sig som kun få, og jeg syntes, hun var det sødeste menneske i hele verden.
Hun var god til at fortælle, men var endnu bedre til at lytte. Når hun havde lyttet til, hvad jeg måtte have haft at berette, kommenterede hun på sin rolige midtjyske dialekt, altid indlevende og altid på en måde, der gav mig lyst til at tale videre med hende. Og hun tog sig tiden til det.
Jeg holdt meget af hende, også fordi det var hende, der forærede mig min første rigtige bog, som jeg kastede mig over og læste. Den hed "Den hemmelige ø" og var en klassisk drengebog med nogle modige drenge, der fangede nogle grimme forbrydere. Jeg elskede den bog og læste den mange gange. Jeg tror, at den stadig står et eller andet sted på mine reoler. Jeg har altid passet godt på den.
 
Søndag 9/10 2011:
Jeg har haft en rigtig "dovne-dag" i dag, har kun fjernet mig fra sofaen for toiletbesøg og afhentning af mad og drikke i køkkenet.
Årsagen til min inaktivitet skal findes i den kendsgerning, at jeg næsten hele dagen og natten i går sammen med forstanderinden var til en spændende og anstrengende fætter-kusine-sammenkomst i Dollerup ved Viborg med megen mad og megen drikke.
En af mine mange fætre har slået sig på slægtsforskning og har i løbet af et år gravet min fars families stamtræ op af kirke- og skifteretsbøgerne.
Det optog os alle meget, ikke mindst da vi hørte, at der blandt vore forgængere omkring år 1700 var to mordere, der i fællesskab slog én af deres onkler ihjel, og minsandten også et fruentimmer, som i kirkebogen skånsesløs bliver betegnet som en hore, da hun ikke færre end 3 gange havde lokket en vis Kristen Pedersen i "uføre".
Endnu mere interessant var det, at mit stamtræ bringer min familie og jeg selv direkte tilbage til kong Knud den Store.
Han er således uigendriveligt én af mine mange forfædre.
Se ham blot på billedet og konstater, som jeg har gjort det, at der er en vis lighed mellem ham og mig. Navnlig synes jeg, at hans næse og øjne har stor lighed med mine tilsvarende.
Knud den Store var også konge i England fra 1016 til 1035.
Jeg regner derfor med, at jeg på et tidspunkt kan indgive meddelelse om, at jeg skal have min arvedel overdraget. Jeg vil jo ikke være grådig, så jeg forestiller mig, at jeg i England nøjes med at få grevskabet Surrey, som jeg holder af, og i Danmark kunne det passende blive Midtjylland med bl. a. Århus.
Så skal der købes gode fodboldspillere til AGF.
 
 
 
 
 
Mandag 10/10 2011:
Når man som jeg keder sig halvt til døde i et supermarked eller indkøbscenter, er det godt at få nogle ideer til at gøre besøget interessant. Mit søde og ældste barnebarn har forsynet mig med en række ideer. Lad mig videregive nogle stykker til glæde for lidelsesfæller:
1. Kom tilfældige varer i folks vogne, når de ser væk.
2. Lav et spor af appelsinjuice på gulvet, der fører hen til toiletterne.
3. Bed om at få lagt en pose M&M`s tilside til næste uge.
4. Gå ind i et prøverum og råb rigtig højt: "Hej, jeg er løbet tør for toiletpapir her inde!"
5. Lav dukketeater med frosne kyllinger.
6. Byt om på prisskiltene mellem HiFi udstyr, og grøntsager.
7. Ved en meddelelse i kunderadioen, læg dig på gulvet og skrig:, "Nej, nej! Nu er stemmerne der igen!"
Med disse enkle midler vil tiden ikke falde dig lang. Og når du forlader stedet, kan du udenfor butikken arrangere en demonstration for økologiske indkøbsvogne.
Held og lykke med alle delene.
 
Tirsdag 11/10 2011:
I går kunne jeg give 7 gode ideer til, hvad man bedst kan fordrive tiden med i et kedeligt supermarked.
I dag vil jeg give 8 fordele ved at blive ældre. Jeg har fået dem fra en gammel ven, sådan cirka på min alder:
1. Kidnappere er ikke spor interesseret i dig.
2. I en gidsel-situation er du den første, der løslades.
3. Folk ser ikke længere på dig som en hypokonder.
4. Din investering i sygeforsikringer begynder at betale sig.
5. Du kan undvære sex, men ikke dine briller.
6. Dine hemmeligheder holdes tæt blandt dine venner, for de kan heller ikke huske dem.
7. Antallet af nye hjerneceller, du får, er nede på et niveau, du kan håndtere.
8. Du kan roligt lægge armen om en mand. Han tror blot, at du er ved at falde.
Og således opløftet kan du fortsat glæde dig over hver dag, du lægger til din alder.
 
PS:
Ja, det er ikke godt for mig, det her.
Jeg har måttet give efter for trusler fra ældste søn.
Han har fanget en laks i dag (65 cm. og 3 kg.) og vil - hvis jeg ikke efterkommer hans ønske om at bringe billedet - komme og vække mig i morgen meget tidligt.
Den er jeg nødt til at tage alvorligt.
Derfor billedet af dyret her til venstre.
 
 
 
 
 
 
Onsdag 12/10 2011:
Jeg burde have set fodbold i aftes, men gjorde det først, da det var overstået.
Hør hvorfor:
Forstanderinden hævder med stor vægt, at hun ikke har nerver til at se kampen "live". Hun går så højt op i det, at hun hellere vil vente, til kampen er slut med at se noget. Så kender hun resultatet og kan slappe af, mens vi ser hele kampen, som hun smart nok optog, mens den stod på.
Vi ser den dog kun, hvis vi har vundet. Tabte kampe slettes straks.
Således så jeg først kampen, efter den var spillet. Det blev den jo selvfølgelig ikke dårligere af. Vi vandt jo. Men altså. Det havde jo også været sjovt at se kampen direkte. Til gengæld småblundede jeg til "Hammerslag", TV-avisen og andet perifært.
 
Torsdag 13/10 2011:
Jeg har i dag stynet vores blommetræ. På nudansk vil man sige beskåret.
Men uanset hvilket af de to ord, man bruger, så er det det, jeg har gjort.
Bevæbnet med en lang (og noget tung) stang med en saks i den fjerneste ende gik jeg til angreb med det formål at gøre vores blommetræ til noget, der kunne minde om et bonsai-træ. Såvidt kom det nu ikke, for det er ganske anstrengende arbejde.
Alle grene blev samlet op og klippet i 10-15 cm. stykker, og de vil snart, iført en klar plastikpose, være på vej til lossepladsen.
Jeg fik efter udført gerning pludselig en ubændig lyst til at kigge nærmere på ordet "styne".
Og det var interessant. Den Danske Ordbog forklarer, at det er et udtryk for en "regelmæssig (forstmæssig) beskæring af træer". Det vidste jeg jo nok. Men så kom det sjove.
Det kan også betyde sønderhugge eller lemlæste.
Der gives et eksempel fra Grundtvig, som skriver om Rolf Krakes tro væbner Bjarke - og han var lidt af en kraftkarl:
"Bjarke stynede dem (dvs.: fjenderne), saa det var en sand Høitid for Valguden". 
Bjarke har haft en god dag med at beskære sine fjender.
 
Fredag 14/10 2011:
Jeg cyklede i dag. 50 km. i alt. De sidste 3 km. var yderst smertefulde. Hør blot hvorfor:
Jeg blev overhalet. Det bliver jeg med regelmæssige mellemrum, og sådan skal det vel være, når man har nået min alder.
Men i dag var det pinligt.
Det hele skete i Skæring, ikke langt fra min bopæl. Jeg blev overhalet af en yngre dame med en cykeltrailer indeholdende to børn.
Den sved.
Jeg var nødt til at gøre noget. Jeg pressede mig selv til det yderste. Satte farten op, og efter ca. 1 km. kunne jeg triumferende overhale den unge dame og hendes "påhæng". Sej var hun.
Men nu var jeg jo nødt til at opretholde den høje fart. Og det gjorde ondt. Det havde været ubærligt ydmygende at blive overhalet endnu engang. Det skete heldigvis heller ikke.
Derfor var de sidste 3 km. så smertefulde.
Morale: Lad de unge damer køre. Du får ondt, når du forsøger at fange dem.
 
Lørdag 15/10 2011:
Jeg har fået nervøse trækninger, også kaldet tics. De beskrives i "Den Store Danske Ordbog" som "ufrivillige, hurtige, gentagne og stereotype vanebevægelser. Simple tics kan være snøftende, rømmende eller hostende ytringer, blinken eller kastende bevægelser af hovedet, som om håret skal bringes på plads, eller som om flippen generer. Tics kan også optræde som mere komplekse bevægelser i form af hoppen og sparken".
Det lyder jo ikke spor rart og er det heller ikke. At jeg nu bærer rundt på denne lidelse i alle dens afskygninger skyldes, at jeg i eftermiddag af forstanderinden blev præsenteret for en annonce for en campingvogn, en Sprite, som hun meget gerne vil se på. Af bitter erfaring ved jeg, at den nu er så godt som købt, selv om hun endnu ikke har set andet end et par billeder af den.
Nu må jeg for alt i verden forsøge at holde hende borte fra campingforhandlere så længe, at hun måske glemmer den, selv om chancen er lille.
Jeg mindes stadig år 2007, hvor vi havde ikke mindre end 3 forskellige campingvogne, bare fordi jeg 3 gange lod mig overtale til at gå med og "bare lige kigge på en campingvogn".
 
Søndag 16/10 2011:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det var tilfældigt. For to år siden ville det have været planlagt. Jeg kom på min cykeltur - efter en stor omvej - tilfældigt i nærheden af Århus Stadion og kom i tanker om, at AGF jo havde hjemmekamp mod OB. Derfor kørte jeg dertil for at betragte det "folkeliv", der udspiller sig foran stadion cirka en time før kampens start. Og det var som jeg husker det fra dengang, jeg var der hver gang. Men det var også underligt ikke at være "en del" af det. Nu var jeg blot tilskuer til tilskuerne. Dengang var jeg nok én af de ivrigste på lægterne. Mærkeligt var det at køre derfra uden at gå ind og kigge med.
Nu sidder jeg herhjemme som på nåle og afventer resultatet. Der er 15-20 minutter tilbage, og det står 0-0 har forstanderinden lige meddelt. Jeg tør som sædvanligt ikke se det direkte på TV.
Måtte AGF score bare en enkelt gang og de "grimme" modstandere fra Odense få et nul.
 
Mandag 17/10 2011:
Ydmyge og store tænkere bliver færre og færre. Vi er et uddøende folkefærd.
Jeg sad netop i dag og tænkte. Jeg har haft god tid til det, da jeg ikke havde lyst til andet.
Jeg tænkte på alle de sammesætninger, jeg kunne komme på i forbindelse med ordet HESTE-.
Jeg tænker ikke på alt det udstyr, bygninger eller det anatomiske ved krikken, men derimod på følgende 5 ord: HESTEHUL, HESTEREJE, HESTEKASTANJE, HESTEKUR OG HESTEOPERA.
Stort set er for alle gældende, at med ordet HESTE foran er det noget, der ikke er så fint eller godt.
Et HESTEHUL er som bekendt et ubehageligt hul i en revle ved Vesterhavet. HESTEHULLER har forårsaget mange drukneulykker. Ordet HESTE bruges, fordi man i gamle dage kaldte en revle for en HESTE.
En HESTEREJE og en HESTEKASTANJE er ikke så "fine" som en rigtig reje og kastanje.
De færreste bryder sig om HESTEKURE, der jo er en række af nedskæringer og indskrænkninger.
Sluttelig HESTEOPERA. Den er for nogle nok ej heller så "fin" som en rigtig opera. En HESTEOPERA er nemlig en god "gammeldaws" western, som bl.a. John Ford kunne lave den. En cowboyfilm med alle de virkemidler og værdier, der hører sig til.
"Fat seksløberen og den tro ganger. Der er HESTEOPERA i biffen".
 
Tirsdag 18/10 2011:
Jeg kan en sjælden gang holde af at gå en tur. Helst ikke for lang. 3-4 km. som det absolutte maksimum, og så skal der lægges pres på mig.
For at sige det rent ud, så keder det mig at gå.
Her er jeg forskellig fra en canadier, Jean Béliveau, som jeg læste om i dag. Han har på 11 år gået jorden rundt.
I alt har han tilbagelagt 75.000 km. igennem 64 forskellige lande. Han startede i år 2000, 45 år gammel, da hans firma gik konkurs, og er lige vendt hjem til sin fødeby Montreal som 56-årig.
Efter min mening er han bindegal, og han må have enormt ømme fødder.
Hans "virkelige mission" var - hævder han - at udføre lobbyarbejde over for Canadas og andre landes regeringer, så de skaber "fredsministerier". Nu må man så håbe, at det har gjort indtryk de rette steder, selv om jeg har endnu ikke hørt om lande med "fredsministerier", men de kommer måske.
Men at gå i 11 år er trods alt en præstation. Jeg skal tage mig gevaldigt sammen for at gå i 11 minutter, og kun hvis forstanderinden lover mig en god frokost for det.
 
Onsdag 19/10 2011:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oh, hvilken herlig dag. Sammen med vore tre børnebørn og min søde viv besøgte jeg i dag den gamle herregård Hald ved Viborg. Man ved, at der har været 4 gårde/borge før det nuværende.
Hvis du ikke har set det før, skulle du gøre det snarest. Jeg føler historiens vingesus ved at gå de steder, hvor i fortiden Niels Bugge, der blev myrdet på Valdemar Atterdags foranledning, Jørgen Friis, den sidste katolske biskop, som lod det 3. Hald bygge og selv blev fange dèr, og Frederich Schinkel, der byggede det 5. hald, færdedes engang i fortiden..
Der er en spændende historie knyttet til stedet, en historie, som også omfatter St. St. Blicher, hvis mor var beslægtet med en ejer af stedet. Blicher kom der derfor i sin barndom.
Særlig interessant er det, at Hald har ligget i alt 5 forskellige steder. Vi så i dag dem alle.
Klik på efterfølgende: http://da.wikipedia.org/wiki/Hald_Hovedg%C3%A5rd og læs lidt selv.
Det kræver ikke nogen lang spadseretur at se alle 5 steder, ca 3½ km. i alt.
Vejret var med os hele vejen. Det begyndte at regne, da vi steg ind i bilen.
Hvor har jeg nydt det. Tænk at kunne vise sine børnebørn et sådant historisk sted. Og de havde forberedt sig, læst på lektien. Ældste barnebarn så meget, at hun kunne lære mig noget. Og jeg synes ellers, at jeg var velforberedt. Det burde være en pligt for alle bedsteforældre at tage børnebørnene med på historiske steder. Og så gør det ikke noget, at man slutter af på "Sunset Boulevard" med en sund burger og lidt ikke usunde "fritter".
 
Torsdag 20/10 2011:
Så måtte jeg på ny høre ordet "Hjallermås" udtalt om min person, blot fordi mine bukser var revnet bagpå i sømmen. Kun 15 cm. taler vi om. Herregud da. Det generede ikke mig. Men det var nok til, at jeg i formiddag blev bedt om at indtage min plads bag rattet og sammen med forstanderinden køre til Rønde for dèr hos en lokal næringsdrivende at indkøbe et par nye bukser.
Jeg var inden da blevet truet med, at de ville koste 400 kr. Forstanderinden havde forhørt sig.
Således nedstemt ved tanken om den store udgift måtte jeg da med førergreb bringes ud til bilen og sammen kørte vi til Rønde.
Men der laves ikke ordentlige bukser mere. Der findes tilsyneladende kun nogle med "hængerøv". Dem kan jeg ikke li' (selv om jeg har et andet par af dem) og da slet ikke til 400 kr. Men det havde den gode næringsdrivende råd for. Han præsenterede forstanderinden for et andet par bukser, som havde den egenskab - hævdede han med stor overbevisning - at de garanteret ville passe og det uden "hængerøv". Det lød for godt til at være sandt og var det også. Ikke fordi de ikke passede fint og sad godt om mine muskuløse ben og andre legemsdele, for det gjorde de. Men prisen. Hold da op. 800 kr. Den ville jeg ikke være med til. Så hellere "hængerøv". Men et blik fra min livsledsagerske fik mig til at ønske dette par benklæder mere end noget andet.
Så nu er jeg den lykkelige ejer af et par bukser til 800 kr. - uden "hængerøv".
 
Fredag 21/10 2011:
Påvirket af de sædvanlig trusler om tidlige vækninger må jeg i dag endnu engang fremvise ældste søns nylige fangst af endnu en laks. Den er fanget i forgårs i Gudenåen på en reje.
Kæmpen vejede 6,5 kilo og var 90 cm. lang. Den er hans hidtidige rekord.
Jeg er stolt over, at det i sin tid var mig, der lærte ham at fiske, startende på oliemolen i Århus Havn efter fladfisk, senere i åer rundt omkring. Han blev straks så bidt af lystfiskeriet, at han i store træk har fisket lige siden.
Vel, vel. Han kommer hjem og sover og spiser en gang imellem.
Selv mistede jeg for mange år siden lysten til at fiske. Jeg stoppede, da jeg fra omkring 1980 for alvor begyndte at gå på jagt. Det er jeg reelt også stoppet med, da jeg ikke har indløst mit jagttegn siden 2005. Jeg skød aldrig noget alligevel, slæbte bare rundt på et tungt jernrør, som jeg nu og da affyrede i retningen mod en fugl, som hver gang nægtede at dø.
Nu går jeg udelukkende på jagt med min trofaste og skønne hund Sydney og finder det, som de andre skyder. Men det stopper jeg ikke med, før jeg ikke længere kan gå.
Og det er Sydney meget tilfreds med.
 
Lørdag 22/10 2011:
Det måtte jo ske. Alligevel er det overraskende.
Jeg læste i dag, at i Toronto har den 100-årige Fauja Singh gennemført byens marathon-løb, det såkaldte "Toronto Waterfront Marathon". Det er imponerende, at den gamle mand kunne gøre det, navnlig når man ved, at vi mennesker, når vi er over 70 år, mister 30 % af vores muskelstyrke for hver 10 år, vi bliver.
Fauja Singh gennemførte løbet (42,195 km.) i tiden 8 timer, 25 minutter og 16 sekunder. Det er cirka den halve tid, jeg ville tage om det. For jeg vil have en overnatning undervejs. Men jeg kan cykle distancen på ca. 2 timer.
Den seje mand forklarer til BBC, at han er i stand til det, fordi han hverken ryger eller drikker alkohol, samtidig med, at han spiser ingefær og karry.
Hvis det er betingelsen for at gennemføre, kommer jeg aldrig til at gøre det. Jeg kan ikke fordrage ingefær.
 
Søndag 23/10 2011:
Årets første fasanjagt var i dag. Man kan vel næppe bede om smukkere vejr til den. Se blot billedet, hvor smukt det kan være. Det nød jeg hele dagen, mens jeg fik mere og mere ondt i ryggen af de lange gåture i det svære terræn. Men det var heldigvis først bagefter, jeg indså, at det smertede. Skønheden fik mig til at glemme.
En anden kendsgerning, jeg indså, var noget ganske andet, noget, jeg ikke havde forestillet mig kunne blive aktuelt for mig, noget, som kun gamle mennesker bruger:
Jeg er nødt til at købe et par seler. Jeg har kæmpet i 9 timer med at holde bukserne oppe. Og jeg synes ikke, jeg har tabt mig.
Så i morgen vil jeg på ny begive mig til den samme næringsdrivende i Rønde, som torsdag 18/10 (se dagbog) solgte mig et par bukser til 800 kr. Han skal forsyne min muskuløse krop med et par seler. Et sådant par havde jeg ikke troet, at jeg nogensinde skulle hæfte på mit legeme. 
Men hvis han igen antyder en pris bare i nærheden af 800 kr., skal han påregne at have set mig for sidste gang.
 
Mandag 24/10 2011:
Det er fuldbragt. Selerne er købt hos min gode ven, den næringsdrivende i Rønde, ejeren af en udmærket herreekviperingsforretning (26 bogstaver).
Prisen var ikke de frygtede 800 kr., men dog alligevel lidt slem. 150 kr.
Nu skal jeg blot finde en passende lejlighed til at bruge dem første gang. Der er ikke umiddelbart nogen festlig anledning i udsigt, så jeg må nok leve med, at det bliver en hverdag. Men den kan jo blive til en festdag, når jeg ikke længere skal hale op i bukserne hvert 10. minut. Navnlig glæder jeg mig til næste jagt, for det var enerverende i går at gå rundt i et tungt terræn med bukserne ned om knæene. Det ser altså ikke godt ud.
 
 
 
 
 
 
Tirsdag 25/10 2011:
Jeg var hos min læge i dag. Der var ikke nogen bestemt grund, blot det halvårlige tjek. Heldigvis var alt, som det skulle være, inklusiv mit blodtryk, som er helt normalkt.
Er der noget skønnere end at forlade sin læge med beskeden om, at alt er fint?
Jeg tror det ikke.
Min læge er en både kompetent og god mand, der ikke lader sig bringe ud af fatning af noget, heller ikke, da jeg fortalte ham, at jeg var følelsesløs fra fødderne og nedad.
 
Onsdag 26/10 2011:
Jeg har igennem mit lange liv opsat ikke så få persienner i vores og andres huse. Det er blevet næsten en rutine for mig.
Derfor var jeg ikke bekymret, da forstanderinden i formiddag på telefonen meddelte, at hun på vejen hjem fra sit job ville medbringe en sådan, indkøbt hos "Dyne-Larsen" i Risskov.
Det var følgelig min opgave at montere den på vores terassedør.
"Jamen gør dog endelig det", udbrød jeg. "Det er min mindste kunst. Jeg er Studstrup-mester i opsætning af persienner". Men storhed står for fald. Det var ikke rutine.
I tiden siden jeg opsatte min seneste persienne, er man begyndt at bruge en anden slags beslag. Og de er ikke for nogen som mig. Jeg forsøgte på alle tænkelige måder at forestille mig, hvordan de skulle monteres. Intet held. Stygt bandende opgav jeg og kastede mig i bilen og kørte de 10 km. til butikken for at få en forklaring. Og den skulle være god. Jeg lagde ud med at sige, at den var helt gal med den der persienne. Den kunne overhovedet ikke opsættes.
Den unge mand smilede imødekommende, og på mindre end 15 sekunder havde han vist mig hvordan.
Det var lidt pinligt, men jeg undskyldte mig med, at den medfølgende tegning var aldeles håbløs.
Og det holder jeg fast ved.
 
Torsdag 27/10 2011:
Jeg læser for tiden Elsebeth Egholms krimier. De er god læsning med stor spænding. Jeg har til nu læst tre af dem. Går straks igang med den fjerde.
Ud over krimi-spændingen er det morsomt, at handlingerne finder sted i og omkring Århus. Selv vores lille del af byen herude "på landet" indgår, idet Skødstrup er med.
Kasted Mose, hvor jeg med andre i en fjern fortid (sikkert ulovligt) trænede vore hunde til jagt og prøver, er et væsentligt sted, idet der her findes et lig af en myrdet kvinde. Også landsbyen Kasted er med. Her bor hovedpersonen, journalisten Dicte Svendsen, med sin kæreste Bo og sin datter Rose.
Århus midtby, havnen, Hasle, Egå, Risskov, Sabro og Tilst er andre omtalte steder.
Det gælder også politigården i Århus. Her har kriminalinspektør Wagner sit kontor. Jeg villle ikke ret gerne spise i kantinen på politigården. I alle bøgerne beskrives maden som næsten uspiselig. Kaffen er "sur", brødet "slasket" og fiskefileterne tørre som sandpapir.
Men bøgerne er bestemt en anbefaling værd, selv om det er nogle ret uhyggelige mord, der finder sted rundt i byen. Det er dog ikke som i TV-serien "Barnaby", hvor der i den lille engelske by, Midsomer, hver lørdag myrdes tre personer. For her kan helten bruge udelukkelsesmetoden og blot lade så mange myrde, at kun den skyldige er tilbage.
Dicte Svendsen og Wagner er mere troværdige.
 
Fredag 28/10 2011:
Jeg bryder mig ikke om horoskoper. Jeg forstår ikke, at nogen tror på dem, endda så vidt, at de tilrettelægger deres dage, ferier, sammenkomster og andet efter dem.
Af nysgerrighed opsøgte jeg for et par dage siden tre horoskoper gældende for mig selv.
BT’s netavis: "Du holder lav profil mens du opererer i baggrunden og kan se det hele fra en tilbagetrukket position. Det giver tid til at tænke efter".
Hva' hulen skal man bruge den oplysning til?
Ekstrabladets netavis: (Om mit rejseår 2011) Økonomisk vil året være stabilt. Men der vil komme nogle sundhedsmæssige problemer og familiekonflikter. Det ideelle er at være ærlig over for partneren for at undgå misforståelser. Til dette formål kan det være ideelt at bo på et hotel, der var et kloster i det 15. århundrede, som Hotel Convento do Espinheiro Heritage Hotel & Spa, der i dag er et af Portugals mest romantiske hoteller.  
Økonomisk har 2011 været ustabilt. Jeg har ikke haft sundhedsmæssige problemer og ingen familiekonflikter. Bemærk også, at man har fået en annonce med. Det er s'gu da usmageligt.
www.oestrogen.dk: "Vær varsom med, at du ikke skyder med spredte hagl. Det er vigtigt, at du er målrettet og ansvarsfuld i dine handlinger, især følelsesmæssige".
Ja, hva' ellers?
Alt i al en grundig gang vrøvl. Jeg vil fortsat undersøge min fremtid på den go'e gammeldaws måde med at kigge i forstanderindens kaffegrums. Så får jeg ren besked. Hun drikker koffeinfri, økologisk kaffe.
 
Lørdag 29/10 2011:
Det er som at gense en gammel ven, man ikke har mødt i mange år.
Jeg har for alvor - efter nogle tidligere lidt "forkølede" forsøg - genoptaget arbejdet på det, der måske engang bliver til min næste bog.
De allerbedste hukommelser -for jeg har nævnt det før - vil vide, at den er en slags fortsættelse af bogen "Silkeborg Fattiggaard 1868-1958". Den handlede som sikkert bekendt om de tre huse, der engang var byens tre forskellige fattiggårde på tre forskellige beliggenheder og dermed om en væsentlig del af fattigforsorgen i byen.
Nu tager jeg tråden op, som jeg slap i 1942, da mit barndomshjem, Frydensbjerggaard, som var ét af de tre huse, blev til husvildebolig, og hvor min familie, mor, far og jeg, flyttede ind i 1943, da far fik jobbet som pedel og lagerforvalter på gården.
Jeg vil gerne fortælle om at bo et sådant lidt specielt sted, om beboerne, om de fysiske forhold og meget andet.
Hvor er det herligt igen at sidde og arbejde med teksterne og opsøge ny viden. Jeg har savnet det, siden jeg afsluttede arbejdet med den forrige bog i september/oktober 2010.
Nu bliver det "nye" tider på matrikelnummeret. Jeg vil nok ikke se så meget til forstanderinden i den nærmeste fremtid. Jeg skal jo også passe min cykel.
Hun vil savne mig.
 
Søndag 30/10 2011:
Jeg cyklede 50 km. i dag - i Mols Bjerge.
Kig lige godt på møllen til venstre. Den ligger meget smukt ved Vistofte på Mols. Men væsentligst af alt ligger den kun et par hundrede meter fra toppen af én af de mest afskyelige bakker i området. Den strækker sig fra Knebel Bro og til Fuglsø og stiger og stiger.
Aldrig nogensinde har jeg været så glad for at se en mølle, som da den dukkede op i mit trætte blik.
Og aldrig nogensinde har jeg været så fristet til at stå af og trække, som da jeg asede mig op ad nævnte bakke.
Men jeg stod imod, selv om jeg, inden jeg påbegyndte opkørslen, havde besteget adskillige lange og stejle bakker på min vej. Jeg fortrød flere gange, at jeg havde valgt netop denne udmarvende rute, men hvor er jeg nu stolt over, at jeg "vandt" over mig selv. Jeg sagde det osse til mig selv: "Mig selv", sagde jeg- "Det er s'gu godt skuldret af en næsten 71-årig at klare så mange bakker".
PS: Jeg blev vækker afskyeligt tidligt i morges, Kl. 7.30 sommertid af forstanderinden, som spurgte: "Har du husket at sætte urene en time tilbage?" Sikke et spørgsmål at stille en sovende mand midt om natten.
PPS: Forstanderinden hørte i formiddag om snestormene i USA. Det afstedkom, at hun udstedte den befaling, at jeg senest i morgen skal få skiftet bilens sommerdæk til vinterdæk. Så det må jeg så gøre.
 
Mandag 31/10 2011:
Efter i ro og mag at have intaget mit beskedne morgenmåltid, en skive rugbrød med ost og en kop te, satte jeg mig lige så roligt med min kryds og tværs, som jeg altid gør det om morgenen.
Jeg havde godt bemærket, at forstanderinden sad og skrev  en række ting på et A-4 ark. Men jeg tænkte, at det sikkert var dosmersedlen til formiddagens indkøb.
Det var det ikke. Sedlen blev kort efter lagt foran mig med ordene: "Så er din ønskeseddel til jul færdig."
Jeg læste de 19 ønsker igennem og kunne konstatere, at der var 2 ting, jeg godt ville have, resten ikke, f. eks. sokker, undertøj, skjorter og bluser.
Jeg fremførte forsigtigt min indvending. Men den faldt ikke i god jord. Jeg blev fortalt, at jeg i høj grad ønskede mig alle 19 forslag.
Så nu behøver jeg ikke længere at spekulere over mine juleønsker.
Jeg kunne forestille mig, at én og anden kunne tænke, at den historie næppe er troværdig. Men til de, der betvivler min sanddruhed, vil jeg sige: "Den er korrekt fra ende til anden".
 
Tirsdag 1/11 2011:
Jeg tror, at flere sidder rundt i de små hjem og spørger sig selv, hvordan det mon går med mine seler (Se dagbog 24/10). Jeg vil derfor gerne efter en uges brug delagtiggøre de mange interesserede i fordele og ulemper ved benyttelse af omtalte hjælpemiddel.
Største fordel er, at ordet "hængerøv" ikke længere kan anvendes om mig. Bukserne sidder flot, som de skal, og giver min muskuløse krop det, den fortjener.
Ulemperne er lidt flere, men ikke utålelige.
Det er besværligt at tage bukser på. Man er ved at brække armene for at få fat i selerne omme på ryggen - og de må ikke sno.
Man skal tilpasse selernes længde, så man ikke risikerer at give sig selv en "Olfert". Ham havde jeg besøg af den første dag.
Toiletbesøg er et kapitel for sig. Navnligt er der ekstra arbejde, hvis man har en sweater på. Den skal af. Dernæst skal selerne løsnes, og man skal være opmærksom på ikke at dyppe dem ned i toiletkummen - både før og efter - og det uanset, om man har sweater på eller ej. Sluttelig skal man gennem den svære øvelse, hvor man risikerer at brække en arm. Dernæst på ny iføre sig sweateren.
Men alt i alt har mine seler givet mig et bedre liv.
Efter denne indføring i selers brug, fordele og ulemper, er jeg sikker på, at jeg har efterkommet manges ønsker om uundværlig information.
 
Onsdag 2/11 2011:
Der gøres meget for turister og beoere i Århus. I Spanien (ja, det er altså et gadenavn i byen) har man udviddet antallet af "bænke", så mødige sjæle kan sidde og slappe af.
Denne kunne være én af flere forklaringer på, at der er efterladt en stor hjørnesofa der.
Rundingen til sofaen ses inde under broen. Benene mangler dog.
Det kunne jo også være, at lossepaldsen har fået en fillial.
Da jeg i dag cyklede forbi, begyndte mine tanker straks at snurre.
Hvordan er sofaen endt der? Har nogen bare stoppet bilen og læsset den af? I givet fald må det have været midt om natten, for sådan noget gør man da ikke ved højlys dag. Ydermere ligger politistationen blot 150 m. borte. Den ses i baggrunden.
Hvor har sofaen stået i sine velmagtsdage? Den har ikke været billig fra starten. Så man skulle tro, at det har været hos en nogenlunde velhavende familie.
Hvor mon den er købt?. Næppe i Bilka. Den er købt hos en møbelhandler af den lidt bedre type.
Hvad har den kostet? Mit gæt er ikke under 10.000 kr.
Kan den renoveres? Næppe. Men jeg er sikker på, at Århus Kommune vil være taknemmelig, hvis nogen ville afhente den.
 
Torsdag 3/11 2011:
Vores nye udenrigsminister har ifølge flere observatører lidt problemer med engelsk. Han er unik, derved, at han er Europas eneste udenrigsminister, der bruger tolk fra engelsk til sit modersmål.
Han vil dog gerne gøre noget ved det og har som en start skiftet navn fra Villy Søvndal til Villy Sleepvalley.
For to uger siden besøgte den kinesiske udenrigsminister Yang Jiechi Danmark. Han spurgte i samtalens løb: "Mr. foreign secretary. What kind of limousine have you got?" Da tolken havde oversat, svarede Villy Sleepvalley prompte: "I have a minister car med masser of fart in".
Jo, han er på vej, og man kan fornemme, at han har lært sit engelsk ved at følge samtlige 18 omgange genudsendelser af serien "The Julekalender" med "De Nattergale".
På et pressemøde i går i Bruxelles blev han spurgt: "Mr. foreign secretary. What do you think of Libya's Muammar Gadaffi?" Da tolken havde oversat, svarede Villy Sleepvalley: "He is en dead sild".
Så jeg synes ikke, man skal håne ham så meget for hans manglende engelskkundskaber. Og de vil snart blive endnu bedre, nemlig når TV2 i december for 19. gang har genudsendt "The Julekalender".
 
Fredag 4/11 2011:
Ved ud hvad MELMØL er? Jeg vidste det ikke i onsdags. Nu ved jeg det.
De er nogle ulækre små kræ, der holder meget af at spise af forstanderindens, mel, gryn, nødder, pasta, chokolade med meget mere.
To dage er gået med skrubning, sprøjtning og grundig rengøring i det hele taget. Derudover er kasseret for en mindre formue af diverse madvarer.
Til almindelig oplysning kan berettes, at møllene laver et meget fint spin i madvarerne.
Hver hun lægger 200 æg ad gangen. Hvor ofte ved jeg ikke, men jeg har på fornemmelse, at det er pr. time eller måske pr. kvarter.
Deres larver er ca. ½ cm. lange, helt hvide og med et utal af ben.
For at slippe af med dem kan man sprøjte. Men da det er i køkkenet, skal man jo tænke sig om. Det gjorde jeg så. Skufferne fik af et middel, der hedder "Stald-chok". Det er til alle former for insekter, der kunne tænke sig at slå sig ned i en stald. Da midlet slap op, gik jeg videre med noget almindeligt insektgift. Så det er kun de modigste møl, der vender tilbage.
Og hvis forstanderinden og jeg snart bliver indlagt på hospital, så ved alle hvorfor.
PS: Jeg læste forøvrigt, at det er helt ufarligt at spise møllene eller larverne. Det var jeg glad for.
 
Lørdag 5/11 2011:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jeg er træt. Jeg er meget træt. Jeg er meget, meget træt - og har ondt overalt undtagen venstre lilletå.
Jeg er også glad. Jeg er meget glad. Jeg er meget, meget glad.
Første linies udsagn skyldes naturligvis, at jeg på dagens jagt har gået alt for meget. Jeg har banet mig vej gennem skov og krat i tungt terræn. Der er så mange forhindringer.
Og mit 4-hjuls-træk virker ikke godt længere.
Anden linies udsagn skyldes, at jeg har været sammen med mine herlige hundevenner, pragtfulde mennesker, selv om det af det venstre billede fremgår, at de ikke alle reagerer forventeligt, men gemmer sig bag alt muligt. Jeg har talt med XX om det flere gange, men der er tilsyneladende ikke meget at gøre. Og desværre har han så nemt ved at give sin kone skylden for det, han laver.
Billedet til højre viser en helt normal hundefører på sin post. Flot fyr.
 
Søndag 6/11 2011:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I fortsættelse af min beskrivelse af vore ubudne gæster, melmøllene fredag 4/11, har jeg i dag genindsat 3 skuffer, der har gennemgået grundig rengøring samt sprøjtning med "Stald-chok".
Nu skulle man tro, at det er en barneleg at indsætte 3 skuffer.
Men med det system, vore skuffer betjener sig af, er det en kamp.
Kast et blik på billedet til venstre Det viser siden af skuffen med en gul, flad, næsten firkantet plastic-dims, som skal presses ind i to små huller og klikkes ind i skinnen. Denne gule djævel tjener som stopper, så man ikke trækker skuffen helt ud. Der er én i hver side.
Det var lidt besværligt at isætte den synlige. Men på den modsatte side, imellem skuffen og skabet bagved, havde jeg blot 2 cm. at operere på. Det var svært med mine ufikse fingre. Efter ca. 20 minutters slid lykkedes det med én. Så det tog i alt 1 time og 15 minutter at sætte skufferne i. Mine knæ smertede af den ubekvemme stilling på gulvet.
Glad troede jeg, jeg var færdig. Men et nærmere eftersyn viste, at skuffe nr. 3 skulle have siddet, hvor skuffe nr. to sad. Jeg begyndte at græde og hvislede til forstanderinden, at jeg havde lyst til at slå nogen. Hun løb.
Der var intet alternativ. Det var en ommer. Skuffer af og på igen. Det tog endnu en god, lang tid.
Nu gider jeg ikke mere fysisk arbejde i dag. Jeg vil komme hviledagen i hu.
 
Mandag 7/11 2011:
Mens forstanderinden startede sit daglige besøg i vort lokale supermarked, kørte jeg til Q8 for at få bilen vasket. Dernæst drog jeg til ovennævnte handelsplads for at møde hende.
Jeg gik en runde i butikken uden at finde nogen, der ville kalde mig "min mand". Jeg gik endnu en tur, kikkende grundigt mellem alle hylder og under nogle stykker. Hun var ikke at spore.
Nu var det spændende. Jeg iværksatte 3. forsøg, også forgæves. Så gik jeg op til kassedamen, som kender os begge og fortalte, at jeg havde mistet min ægtefælle genem 49 år. Hun spurgte, om det gik mig på. Ej heller hun havde set hende.
Mens vi talte, fik jeg pludselig øje på den søde. Hun forsvandt ind i grøntafdelingen i den anden ende af butikken. Jeg spurtede derop - og fandt hende. Gensynsglæden var stor, og midt i tårerne og smilene udbrød hun pludselig: "Hvor er min indkøbskurv?" Den kunne jeg ikke besvare. Så nu måtte jeg lede på ny. Efter nogen tid var den savnede kurv fundet - og alle tre parter genforenet.
Jeg spurgte lederen af butikken, som havde overværet alle mine 4 eftersøgninger, hvordan hun syntes det gik for os. Hun sagde ikke noget. Det var jeg lidt glad for.
 
Tirsdag 8/11 2011:
Jeg ved da godt, jeg ofte har "brokket" mig over efterår og især vinter. Det er - i hvert fald hvad angår førstnævnte - måske lidt uretfærdigt, selv om sommeren er den skønneste.
Efteråret har sine gode "sider". Der er jagtsæson, det er fint, og det er en farverig og varieret årstid, som i sin smukke fugtighed kan give smukke oplevelser.
Jeg synes, jeg havde én af disse i dag, da jeg stod af min cykel ved Rosenholm Slot på min vej ud til yderligere oplevelser.
Dem fik jeg en ubehagelig én af, da en forbistret stor lastbil nær havde kørt mig i grøften. Jeg følte mig virkelig ude på tynd is, da den med få centimeters afstand passerede min skulder. Det er godt, at jeg er så vant til at cykle, som jeg er. Ellers kunne det være gået galt.
PS: Lige for god ordens skyld: Meteorologerne havde lovet overskyet, men tørt vejr og vind fra nordvest. Resultat: Jeg cyklede i regnvejr i 2 ud af 3 timer og med vind fra øst. 
2 ud af 3 forudsigelser var forkerte. Der er plads til forbedringer.
 
Onsdag 9/11 2011:
Jeg laver én fejl om året, og jeg laver den med vilje, så jeg ikke mistænkes for at være en robot.
Selv forstanderinden laver fejl, som hun kun nødigst erkender.
Min årlige fejl begik jeg i går, da jeg i min dagbog kom til at benævne dagen som "onsdag", selv om jeg vidste, det var tirsdag. Det var med vilje. (Fejlen er nu rettet).
I dag spiste vi en time før normalt.
Kl. 16.30 meddelte forstanderinden, at aftensmaden var klar. Jeg protesterede lidt og spurgte, om den gode dame dog ikke havde set forkert på uret. Tøvende blev der svaret positivt på mit spørgsmål.
Men nu skulle jeg bare spise. Det gjorde jeg så.
Jeg er ikke i tvivl om, at fejltagelsens årsag skal findes i den kendsgerning, at forstanderinden har tilbragt HELE dagen i midtbyen på indkøb med datter og ældste barnebarn.
Selv for en "shop-ohollic" kan shopping blive for meget.
 
Torsdag 10/11 2011:
Jeg følte mig ikke alene veltilpas, men også velkommen, da jeg kl. 12 i dag indtog min "gamle" plads i Silkeborg Arkivs lokaler, dèr hvor jeg indtil for et år siden sad så ofte, at jeg var ved at blive en del af møblementet.
Jeg havde i sidste uge bestilt nogle materialer til mit nye skrift. De var bestilt lidt i blinde, da jeg jo ikke anede, om der eksisterede noget om det specifikke, jeg ønskede. Jeg var smadderheldig. Det gjorde der, så nu kan jeg komme et stort skridt længere med mine skriverier.
Ganske vist er Silkeborg ikke nogen metropol. Men derfor er det et stort og morsomt tilfælde, når man træffer nogen, med hvem man har fælles bekendte. På Silkeborg Arkiv er ansat en sød dame, som - viste det sig - var niece til Krogh. Han var min nærmeste overordnede i den farvehandel, hvor jeg som meget ung tjente lidt penge.
Krogh var en herlig mand, som jeg holdt meget af, på trods af at han er den eneste, der nogensinde har fyret mig. Jeg husker ikke årsagen, men jeg har sikkert glemt at bringe et eller andet ud. Jeg blev fyret midt på formiddagen. Midt på eftermiddagen blev jeg ringet op af Krogh og fik at vide, at jeg alligevel meget gerne måtte komme igen næste dag. Den rare mand havde fortrudt. Og glad var jeg.
 
Fredag 11/11 2011:
Der er tilsyneladende en mængde overtro forbundet med dagen i dag, 11/11/11.
Numerologer har ført sig frem med påstande om mangel på tilfældighed og om ånders tilstedeværelse og mytiske kræfters spil. Jeg køber den ikke.
På ét område ses virkningen af 11/11/11 tydeligt. Mange ville gerne giftes netop i dag, hvorfor der har været travlhed på byens rådhuse.
I Svendborg var der f. eks. 11 vielser.
Også Holstebro Rådhus kørte for fuld damp. Ved 15 vielser måtte en lidt stresset borgmester H. C. Østerby stille 15 brudepar de samme spørgsmål. Der var pres på.
Og det gik galt, da Majbritt Knude skulle forenes med sin kæreste (se billede). Hun var tvunget til at sige NEJ, da den gode borgmester stillede hende spørgsmålet: "Vil du, Majbritt Knude, tage Søren Frank Nielsen til din mand?"
Det ville hun godt nok ikke. Men hun ville da gerne giftes med Søren Frank Eriksen, som ved hendes side stod.
Efter en del skæve grin fik hun foreslået det korrekte navn, og hun kunne rette sit NEJ til JA.
Og hvad kan vi så lære af dette? Vi kan lære, at det er bedre at hedde Knudsen end Nielsen.
 
Lørdag 12/11 2011:
Nu måtte det opklares. Jeg har indenfor de sidste to uger tre gange oplevet at se en måge stå i græsset ved siden af vejen og stampe i jorden på samme sted. Og den bliver ved.
Hvorfor det? Hvad ønsker den at opnå? Det kan ikke være nogen parringsdans på denne tid af året.
Jeg er ikke for gammel til at være videbegærlig, så jeg ville finde ud af det - og det lykkedes:
Efter al sandsynlighed udøver mågen sin trampedans for at narre ormene op af jorden.
Uroen får dem til at tro, at en muldvarp er på spil, og den bryder ormene sig ikke om og flygter ovenud. En anden teori er, at ormene tror, det regner, og for at undgå druknedøden møver de sig ovenpå. Jeg ville have gjort det samme.
Mågernes adfærd er sandsynligvis en blanding af medfødt og tillært adfærd.
Hvad der foregår i hovederne på ormene (hvis orme har et hoved) er vanskeligere at bedømme. Men at de har god grund til at reagere, som de gør. Det er jo et spørgsmål om liv og død.
PS: Solsorten bruger samme teknik som mågerne. Den hakker blot i jorden.
 
Søndag 13/11 2011:
Efter at have arbejdet med at gøre haven vinterklar "fladede" jeg efter frokost ud foran fjernsynet, hvor forstanderinden zappede til TV2, der sendte udsendelsen "Stjernerne på slottet". Heri medvirkede blandt 5 stjerner tv-værten Mikkel Beha Erichsen, hvis stedfar er Troels Kløvedal.
Mikkel fortalte bl. a. om sin første skoledag på en lilleskole på Østerbro. Troels fulgte ham til skolen på cykel ad den stærkt trafikkerede Østerbrogade, sagde farvel til ham ved porten og indprentede 7-årige Mikkel, at han skulle cykle nøjagtigt den samme vej tilbage, når han skulle hjem. Det gjorde Mikkel. Helt bogstaveligt. Mod trafikken i venstre side af vejen. Det var jo der, han havde kørt på udturen.
Da lærerinden bød velkommen i klassen, studsede Mikkel lidt, da hun sagde: "Velkommen i 2. klasse", men var for genert til at sige noget. Han tav og blev siddende. Flere gange i årets løb fik han af lærerne at vide, at dette eller hint skulle man da vide i 2. klasse. Men af gode grunde vidste han det jo ikke.
Noget kunne tyde på, at skolens organisation ikke var i toppen. På min skole havde vi garanteret opdaget fejlen allerede inden 1. dag var 10 min. gammel. Sådan var jeg jo bare.
 
Mandag 14/11 2011:
På forstanderindens foranledning stod vi i dag meget tidligt op og drog dybt ind i fællesmarkedet, 2½ km. på den anden side af den dansk-tyske grænse.
Her skulle vi frekventere nogle stedlige næringsdrivende.
Vi nåede 3 af dem. Jeg benævner dem under en fælles betegnelse "Helvedes forgård".
Og jeg skal da lige love for, at vi fik "frekventeret". Det var ganske imponerende, som den gode dame kunne få dankortet til at gløde og de 3 forretningsbestyrere til at glædes.
Men nu skulle vi ifølge mine beregninger også have nok drikkevarer, slik, kød m.m. til omkring samme tid næste år. Heri er forstanderinden ikke ganske enig. Hun  mener, at et besøg samme sted om 3 måneder vil være passende.
Vores bil må laste nøjagtigt 672 kilo. Havde vi haft bare en cola mere, ville vi have kørt med overlæs. Godt, jeg vidste at sige stop i rette tid. (Det gjorde jeg ikke. Men jeg ville sådan ønske, at jeg havde turdet gøre det).
 
Tirsdag 15/11 2011:
Jeg er vred. Hvad er det dog for betingelser, man byder vi næsten 71-årige pensionister?
På Mols - lige omkring Agri - ligger en række lange og stejle bakker (i.e. bjerge). Og det forventes, at vi gamle mennesker gentagne gange cykler op ad dem allesammen. Her synes jeg godt nok, at kommunen burde gribe ind straks. Det kan kun gå for langsomt.
I dag var det min tur til at "smutte" op ad nævnte bjerge.
Da jeg efter lang tids besvær, kraftigt pustende, endelig nåede toppen i Agri by, stod et yngre par, som just havde klaret samme forhindring, og hvilede ud.
"Det her er værre end Alp dHuez", kunne jeg ikke lade være med at sige, idet jeg i et meget adstadigt tempo passerede dem. "Det er rigtigt", sagde manden, "og du er bagefter".
Han var dog så venlig at fortsætte: "Men at du gør det er flot". Jeg kørte stolt videre og blev enig med mig selv om, at det alligevel ikke hastede med kommunens indgriben.
 
Onsdag 16/11 2011:
Det er da utroligt, hvad man kan opleve. Hvor mange, der læser dette, har nogensinde med en rigtig boremaskine boret  i en blækpatron til en printer? Ikke mange, om nogen overhovedet. Jeg har. Hør blot:
En printer har det med mellemrum med at ville have nye patroner. Det ville min i dag.
Jeg er ikke verdensmester i at skifte sligt, men gik modigt i gang. 4 patroner skulle skiftes. Inden de kunne sættes ind, skulle dog en lille plastik-dims fjernes fra dem. "Keine Hexerei", tænkte jeg. "Det er da nemt". Det var det ikke. Ud af de 4 knækkede de 2 og en stump blev siddende i det lille hul, hvorfra blækket skal strømme. Jeg forsøgte med stoppenål, skævbider, pincet og saks (knækkede iøvrigt spidsen af den - sig det ikke til forstanderinden. Jeg har ladet som ingenting).
Intet hjalp.
Så kom den radikale og geniale ide frem fra mine grå celler: "Jeg borer hullerne ud"
Hurtig afgang til værkstedet, fatte allertyndeste bor, isætte i boremaskine og bore-bore.
Vupti var der hul igennem. Og alle 4 patroner virker. Derfor skiltet!
 
Torsdag 17/11 2011:
Jeg læste i dag i BT's netavis en nyhed, som vil interessere. Den er på sin vis en skuffelse, men da det altid er godt at få klarhed, hilser jeg den - omend lidt gabende - velkommen.
Jeg er i lighed med de fleste af mine jævnaldrende blevet gråhåret, ja, nogen vil endda sige hvidhåret. Jeg bliver ofte henvist til som "ham med den hvide hue".
Det har altid været populært at sige, at de grå hår for vi mænds vedkommende skyldes ægtefælle eller andre udmarvende kendsgerninger.
Det er usandt. Det nytter det ikke noget at påstå, at din partner gør dig gråhåret.
En dansk professor fra Syddansk Universitet har givet sig i kast med grundigt at undersøge sagen, og om nogle få dage udkommer i et amerikansk tidsskrift hans resultater.
Og egentlig er de lidt kedelige. Sandheden er ofte kedelig. Hvem vil ikke hellere høre en god og kraftig løgnehistorie?
Under alle omstændigheder har den gode professor bevist, at dit hår skifter farve udelukkende af genetiske årsager. Det er de forbistrede gener, der farver håret. Pokker stå i dem.
Kan der ligge noget i, at kun kvinder var med i undersøgelserne?
Kunne det være, at vi mænd fortsat kan læne os opad den gamle årsag til de grå hår, den med de krævende kvinder og glemme alt om generne?
 
Fredag 18/11 2011:
På denne dag for 71 år siden fødtes kl. 5 om morgenen i Skolegade 52 i Silkeborg den sødeste dreng, der er født i denne by. Han var så sød, at forældrene ikke kunne sove af bare stolthed.
Da han skulle døbes, slog stoltheden endnu engang igennem. Han fik det stolte nordiske navn Gunnar, som betyder fighter, soldat og angriber.
Han voksede sig større og større og større og større, selv da han var holdt op med at vokse - opad altså. Og han vokser endnu.
Han gik på seminariet 1958-1963, tjente i den kongelige danske arme i 16 måneder 1963-1964 og i det danske skolevæsen 1964-2005, hvilket indbragte ham Fru Margrethes fortjenstmedalje i sølv efter 40 års tjeneste. Siden da har han været ansat ved pensionsvæsenet og afventer spændt samme medalje i guld. Den kommer ligeledes efter 40 år.
Hans fremtid ligger således i faste rammer, og han skal til fodbold mandag aften.
 
Lørdag 19/11 2011:
På jagten i dag betroede en af mine gode hundevenner mig, at det var hans hensigt på onsdag at vinde den rekordstore lotto-præmie på 102 millioner kroner. Jeg måtte bedrøve ham med, at forstanderinden så sent som i aftes havde udtrykt det samme, og da hun får det, hun peger på, måtte jeg fortælle min gode ven, at pengene var hendes.
Til det sagde han, at forstanderinden var alt for gammel til at vinde så mange penge. Hun ville bare strø om sig med dem til børn, svigerbørn og børnebørn. Han mente endog, at det var tvivlsomt, at jeg ville få andet end til en pose brugte frimærker.
Han, derimod, havde planer. Han ville indrykke en helsides annonce i alle landets store aviser. I den skulle der stå, at XX (altså ham selv og med navns nævnelse) havde vundet 102 millioner kroner i lotto. Og teksten skulle fortsætte:
"Tiggerbreve modtages gerne, men ikke ét af dem vil blive besvaret".
Sådan kunne forstanderinden aldrig finde på at skrive skrive. Det ville være således:
"Jeg kan godt fortælle I nasserøve i hele landet, der regner med et afkast af gevinsten: Glem det".
 
Søndag 20/11 2011:
Jeg har meget gerne villet restituere i dag efter gårsdagens jagt, hvor jeg som sædvanlig gik mere, end godt er i det barske terræn. Jeg var slidt ned i sokkeholderhøjde, da jeg kom hjem, og da jeg stod op i formiddags var jeg endnu ikke nået over knæene.
Men restitution stod ikke på forstanderindens planer for i dag.
Og jeg kan ikke engang bebrejde hende det.
Vi skal nemlig fejre min fødselsdag i aften sammen med nærmeste familie. Det skal forberedes.
Da madlavning ligger uden for min arbejdsbeskrivelse, er jeg blevet pålagt alt det andet: 
Dække bord, lægge hvidvinen i køleskabet og øllerne på terrassen, støvsuge hele huset, udvælge rødvin og andre anstrengende øvelser.
Det er hårdt at fylde 71, men jeg elsker at have familien hjemme.
 
Mandag 21/11 2011:
Ville en dame blive fornærmet, hvis man sagde til hende, at hun vejer mere end den samlede vægt af indholdet på internettet? Sikkert. Men det er fordi, hun ikke ved nok.
Data overføres med energi, og ifølge Einsteins berømte formel E=mc2 har energi en vægt/masse. (Så lærte vi også det - husk nu formlen for en anden gangs skyld).
En gruppe nørder har regnet ud, at 4GB vejer 0,000000000000000001 gram, hvilket er langt mindre end nogen vægt kan registrere.
Anderledes forholder det sig med hele internettet. Samlede man - og det er nok kun i teorien - alle de elektroner, der udgør det ganske globale computernetværks indhold, ville vægten stå på omkring 50 gram. Og de fleste damer vejer mere end det.
Se, sådanne kloge og væsentlige sager kan jeg få tiden til at gå med at spekulere på. Jeg interesserer mig for alt, der har med vægt at gøre, navnlig min egen. Jeg har regnet ud, at min vægt svarer til i alt 2.400 verdensomspændende internet.
Så tror da pokker, at jeg har svært ved at cykle op ad bakken ved Agri.
PS: Jeg er meget nervøs. Skal til fodbold i aften, AGF-Silkeborg. Uha-uha. Og forstanderinden holder med Silkeborg. Et nederlag vil betyde ekstra ubehageligheder i det lille hjem.
 
Tirsdag 22/11 2011:
Jeg gjorde i dag på min cykeltur en lille, pudsig iagttagelse på Nordre Strandvej i Risskov.
Et gartneri (ganske vist økologisk) har tilsyneladende lavet en del adventskranse og vil derfor gerne sælge dem. Et skilt er af samme grund sat op ude ved vejen, så interesserede kan blive fristet til at købe de uden tvivl pyntelige kranse. Det er jo nu, de skal sælges. Efter jul bliver det svært.
Skiltet var håndskrevet med kridt. Desværre fik jeg det ikke fotograferet, hvorfor jeg bringer en gengivelse, jeg selv har kreeret. Dog garanteres for ordlyd og stavning. Begge er nøjagtigt, som jeg så dem.
Stavningen af "advendt" er spændende, men navnlig kunne de to nederste linier vække opsigt.
Lidt makabert, må man sige, og ordlyden minder noget om et skilt på en gang uden for en læges praksis:
"VENTESAL: DEN NÆSTE DØR".
Men måske er skiltet ved gartneriet et trick, der lokker ekstra mange kunder ind. 
PS: Jeg var til fodbold i går. Det skulle jeg ikke have gjort. 0-2 til Silkeborg, forstanderindens klub. Det var frygteligt. Min trøst er, at det burde have været 0-4, og at der nu vil gå meget lang tid, inden jeg på ny nærmer mig Århus Stadion.
 
 
Onsdag 23/11 2011:
Jeg har ofte måttet lægge øre til min ellers søde og rare hustrus kraftige antydninger om, at jeg er masochist.
Påstanden fremsættes, når jeg efter en cykeltur må ømme mig på grund af de store fysiske udfoldelser, ofte ganske hørligt. Jeg får da at vide, at jeg jo bare kunne være blevet hjemme, og at der kun er masochister, der udsætter sig for slige anstrengelser og medfølgende smerter.
Jeg opponerer hver gang mod påstanden, men den har måske en sandhed i sig - blot forårsaget af ganske andre årsager.
Jeg tilstår. Jeg er masochist. Jeg ser hver morgen mig selv i spejlet.
 
Torsdag 24/11 2011:
Jeg har i mit liv fået to fartbøder + en enkelt for at køre imod færdselsretningen på en ensrettet vej. Derimod har jeg aldrig fået en parkeringsbøde. Det har forstanderinden, og det på sin allerførste køretur efter erhvervelsen af nyt kørekort omkring 1970. Hammeren faldt på Storetorv i Århus p. gr. af forglemmelse med P-skive.
Når jeg selv ikke har fået en P-bøde, kan det kun skyldes, at jeg altid parkerer lovligt.
Det gjorde Kirsten Larsen fra Hillerød også. Hun har licens til at holde uden for sin bolig. Ganske vist var licens-skiltet blevet stjålet et par dage før, og politiet var underrettet.
Men hør blot alle omstændighederne:
Kirsten Larsens hus brænder. Det hagler ned over den uskyldige bil med tagsten og andet godt fra branden, fordi brandvæsenet måtte rykke taget ned for at slukke ilden. Men der var jo andet at tage sig til end at flytte en bil.
Medens bilen holder der i al sin elendighed, og brandvæsenet er taget hjem, kommer en emsig P-vagt forbi, konstaterer, at bilen holder ulovligt og ovenikøbet er møgbeskidt. "Den ska' da ha' en bøde", tænker den tjenstivrige vagt. Og vupti ligger der et girokort under vinduesviskeren. Fantastisk adfærd. Ovenikøbet havde politiet satte en streamer på bilen for at markere, at noget var galt, men under kontrol.
Hvad kan vi lære af dette?
Jo, flyt din bil, hvis dit hus går i brand.
 
 
Fredag 25/11 2011:
Jeg er forkølet, noget så forbistret med hosten og prusten og vandfyldte øjne og næse. Jeg synes, jeg bør fremhæve, at forkølelse er en meget smitsom virussygdom og den hyppigst forekommende infektion i Danmark.
Min tog sin begyndelse i går. Det har været en streng nat med blot 7½ times søvn.
Da jeg stod ud af sengen i morges for at indtage et par panodiler, bad jeg forstanderinden meddele min arbejdsgiver (det er også hende), at jeg desværre ikke kunne komme på arbejde i dag grundet sygdom. Aldrig så snart havde jeg ytret denne sætning, før den gode dame i nøjagtig lighed med min mor, når jeg som barn forsøgte at score en fridag fra skolen, lagde sin hånd på min pande i nøjagtigt 1½ sekund og som et lyn konstaterede, at jeg ikke havde feber og derfor skulle se at komme ud af fjerene straks og gå igang.
Det kunne jeg så tænke over, mens jeg trak støvsugeren rundt i huset.
Der er ingen appelmulighed i sådanne tilfælde - og jeg har altså feber.
 
Lørdag 26/11 2011:
Jeg har haft en aktiv dag.
Forårsaget af forstanderindens uventede holdningsskift til min forkølelese, som hun tilsyneladende nu anerkender, fik jeg fik lov til at sove til kl. 10.15.
Jeg stod op, gik på badeværelset, tog mine piller, spiste morgenmnad, gættede kryds og tværs, skrev en smule på min bog, spiste frokost, så lidt nyheder på TV, spillede boblespil på computeren, blundede en smule i sofaen - og nu er jeg igang med min dagbog.
Jeg kan blive helt forpustet og føler mig nedslidt af al den aktivitet.
Jeg fik ikke engang en ellers tiltrængt pause i præstationerne, idet den søde dame ikke ville have, at jeg ledsagede hende på et indkøbs-raid i vort lokale supermarked. Det var jeg ked af.
Jeg har til hensigt at være lige så aktiv i morgen, og mandag vil jeg slappe af med en 50 km. cykeltur.
 
Søndag 27/11 2011:
Mens orkanen raser udenfor vore huse på denne ellers lune dag (næsten 12 grader), kan jeg ikke undlade at tænke på samme dag for nøjagtig et år siden (se dagbog 27/11 2011). Da rasede en snestorm af anselig kraft - og jeg var på jagt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vi kunne kun med stort besvær komme hjem, og som det ses på billedet, var min bil næsten forsvundet i snemængderne. På billedet har jeg dog delvis gravet den fri. En stor traktor måtte slæbe bilen ud af driven.
Billedet leder min optimistiske tankegang hen på de prognoser, jeg har set for den kommede vinter. Nu ved jeg meget vel, at meteorologer er gennemført upålidelige, men det, som er fremkommet, er, at vi vil få en "grøn" vinter. Det vil glæde min gamle krop meget, og det vil ikke mindst glæde de mange mennesker i og omkring Århus, der så ofte nyder at se mig komme cyklende. De så mig stort set ikke hele sidste vinter. hvilket gav anledning til adskillige beklagende henvendelser.
 
Mandag 28/11 2011:
Jeg har flest gode minder fra min skoletid 1947-1957. Når ses bort fra et par "galninge", havde jeg gode lærere. Jeg var også så heldig i mellemskolen (6.- 9. kl.) og realklassen (10. kl.) at gå på en forholdsvis ny skole (indviet i 1945) med de på den tid bedste lokaler, samlinger osv. Se foto t.v.
En finesse var, at gulvene i vore to gymnastiksale var lavet på en måde, så de fjedrede. Skolens "øverste" gymnastiklærer var meget øm over gulvene, som altid stod som nylakerede. Derfor pinte det ham, at politiet også brugte salene til at bringe betjentene i bedre form, efter at mange af dem havde siddet i tyske koncentrationslejre. Datidens gymnastiksko var ikke altid rene, så de gode betjente satte nogle sorte mærker i gulvet. Og det var ikke børnene, der gjorde det, for reglen var, at gymnastik i skolen var med bare fødder.
Første gang, de sorte mærker sås, cyklede gymnastiklæreren straks hen til apoteket og indkøbte et antal flasker æter. Derpå blev drengene sat til at rengøre gulvene, naturligvis med det resultat, at de én for én faldt om i dampene.
Kan man af det lære, at gymnastiklærere ikke altid tænker sig om?
Eller var det, fordi han var fra Silkeborg?
 
Tirsdag 29/11 2011:
Jeg har enkelte gange ved forskellige fejltagelser tabt eller mistet penge. Sidste gang var i Seven-Eleven på Banegårdspladsen i Århus. Jeg skulle med toget til København, var sulten, havde lidt travlt, købte en sandwich og en cola, betalte med en 200 kr.-seddel, fik penge retur og gik. I toget opdagede jeg, at jeg havde fået 100 kr. for lidt tilbage. Det var selvfølgelig lidt ærgerligt, men da til at overleve.
Værre er det nok med australieren, som forleden på Cafe Marco i Sydbey glemte 1 million australske dollars (5,5 mil. danske kroner) på en café. Det har tilsyneladende ikke gjort det store indtryk på ham, for på trods af annonceringer er pengene ikke afhentet hos politiet.
Havde politiet annonceret, at mine 100 kr. lå til afhentning - så var de blevet hentet.
 
Onsdag 30/11 2011:
Jeg er så "uheldig" at have en varevogn (diesel) med sæder til kun to. Det koster. Jeg betaler en tillægsafgift på godt og vel 5.000 kr. for denne fornøjelse. Den kaldes "Misundelsesafgiften". Desuden betaler jeg omkring 2.000 kr., fordi jeg ifølge papirerne ikke har et bestemt filter.
De to afgifter/skatter gør mig sur.
Men måske bliver jeg snart glad. Jeg talte i dag med bilinspektionen, som fortalte mig, at hvis jeg fik vejet bilen ned med blot 175 kilo, så kunne jeg årligt spare 5.000 kr. Ganske vist skulle jeg til gengæld betale en eller anden omsætningafgift (omkr. 10.000 kr.), men de vil jo være indtjent på 2 år.
Samtidig kunne den meget hjælpsomme mand fortælle mig, at jeg da har det dèr omtalte filter. Så jeg er berettiget til at få nogle penge tilbagebetalt.
Du almægtige for en gang bureaukrati. Men skidt - hvis jeg da kan spare lidt ved det.
Jeg må fortælle, hvor glædeligt det var at møde en så hjælpsom og veloplagt mand, som jeg traf i bilinspektionen. Nu bliver spændende, om det samme vil ske, når jeg som næste træk skal tale med SKAT. Det håber jeg meget.
 
Torsdag 1/12 2011:
Jeg kommer heldigvis mange steder, hvor jeg føler mig velkommen. Det er en vidunderlig mavefornemmelse, når man mærker den.
Det var ikke tilfældet, da jeg i mandags cyklede igennem Århus midtby. Jeg fik lyst til at køre op ad gågaden fra domkirken og til banegårdspladsen, mest for at glæde mig over, at jeg ikke behøvede at gå ind i en eneste butik. Jeg kørte naturligvis forsigtigt i lavt gear, stoppede, når det var nødvendigt og tog hensyn til de mange fodgængere.
Da ser jeg lige ud for Salling nogle meter foran mig en midaldrende/ældre dame på vej imod mig med et ansigt, der må have ligget i eddike adskillige timer, inden det blev transporteret til gågaden. Mundvigene nåede ned til skuldrene. Da hun er henne hos mig, snerrer hun: "Dette er en GÅGADE og ikke nogen cykelgade". Hun var så sur, at de mange lag spartelmasse i ansigtet krakelerede.
Jeg var overhovedet ikke velkommen. Det var da godt, jeg ikke var på motocykel.
 
Fredag 2/12 2011:
Jeg har fået læst og påskrevet i dag - af min egen datter. Da hun i går havde læst min beskrivelse af min cykeltur på gågaden i Århus, fik jeg telefonisk at vide, at "sådan noget må man da ikke".
Da jeg i dag mødte hende "face to face", genoptog hun emnet. Men nu var tonen strammere. Hun bebrejdede mig i skarpe vendinger min lovløshed og slyngede om sig med kraftige antydninger af, hvad der kunne komme ud af at være så ligeglad med alle regler. Og sæt, jeg havde mødt en politibetjent. Hun mente, at jeg kunne risikere en bøde på 500 kr. for min lovovertrædelse, og hun fandt den ovenikøbet passende. Forstanderinden kunne supplere med, at bødestørrelsen vist var hævet til 1000 kr. Datteren nikkede samtykkende.
Jeg påstod, at jeg til enhver tid ville kunne snakke mig ud af en sådan bøde ved at hævde, at jeg har en dårlig hofte og kun dårligt kan gå, hvorfor min cykel er at betragte som en kørestol.
Den købte den unge dame heller ikke, og den gamle nikkede samtykkende.
Det er svært, når to så skrappe kvinder er enige om at gøre livet svært for en ældre og følsom mand.
 
Lørdag 3/12 2011:
Jeg spekulerer nu og da på, hvad jeg ville lave, hvis jeg ikke gik på jagt. I hvert fald ville jeg savne de absolut pragtfulde hundevenner, jeg er så heldig at kende. De er alle dels dygtige med deres hunde, men de er også betænksomme overfor en gammel "støder" som undertegnede.
De ved alle, at én af mine hårde kampe efter hver jagt er at få gummistøvlerne af. Og det er en vigtig disciplin at kunne mestre.
Hvem gider sove iført gummistøvler?
Derfor forærede Niels mig i dag en støvleknægt.
Jeg tror, at kun de ældste ved, hvad den er for en tingest. Derfor ses den på billedet.
Den har den store fordel, at man kan trække støvlerne af uden st skulle brække tåspidserne på modsatte fod. Og man kan sidde komfortabelt under den vanskelige operation, de stønnede lyde er borte, og det er nemt at få fat i støvlerne efter aftrækningen.
Kun gode og betænksomme venner ville forære en gammel mand en støvleknægt.
 
Sømdag 4/12 2011:
Lige før vi i aftes skulle i seng, betroede forstanderinden mig, at vores støvsuger ikke havde det ret godt. Hun havde i nogle timer forsøgt at stramme sig op til at kunne meddele mig den sørgelige nyhed. Det var noget med, at det kneb den at trække vejret dybt nok.
Jeg lovede at tilse og diagnosticere det arme kræ her til morgen, hvilket jeg gjorde.
Desværre måtte jeg efter en kort undersøgelse konstatere, at staklen i løbet af natten var afået ved døden. Den var holdt helt op med at trække vejret. Bare den dog ikke led for meget i sin ensomhed.
Efter 10 års tjeneste var det som at miste en kær og trofast hund, meget trist.
Men livet skal gå videre, så vi måtte i formiddag ud at erhverve os en ny.
2 x Føtex, 1 x Bilka og 1 x Harald Nyborg måtte til, inden det nye husdyr var købt.
Afdøde vil inden jul ved en passende ceremoni blive stedt til hvile på genbrugspladsen ved Lystrup.
 
Mandag 5/12 2011:
Årets første sne.
Da jeg i morges efter nogen overvejelse steg ud af min seng, var luften fuld af store snefnug. Sneen faldt hvidt og blidt på vores smukke, grønne græsplæne og lagde sig blødt på naboernes tage - og vel også vores eget - i et lag på en halv centimeter eller så.
Til denne første sne er der kun ét at sige: "Gid fanden havde den!" Og det havde han heldigvis en time senere.
PS: Det blev i dag betroet mig at være den første til at køre med vores nye støvsuger, efter jeg havde redt senge, tømt opvaskeren, lagt affaldsposen i skraldespanden, ryddet op, taget gummistøvler på og gået en lang tur med hundene. 
Maskinen var en sand fornøjelse, og så hedder den Wasco.
Den er strømlinet og næsten svæver henover gulvet, mens den forsøger at suge gulvbrædderne op, og det lykkedes næsten. Nu håber jeg, at forstanderinden bliver så glad for den, at hun helt overtager jobbet med at støvsuge. Lige for tiden er hun på mindre end ½ tid.
PPS: Det var også en sand fornøjelse at tage gummistøvlerne af med min nye støvleknægt (se dagbog 3/12).
 
Tirsdag 6/12 2011:
Da jeg var under 10 år, vandt jeg altid mandelgaven. Det slog sjovt nok aldrig fejl, og jeg undrede mig slet ikke over det. 
Stor var min undren derfor, da jeg julen 1951, kort efter min 11-års-fødselsdag, ikke vandt. Det havde nær spoleret aftenen for mig.
Det viste sig imidlertid at være en tilstand, jeg måtte vænne mig til. Jeg har ikke vundet siden.
Nu er jeg 71 og har besluttet, at i år skal det være, om jeg så må snyde, som min bedstefar gjorde ved at medbringe en mandel i bukselommen. Det er 60 år, siden jeg sidst vandt den, derfor min desperation.
Mandelgaven i min barndom var altid en marcipangris. Men jeg har læst mig til, at da ideen med mandelgaver først kom frem her i landet i 1500-årene, fik man som gave retten til at kysse den, som man ville. Da jeg var 10 og havde vundet 10 år i træk, ville jeg nu under alle omstændigheder helst have marcipangrisen.
 
 
 
 
Onsdag 7/12 2011:
Der er i dag 17 dage til jul, og 17 er et specielt tal for mig.
Jeg blev født i et hus, der havde nr. 52. Så flyttede vi til nr. 12 og senere til nr. 30. Lige efter vores bryllup boede forstanderinden og jeg i nr. 16 og lidt senere i nr. 25.
I Århus og omegn har jeg boet i nr. 21, 14, 63 og 15.
Jeg har 16 fætre og kusiner, 1 bror og havde 1 søster, som desværre er død.
Jeg var ansat ved skolevæsenet i 41 år, var lærer i 7 år og viceinspektør i 34 år.
Vi har 2 børn og snart 4 børnebørn.
Jeg har gået på jagt i 36 år, har spillet cricket i 34 år og håndbold i 23 år, og jeg har fulgt AGF i 14 år.
Vi har haft 7 campingvogne og 12 biler. Lige nu har vi 1 af hver.
Derfor er 17 et specielt tal for mig.
 
Torsdag 8/12 2011:
Jeg er vred, noget så forbistret vred for ikke at sige, at jeg er rasende gal.
Jeg har just på TV2 News set og hørt, at på københavnske plejehjem har man forbudt saftevand til beboerne. "De kan få et glas vand, ka' de. Det vil de ha' godt af", siges det.
De "politisk korrekte" mener, der er for meget sukker i saftevand. Og det er jo åååh, så usundt.
Beslutningen er overformynderisk og helt ude i hampen. Som en beboer udtrykte det:
"Vi lever s'gu ikke længere, fordi vi ikke får saftevand".
Thyra Frank, MF og selv plejehjemsbestyrer, sagde:
"Vi fødes som originaler og dør som kopier". Godt sagt, Thyra.
Hvem er dog de mennesker, der stiller sig frem og i den hellige sundheds navn og ud fra en politisk overbevisning tager en sådan beslutning på voksne og selvstændige menneskers vegne?
Hvorfor skal folk, der er så uheldige at være tvunget til at bo på plejehjem, fratages en sådan lille fornøjelse?
De skulle skamme sig, skulle de, de overkloge, fanatiske og frelste fjolser, der har besluttet det.
Jeg foreslår, vi gi'r dem nogle tæsk.
 
Fredag 9/12 2011:
Vore to hunde er glade for deres mad. De er også glade for at følge med i, hvad der foregår i køkkenet, hvorfor de pligtskyldigst tager opstilling ved køkkenbordet, når der er en aktivitet der. Jeg aner ikke, hvordan de har fået den vane, for det sker højst 2-3 gange pr. dag, at de har held med det.
I dag, da jeg gjorde klar til min morgenmad, stod de der igen. Men de havde lige fået deres store portion foder, så jeg sagde ordret til dem: "I kan godt glemme det. Der vanker ikke noget nu".
Den forstod de og forlod lokalet.
Det undrede mig meget, at de forstod ordet VANKER. Jeg ved nok selv, hvad det betyder. Men hvor kommer det fra?
Jeg måtte straks ty til mine etymologiske ordbøger, som kunne meddele mig, at ordet (naturligvis) stammer fra tysk og betyder: Vakle, svinge, vandre, flakke om, forekomme, tilbyde sig, falde af, være i vente, bydes på m.m.
Og dèr var den: "Der bydes ikke på noget nu".
Det er imponerende, at hundene forstår det gamle ord, navnlig da det kan betyde så meget forskelligt.
Men det bliver hul'me svært at forklare dem, hvorfra det stammer, selv om de er rasende velbegavet.
 
Lørdag 19/12 2011:
Vi har et par gode venner i Løgstør, den lille og venlige by ved Limfjorden, som just det sidste par dage har haft et forrygende stormvejr, det værste i mange år. Dertil kom en trussel om oversvømmelse. Det er nu ikke gået helt galt, hvilket nogle opringninger dertil har bekræftet.
Jeg har kun gode minder fra byen, som vi har besøgt ved et par lejligheder, sidst ved det årlige træskibs-stævne i september.
Byen ligger smukt ved fjorden, lidt beskyttet af den kendte "Frederik VII's Kanal. Den har en spændende historie, er kendt som "Muslingebyen", har et muslingemuseum, er meget overskuelig, og i omegnen finder man bl. a. den gamle vikingeborg Aggersborg og én af landet største vingårde, Glenholm.
Jeg kan kun tale rosende om byen, som jeg har besøgt nogle gange og forhåbentlig vil gense. Men at blive mindet om den i den skov på Djursland, hvor jeg går allermest på jagt, var alligevel dagens overraskelse. Se blot på billedet.
Plastikstrimlen lå midt i skovbunden på et sted, hvor der garanteret aldrig har været gravet fjernvarmerør ned, endsige gravet i det hele taget.
Stormen i går og i dag må have været noget kraftigere, end jeg troede. Tænk, at sådan et lille stykke plastik kan blæse så langt.
Og byen deroppe ved Limfjorden har netop gennem mere end ½ år været præget af et stort vejarbejde i forbindelse med fjernvarme.
 
Søndag 11/12 2011:
Vi var uforberedte, forstanderinden og jeg, da vi i dag kørte forbi et sted tæt på Studstrup, hvor en flink mand sælger juletræer. Vi var uforberedte på den måde, at vi ikke havde planlagt indkøbet og derfor ikke medbragte penge nok.
Det viste sig imidlertid at blive en fordel. Thi da den rare mand så de to ældre mennesker, sultne, forkomne og indskrumpede, som de var, og stående dèr i deres sølle og lasede tøj, fattede han åbenbart medlidenhed med dem og solgte dem et træ, der ellers kostede 200 kr., til 170 kr.
Det var, hvad de to usle fattiglemmer kunne skrabe sammen ved at tømme deres respektive tegnebøger.
30 kr. tjent sådan bare 1-2-3. Det er godt at være fattig.
Vi bad fra starten, inden det pekuniære problem viste sig, om et slankt træ. Og som det kan ses på billedet, var det et sådant, vi fik. Særdeles slankt.
Nu har jeg blot mine store betænkeligheder med, hvordan vi får træet pyntet.
Det bliver ikke nemt at få noget hængt på grenene.
 
Mandag 12/12 2011:
"Det er flovt", hævdede forstanderinden i dag. Jeg protesterede, så meget jeg turde og fastholdt, at det var nødvendigt for mit velbefindende, og at jeg ikke ville kunne gennemføre en helt almindelig dag, hvis det blev forhindret - hvilket hun vist har planer om. Uden det ville jeg ikke kunne leve op til hendes hårde og store krav om en indsats i og udenfor huset.
Mit uheld er, at hun mener det modsatte.
Jeg har faktisk selv forsøgt mig med en nedskæring, men den fik næsten katastrofale konsekvenser, herunder en nedsat evne til at indtage mine måltider, hvilket på sigt ville forværre situationen, og jeg ville køre ind i den onde cirkel, circulus vitiosus
Skulle det - hvilket alle gode magter forbyde - gå sådan, som den gode kvinde ønsker det, og det gør det jo nok, kan jeg ikke garantere for, hvad der måtte ske - udover, at jeg vil blive nødt til at stå op inden halv elleve.
 
Tirsdag 13/12 2011:
Jeg er meget glad for at synge og synger med af bedste evne i kirken eller ved andre lejligheder med fællessang - også gerne i lidt munter stemning.
Især da synes jeg, som måske den eneste, at jeg har en smuk stemme.
Men hvad kun få ved er, at jeg engang har sunget i kor. Det er 61 år siden, i skolekoret, under ledelse af vores musiklærer. Hver tirsdag kl. 19 skulle vi øve i skolens musiklokale. Vi børn stillede pligtskyldigt op, men det kneb nu og da for læreren. Så hentede vi ham i hans lille lejlighed på 4. sal i Østergade. Han var da altid søvndrukken og stod i døren ufriseret og bad os gå tilbage til skolen, så ville han komme straks. Det skete da også oftest, men sommetider bad han os bare om at gå hjem, for "han havde det ikke så godt". Sangkor var aflyst.
Jeg holder også meget af at lytte til korsang, ikke mindst når svigerdatter og søn er med. Det var de søndag aften i Skorup Kirke under "De ni læsninger".
Koret hedder "Village Voices" og synger mest gospel. Og det er et dygtigt kor, som jeg nød at lytte til. De små hår rejste sig i nakken.
Og så var det desuden en enorm fornøjelse at synge i en propfuld kirke med et så godt kor som "backinggroup". Aldrig har jeg hørt en så høj fællessang i en kirke. Taget var ved at lette.
Det gav mig stor lyst til at være med i koret, men der er et afstandsproblem, desværre.
 
 
 
Onsdag 14/12 2011:
Sindssyge er arveligt. Man kan få det fra sine børn.
Jeg er i hvert fald i risikogruppen, da jeg har to bindegale børn, som fortsat kan finde stor morskab i at komme klokken 8.15 og vække deres sødt slumrende far med voldsomme angreb på hans forsvarsløse krop. Han bliver kildet, rullet, skubbet, sunget for, rykket i benene og mange andre "morsomme" aktiviteter.
I dag  var deres opfindsomhed helt i top. De havde iført sig nissehuer. Det morede mig da vanvittigt at blive vækket af to splittertossede "arvinger" i nissehuer.
Må deres sokker krybe i vask!
 
Torsdag 15/12 2011:
I går aftes optog jeg den gamle film, "Genboerne" på min harddisk. Den blev sendt på DK4 i versionen fra 1939 med Carl Alstrup som løjtnanten.
I dag satte jeg mig for at se den, men faldt hurtigt i søvn. Den var alligevel for gammel og kedelig. Det ærgrede mig, for jeg har et særligt forhold til netop dette skuespil.
I 3. mellem (8. klasse) så jeg på skolescenen "Genboerne" med Helge Kjærulff-Schmidt som Løjtnant von Buddinge. Jeg morede mig kosteligt, navnlig over den nassende løjtnant.
Kort efter skulle min klasse i danskundervisningen gennemgå stykket.
Vores lærer fandt det en god ide, at vi børn læste hele skuespillet højt på klassen og og gav os forskellige roller. Jeg håbede inderligt, at jeg kunne få løjtnantens - og mindsandten: Jeg fik den.
Under oplæsningen efterlignede jeg Kjærulff-Schmidts stemme så meget, jeg kunne, og til min glædelige overraskelse morede det både mine kammerater og min lærer.
Rollerne skiftede ca. hvert kvarter, så alle kunne prøve at læse et stykke. Men ikke løjtnanten. Jeg forblev i rollen. Jeg nød det, og især da jeg kort efter blev udtaget til at medvirke i skolens årlige skolekomedie - og året efter - og året efter. Jeg begyndte at føle, at en skuespillerkarriere lå og ventede på mig derude i fremtiden. Den blev aldrig til noget. Jeg tror, jeg glemte den.
 
Fredag 16/12 2011:
Man skal lære at sortere blandt ens venner, måske skifte lidt ud nu og da.
En nu tidligere ven, som også var efter mig, da jeg kom til at cykle på gågaden i Århus med nogle uvenlige kommentarer i min brevkasse her på hjemmesiden, har sendt mig hosstående billeder.
Jeg opfatter dem af mange gode grunde som møntet på mig.
Man kan også sige, at jeg føler mig truffet.
Og så er hun ovenikøbet medvirkende årsag til min størrelse. Hun og hendes rare mand inviterede os forleden til frokost. Og jeg skal da ellers love for, at der blev dækket op med alskens herlige retter. Jeg er bange for, at jeg kom til at forgribe mig på dem. Det er nok det, der er faldet hende for brystet, og som er den egentlige årsag til, at hun har sendt de to billeder.
Må hendes sokker krybe i vask.
 
Lørdag 17/12 2011:
Det har ikke været nogen god dag, sådan alt i alt.
Jeg har været på jagt - og det var en god jagt. Men altså: Hør lige her:
Ved ankomsten til jagten måtte jeg konstatere, at jeg havde fået to højre-gummistøvler med.
Vi i de finere kredse har to par gummistøvler, og i farten kom jeg så til at medbringe halvdelen af hver. Det gav anledning til mangen en munter bemærkning fra hundevennerne. De nød åbenbart at se mig vade rundt hele dagen i to højre-støvler.
Om dette vil jeg gerne fortælle, at det skaver temmelig meget på venstre fods storetå at gå med en højre-støvle på venstre fod.
Og uheldene var ikke ude med det.
Under en vending på en skovvej bakkede jeg vores fine bil ind i et træ og ødelagde den bageste kofanger og den ene baglygte, ca. 15.000 kr.
Jeg har allerede anmeldt skaden hos mit forsikringsselskab. For at undgå selvrisikoen angav jeg træet som skyldig i uheldet.
 
Søndag 18/12 2011:
Til oplysning for de sikkert få uvidende transmitterer TV for tiden VM i håndbold for kvinder. Det ser jeg temmelig meget af. Ikke fordi jeg vil det og slet ikke fordi jeg bryder mig om det. Men det gør forstanderinden.
I dag har den stået på håndbold siden middag, og de informationer, der er tilflydt mig, lyder på, at plagen vil fortsætte dagen ud. Det er muntre udsigter.
Håndbold keder mig. Det er så ensformigt, op og ned frem og tilbage, et par hop og spring i den ene ende - og så i den anden.
Men heldigvis kan jeg finde anden beskæftigelse. Jeg har haft god tid til dels at rydde op på mit lille kontor og dels til at hjælpe min gode ven fra Løgstør med nogle computer-finesser.
Det har gjort dagen til en god dag, og da forstanderinden for et øjeblik siden meddelte, at hun har vundet 39 kr. i Lotto, gjorde det dagen perfekt. Jeg skyndte mig da også at fortælle hende, hvor heldig jeg har været med hende. Jeg har hele tiden vidst, at hun ville give gevinst.
 
Mandag 19/12 2011:
Jeg har i dag bestilt tid til min bils indlæggelse på Toyota-hospitalet i Risskov som følge af den skade, jeg påførte den i lørdags. Overlægen, der tog imod, udtrykte ingen stor bekymring for operationen. Dog mente han, at indlæggelsen ville strække sig over 4 dage, da der skal en efterfølgende rekreation til, hvor stingene sætter sig, og malingen tørrer.
Jeg troede, at operationen kunne gennemføres, så jeg kunne få det arme kræ udskrevet samme dag som indskrivningen. Men uha, nej da. Først skal de udvendige og synlige skader undersøges. Dernæst checkes for indvendige skader. Og først da kunne man skride til den egentlige operation.
Overlægen mente ikke at kunne acceptere besøg under indlæggelsen, som påbegyndes mandag 2/1 2012.
 
Tirsdag 20/12 2011:
Jeg har heldigvis stadig kontakt med en god og rar tidligere kollega fra min gamle skole.
Han er ikke alene et venligt menneske, men også en vidende mand. Derudover har han et helt specielt talent for at holde taler. Jeg kunne ønske, at alle engang kunne få lejlighed til at høre ham. Hans store viden og ikke mindst hans enestënde lune og underfundighed får alle til at juble af morskab. Jeg har været så heldig at høre ganske mange i vores fælles tid på skolen.
Men glædeligvis behøver jeg ikke at undvære hans humor, selvom vi nu ikke længere ses hver dag. Jeg har stor fornøjelse og morskab af hans e-mails til mig. I dem kommer hans subtile udtryksform også til sin ret.
For nogle dage siden skrev han til mig og spurgte, om jeg måske kunne skaffe hans søde viv og ham nogle fasaner. Han udtrykte det således (næsten): "Hvis det lykkes for dig, vil min kone blive så glad, at hun byder mig op til dans."
Kan det siges morsommere?
Jeg ser tydeligt for mig den søde viv - efter at have modtaget fuglene - inklinere for sin mand, og de danser en vals rundt i stuerne. Herligt.
 
Onsdag 21/12 2011:
Det komplicerer min tilværelse, at min ryg udviser dårlig opførsel.
Når jeg efter en given anstrengelse har sat mig for at restituere, er det sikkert som amen i kirken, at jeg efterfølgende kun med stort besvær kan rejse mig op. Min ryg er ulydig.
Jeg klager ikke over smerter. Thi de er ikke slemme. Men der er over lænden i mellemtiden tilstødt en stor stivhed, der gør, at når jeg endelig er oppe at stå og skal bevæge mig, da kan jeg ikke rette mig selv ud.
Jeg må derfor benytte den kendte "pingvin-gang". Den består i, at man går temmelig foroverbøjet, kiggende ned i jorden, hænderne samlet eller spredt på ryggen, alt efter forgodtbefindende, og med små skridt. 
Og dèr går jeg så, pukkelrygget, med en facon som en bøjle.
Det ser sikkert ikke kønt ud, men er påkrævet. Og hele tiden bevæger jeg mig med angst for, at nogen vil fotografere mig. I så fald må jeg anmode om, at billedet bliver taget fra siden som antydet på fotoet ovenfor. For hvis det tages forfra, og det printes ud og skal i et fotoalbum, da kan det ikke lukkes.
 
Torsdag 22/12 2011:
Som følge af min ubetvingelige lyst til at rydde op (altid må jeg holde fast i mig selv for ikke at bruge hele dagen på det) stødte jeg i går på min samling af julemærker.
Jeg har side 1981 hvert år købt et ark + et hæfte med 10 i hver og gemt dem alle - troede jeg da.
Det var nemlig ikke helt korrekt.
Til min ærgrelse fandt jeg i dag ud af, at jeg manglede 1984 og 1996. Det var overraskende, for jeg har ellers totalt overblik over, hvor jeg opbevarer mine ting. Forstanderiden er af en anden overbevisning, hvorfor hun bad mig kigge efter endnu en gang. Det gjorde jeg. Uden held. Selv om jeg ledte grundigt.
Nu mangler jeg bare, at den gode dame i morgen dukker op med mærkerne i hånden og med slet skjult hoveren siger: "Jeg vidste det. Du kan heller ikke lede ordentligt efter noget".
Bemærk ordene "heller ikke".
Men pyt. Bare de bliver fundet.
Skulle du imidlertid ligge inde med de to ark, kunne jeg blive interesseret.
 
Fredag 23/12 2011:
Jeg er imponeret.
Da jeg i morges ankom i køkkenet efter veloverståede afvaskninger, mødte der mig et imponerende syn. Hele køkkenbordet var fyldt med "ting og sager" til julemiddagen, og forstanderinden var igang med at stege to ænder i ovnen, alt imens hun lavede risengrød, gjorde flæskestegen klar, fodrede hunde, vaskede lidt op, smuttede mandler m.m.m.
Jeg er imponeret over husmødres evner til at overskue en situation som den. Jeg ville være løbet skrigende bort. Men hun stod blot smilende og rørte i gryderne, mens hun holdt øje med alt det andet.
Kære Husmødre! I er gode.
Modtag min største tak for jeres uegennyttige arbejde i køkkenet - især her op til jul.
PS: Mit bidrag i dag har været begrænset til sengeredning, støvsugning, borddækning, lidt oprydning og flytning af grill, så den er klar til gåsen i morgen. Ikke alverden, men min søde viv var alligevel glad for det.
Kan man andet end elske hende?
 
Lørdag 24/12 2011:
 
Det efterfølgende er ikke sublim poesi. Ej heller er det ditto prosa eller en vanskelig tekst på en papyrusrulle, fundet i en pyramide i den ægyptiske ørken eller en gådefuld tekst fra dødehavsrullerne.
Det er et varmt ønske fra mig til dig om en rigtig glædelig jul.
Jeg ønsker for dig, at du får mange og store pakker, indeholdende alle dine ønsker - og at du vinder mandelgaven. 
 
Søndag 25/12 2011:
Vi fejrede i aftes julen her hos os med hele familien, 13 i alt. Vi to gamle var rigtig  glade for aftenen.
Sidste år lærte vi at holde juleaften på en anden måde. Og sådan gjorde vi også i år.
Vi mødes allesammen kl. 12, får en kop kaffe og sludrer lidt. Kl. 13 går vi til bords og får and, gås, flæskesteg med alt tilbehøret. Dernæst var der god tid til at gå en tur til stranden, få lidt frisk luft og samle appetit til ris a' la manden.
Dernæst, kl. 16.30, dans om juletræet med masser af tid til en mængde salmer. Så fulgte gaveuddelingen, hvor vi havde god tid til at lade hver enkelt pakke sin gave ud, så alle kunne se den. Det tog omkring 3 timer, mens man efter behov kunne svælge i slik, kaffe, te og andre drikkevarer.
Vi sluttede med "Go' nat mad" klokken 20, og omkring kl. 21 tog gæsterne hjem uden at være trætte, forspiste og udasede. Alt var forløbet stille, afslappet og roligt. Vi regnede ud, at var vi startet kl. 18, som vi har gjort i mange, mange år, ville klokken have været 3 om natten, da vi skiltes. Og så længe har jeg aldrig været oppe for at fejre jul.
Jeg kan kun anbefale alle at holde juleaften på denne måde (nok især hvis der er små børn med). Man føler sig ikke så "forspist", man er langt mere afslappet, og selv juledag har man det bedre og kan spise helt normalt.
PS: Jeg vandt IKKE mandelgaven. Satser nu helt på næste år.
 
Mandag 26/12 2011:
Årets uigenkaldelige sidste jagt var i dag.
Den var noget særligt af 3 grunde:
1) Den var årets sidste.
2) Den foregik i 11 graders varme - det er vi ikke vant til 2. juledag.
3) Jeg medbragte et helt par gummistøvler, en højre og en venstre, og ikke som forrige gang 2 halve par, 2 højrestøvler.

Dagen bragt mange gode oplevelser. Blandt andet apporterede min gode hund Sydney en speciel fasan, en kongefasan. Se billede.
Som det fremgår, er den noget større end almindelige fasaner, og så var dette eksemplar endda ikke af de største. Vi har set haler på næsten 1½ meter. Denne var blot omkring 1 meter.

Nu er sæsonen så ovre, og jeg vil sammen med hundene gå i vinterhi. Vi vil sove rigtigt længe om morgenen, hvis mine søde, små børn tillader det, og hvile ud og glæde os til næste jagtsæson, som åbner ca. 9 måneder fra nu.
Tænk venligt på os i morgen tidlig. Men blot ikke alt for tidligt. Vi vil nemlig alle tre sove til omkring kl. 10, og inden da ønsker vi ingen forstyrrelser.
 
Tirsdag 27/12 2011:
Forstanderinden var ikke glad i formiddags.
Hendes falkeblik, der kan skære gennem stål, opfangede straks ved ankomsten i stuen nogle pletter på ét af hendes nypudsede vinduer.
Vi har en fortræffelig vinduespudser, som en gang om måneden - sidst var dagen før jul - velsigner os med sit nærvær og gør vore mange ruder rene.
Den gode forstanderinde var - lidt forsigtigt sagt - ikke tilfreds med de mange pletter og spurgte sådan bare ud i luften:
"Hvem mon har gjort det?"
Jeg følte fingeren pege på mig, men kunne ikke erindre at have været i nærheden af bemeldte rude, hvorfor jeg benægtede ethvert kendskab til pletterne.
Hun spurgte nok engang.
Jeg kom da just i tanke om, at jeg dagen før havde rengjort mine noksom omtalte gummistøvler og netop havde stået ved bordet, der ses gennem ruden for at rense omtalte fodtøj. Det må jo have sprøjtet.
Alt imens jeg flygtede gennem døren og langt ud i haven, tilstod jeg råbende min brøde.
I morgen skal jeg pudse mindst ét vindue.
 
Onsdag 28/12 2011:
Nå for hjulen da! Nu brænder det!
Jeg stiftede just i dag bekendtskab med, at bøderne til næste år vil hagle ned over vi stakkels cyklister. Som om, vi ikke lider nok endda. Hør blot:
Mobilsnak: 1.000 kr.
To personer på én cykel: 700 kr. til hver. Kørsel på fortov: 700 kr. Forkert placering i sving: 700 kr. Cykling i fodgængerfelt: 700 kr.
Mod færdselsretning: 1.000 kr. Over for rødt: 1.000 kr. Manglende tegn: 700 kr. Uden hænder på styret: 700 kr. Holde fast i andet køretøj: 700 kr. Uden lygte i lygtetid: 700 kr.
Defekte bremser: 700 kr. Det var ellers lidt af en remse. Såvidt jeg kan skønne, skylder jeg alene for sidste år i omegnen af 37.000 kr.
Alene den med mobiltelefonen ville have kostet mig mindst 20.000 kr.
Jeg bemærker med fryd, at der ikke gives nogen bøde for at cykle i en gågade!!!!!!!!!
 
Torsdag 29/12 2011:
Har du husket, at det er på tide at fastlægge dine nytårsforsætter? Hvis ikke - så skidt med det.
Jeg har en hjerneforskers ord for, at det ikke kan svare sig. Dine pandelapper gør nemlig, hvad de kan for at sætte en stopper for dine evner til at føre et forsæt ud i livet. 
Jeg har ikke desto mindre ofte haft nytårsforsætter, stort set altid uden held.
Kun én gang er det lykkes at gennemføre med 100 % succes.
Op til nytår 1995 havde jeg ikke røget i 1½ år. Mit forsæt var da at begynde at ryge fra og med nytårsaften. Det var ikke så nemt til en start. I hvert fald blev den første cigaret ikke tændt, før lige efter klokken havde slået midnat. Men så gik det fint.
Forsættet blev holdt, i hvert fald de efterfølgende 10 år, til jeg definitivt stoppede i 2005.
Jeg har ingen forsætter for næste år. Det kan jo ikke betale sig. Min succes-statistik viser det med al ønskelig tydelighed. Ét forsæt gennemført ud af omkring 60.
 
Fredag 30/12 2011:
Det er ikke ret godt. Det er et nederlag.
Mit årsmål for cykling er hvert år 2.750 km. Sølle 2.312 km. er det blevet til i år, 438 manglende kilometer - skræmmende dårligt, ikke mindst sammenlignet med 2010, da jeg kørte 3.181 km.
Jeg er  en skændsel for cykelsporten.
Min undskyldning er regnvejr og blæsevejr. Jeg begiver mig kun allernødigst ud i det. Og det har regnet og blæst hele året, og jeg har ventet og ventet på tørvejr og bare nogelunde vindstille.
Skuffelsen over årsresultatet er ekstra stor, da jeg fra næste år skal køre for et andet hold. Jeg skifter fra "Leopard Trek" til "VacansOleil". Jeg forventer en svær start med kraftige bebrejdelser fra det nye holds ledelse og trænere, når jeg stiller op, så utrænet som jeg er. I december har jeg ikke kørt en eneste kilometer. Jeg bliver næppe udtaget til årets første etapeløb "Down Under" i Australien.
Men skidt. Der er så pokkers varmt dernede på den tid af året.
Fra januar skal skeen over i den anden hånd og ikke bruges til at spise med. Der skal cykles, om ikke andet så på motionscyklen.
 
 
Lørdag 31/12 2011:
På denne årets allersidste dag vil jeg gerne til alle mine læsere ønske et rigtig godt nytår med tak for jeres mange besøg på min hjemmeside i det forløbne år.
Jeg er stolt over, at der i 2011 i alt har været 115.918 klik på den.
Jeg vil fortfarende forsøge at gøre den læseværdig og ikke mindst lærerig, en del, jeg måske har svigtet en smule. Den gamle lærer kommer jo nu og da op i mig for at belære. Og da er han ikke til at stoppe, kan kværne løs i timevis. Og det er væsentlige ting, han underviser i.
Som et godt eksempel hertil kan jeg nævne dagbogen fra 21/11 i år, hvor jeg nøje redegør for vægten af alle informationer på internettet. Hvordan ville du ellers have fået at vide, at den er lige omkring 50 gram? Jeg spø'r bare. Og således belært med fuldstændig uundværlig viden kan du gå videre i din dagligdag og forhåbentlig gøre brug af din dermed forøgede erkendelse af din omverden. Jo, hjemmesiden har en mission.
Til sidst også et ønske om, at I må få en god aften  i dag med god mad og drikke. Men lad det nu ikke tage overhånd. Der er ingen grund til, at I alle laver samme fejl som jeg.
GODT NYTÅR!
 
Søndag 1/1 2012:
Da jeg tidligt i morges - lige omkring klokken 12 - lå og overvejede at stige ud af min seng, tænkte jeg, at jeg skulle se at få sagt noget til forstanderinden, som i nogen tid har ligget mig på hjerte, og som passende kunne komme frem på denne den første dag i 2012. Jeg vil gerne slå nogle ting fast.
Hun sad i stuen og kiggede TV.
Jeg krøb ud fra den lune dyne, listede mig ind i stuen, rettede mig op, sank en klump og erklærede med barsk stemme, at dersom hun regnede med, at hendes mand i det nye år ville udvikle mandsmod og selvstændighed og med mellemrum vise vilje til at modgå hendes mange befalinger, da ville hun blive skuffet.
Jeg har ikke modet til noget sådant og vil derfor i det nye år være den samme blindt adlydende nikkedukke. Det gjorde godt at få det sagt.
 
Mandag 2/1 2012:
Først en tårevædet afsked med min bil, som jeg imorges kl. 8 lod indskrive på Toyota-hospitalet med henblik på en operation af den beskadigede natibus (lægeligt for "bagdel"). Det gjorde lidt ondt at køre derfra, og jeg fornemmede, at min gode bil var noget trykket ved at se mig køre bort, og det ovenikøbet  i et andet, lånt og helt nyt køretøj.
Af følelsesmæssige årsager frarådedes besøg under indlæggelsen, som varer til torsdag.
Dernæst aflagde jeg min tandlæge et helt nødvendigt besøg. Lige før juletravlheden kulminerede, knækkede jeg et stykke af en 71-årig tand. Jeg satte mig i stolen i stor angst - ikke for smerter - men for at den gode dental-operatør skulle nævne ordene "en ny krone". Og det var det første, han gjorde. Han brugte endog udtrykket "porcelænskrone". Af bitter erfaring ved jeg, at en sådan er ekstra dyr. Nu skælvede jeg.
Jeg hankede op i mig selv og fik overbevist den venlige odontolog om, at de priser, som han anså som rimelige, måske endda billige, ikke var i overensstemmelse med min opfattelse af en passende honorering af hans anstrengelser. Vi bruger vist forskellig målestok. 
Den rare mand indså nødvendigheden af en anden (og meget billigere) løsning på mit problem med ruinen i min overmund.
Jeg kunne forlade stolen med en i plastik genopbygget, glat, smuk og indtil videre velfungerende bygning.
Den er sikkert dyr nok endda. Jeg følte mig derfor ved afskeden nødsaget til at meddele min ven på billedet, at dersom bygningen igen brasede sammen, da vidste jeg, hvor han bor, og jeg ville sende mit tæskehold. Det gjorde indtryk. 
 
Tirsdag 3/1 2012:
På denne den 3. dag i det nye år føler jeg lyst til at gøre opmærksom på, at året er et jubilæumsår (for mig). For nøjagtigt 1000 år siden udkæmpedes søslaget ved Svold.
Denne kendsgerning gjorde min historielærer i 3. klasse i underskolen en del ud af. Bl. a. lærte han os remsen: "Slaget ved Svold, 1012". Så sad årstallet fast til evig tid blot ved hjælp af et lille rim.
Han berettede også med stor fryd, at vi danske og nogle hjælpende svenskere ved samme lejlighed gav nordmændene et lag tæsk, som de aldrig er kommet over, og som de endnu hævner ved at ansætte sindssyge TV-kommentatorer ved Norges internationale sportskampe. De mennesker er totalt uudholdelige med deres råben og skrigen, når Norge endelig vinder.
10-12 år senere lod jeg mig indskrive på Th. Lang's lærde seminarium, hvor vores historielærer Keld Madsen, til daglig kaldet Agamemnon, råt og hensynsløst rev mig ud af min barnetro, da vi kom til samme emne.
Slaget ved Svold var slet ikke i 1012, men derimod i år 1000, måske endda nærmere 999.
Den var slem. Der røg det rim. Men det blev værre.
Slaget fandt ikke sted ved Svold, en lille, helt ukendt ø ved Rügen, men derimod i Øresund.
Den nye lærdom var svær at sluge. Hvordan synes du "Slaget i Øresund år 999" rimer?
Den er der ikke meget "bid" i. Men skidt. Vi vandt.
 
Onsdag 4/1 2012:
Store gensynsdag.
Jeg afhentede min gode bil på Toyota-hospitalet. Den havde det glimrende, og overlægen var tilfreds med operationen og patientens adfærd under hele forløbet.
Dog var der et lille minus. Man havde i skyndingen glemt, at den ene nummerpladelygte (post lux) efter nogen tids svaghed helt var visnet bort (mortuus muligvis forårsaget af gangræn). Lynhurtigt fik overlægen patienten tilbage til operationsstuen, og én af de unge, lovende turnuskandidater forestod en transplantation af denne legemsdel. Det tog ikke længere tid end en blindtarmsoperation (operatio appendicitis), ca. 3 minutter.
Da Toyota-hospitalet er et privathospital, skal patienten selv betale for indlæggelse og operation. Det beløber sig til i alt 9.797,79 kr. Patientens sygeforsikring vil dog dække de 7.147,79 kr., og patientdelen vil således udgøre 2.650 kr. Det er dyrt at komme til skade - selv med en sygeforsikring.
Men med i prisen var en grundig afvaskning i luxusklassen. 
 
Torsdag 5/1 2012:
Når en dag som i dag ikke er begivenhedsrig - forårsaget af det triste vejr, er det godt at modtage en e-mail fra min gode ven og tidligere kollega fra Jellebakkeskolen.
Han og jeg deler interesse for præsten og forfatteren Johannes Møllehave, som han er så heldig at have mødt ved flere lejligheder og ovenikøbet fået bøger signeret af ham.
Det kan gøre mig en smule misundelig, selvom misundelse ikke er nogen prisværdig egenskab.
Navnlig misunder jeg ham, at Møllehave ved den seneste lejlighed i en bog skrev: "Regn med sol".
Er det en vejrudsigt eller en lovning om, at alt, på trods af eventuel tristhed, vil blive solskin og vel? Godt sagt, Møllehave.
Min kollega fortalte endvidere, at Møllehave i går på sin 75-års fødselsdag fik udgivet bogen "75 fy- og fyndord - fra fødselaren".
Jeg har endnu ikke anskaffet den, men i formiddags læst om den på internettet.
Et eksempel - om smukke kvinder:

Nogle tæller får i søvnløse nætter.
Jeg tæller kvinder i stiletter.
Men er stiletterne flotte og høje,
så får jeg ikke lukket et øje,
Det tærer på både min søvn og fordøjelse,
men så har jeg da haft den fornøjelse.
 
 
Fredag 6/1 2012:
Jeg har i mange år haft lyst til at skrive en bog om krigen i 1864, men har altid været klar over, at den ville ligge langt uden for min formåen. Det har ærgret mig, men nu gør det ikke noget mere.
Nu er BOGEN om denne krig nemlig udkommet. 
Dens titel er "Slagtebænk Dybbøl".
Den er en vanvittigt spændende bog, som optager mig meget.
Den giver et grundigt og spændende indblik i de politiske forhold, der førte til krigen og i selve krigen (især i det endelige slag den 18/4 1864). Samtidig gengiver den mange breve og dagbogsoptegnelser fra nogle af de mænd, der på forskellige niveauer deltog i den. De er bevægende.
At bogen er velskrevet føjer kun til dens kvaliteter.
Bogen modtog prisen som "Årets historiske udgivelse" (2009).
I forlængelse af den er kommet "Dommedag Als" om danskernes sviende nederlag på Als 29. juni 1864 og den efterfølgende bitre fredsslutning. Begge bøger er blevet store bestsellere. Jeg skal snarest have fat i sidstnævnte. Jeg kan næsten ikke vente.
 
Lørdag 7/1 2012:
Ngl skrftsprg nvndr kk vklr, mn kn knsnntr. Dn mst pmrksmm vl hv bmrkt, t jg hllr kk gr dt.
Sjvt nk kn mn gdt frst, hvd dr str llgvl, sdn d.
Oversættelse: Nogle skriftsprog anvender ikke vokaler, men kun konsonanter. Den mest opmærksomme vil have bemærket, at jeg heller ikke gør det. Sjovt nok kan man godt forstå, hvad der står alligevel, sådan da.
Nu ikke mere hjælp:
Frstndrndn sr lg n TV. Dr r hndbld. Hn sr lt dt hndbld, dr r p TV, mn hn blndr hl tdn nd.
Nr jg sprgr, m v kk kn s ngt ndt, vgnr hn strks g svrr: "NJ. Kmpn r lg s spndnd". S v sr frtst hndbld.
Prøv lige at finde ud af, hvad der står om forstanderindens diktatur. Hvis du giver op, kan du finde svaret ved at klikke lige her.
 
Søndag 8/1 2012:
Årets første cykeltur blev i dag.
Hvor jeg dog nød mine lidelser derude i det lidt blæsende og kolde vejr. Og jeg er ikke masochist. Det var en kort tur på kun 25½ km., men jeg vovede at lægge bakkerne ind til sidst på ruten, og det gik fint. En god start på en lang sæson med mange løb.
Nu er det ikke helt sandt, at det var min første tur. Jeg har, som det fremgår af billedet tilvenstre, under lidt rarere vejrforhold i det sydlige, allerede kørt et løb med mit nye hold, "VacansSoleilDCM", med hvem jeg har lavet en 10-årig kontrakt - iøvrigt sammen med min gode ven, Martin Mortensen. Jeg kender dog ikke længden på hans kontrakt. Det er rart at være to danskere på holdet.
På billedet ses jeg tydeligt nede ved bilen i baggrunden. Jeg ligger dèr, fordi jeg var så uheldig at punktere og var just på vej op gennem feltet, så jeg kunne blive fotograferet med de øvrige fra holdet, som kører allerforrest. Men fotografen var på timebetaling og skulle hurtigt afsted for at tage nogle bryllupsbilleder. Jeg synes nu, at han burde have ventet, til jeg var der. Der gik kun 1 minut.
 
Mandag 9/1 2012:
Alle beundrer Albert Einstein og hans enorme begavelse - og med rette. Men som så mange andre måtte han frem til sin berømmelse opleve nogle "nederlag", der for mig er overraskende.
Han er født i Ulm i Tyskland, men flyttede med sin mor og far til Schweiz, allerede da han var ½ år.
Som 9-årig kunne han ikke tale rent, og hans forældre troede, at han var retarderet.
Som 16-årig forsøgte han uden studentereksamen at blive indskrevet på Zurichs polytekniske højskole. Han bestod ikke optagelsesprøven og måtte tage en studentereksamen.
Efter to år med skiftende vikariater blev han ansat som teknisk sagsbehandler på patentkontoret i Zürich.
Han klarede aldrig at få et kørekort.
Men alt blev bedre, og han opnåede som bekendt enorm berømmelse som teoretisk fysiker, ikke mindst for sin udarbejdelse af relativitetsteorien, som er så hulens svær at forklare.
Selv gør han det således: "Læg din hånd på en varm kogeplade i et minut, og det vil føles som en time. Sid med en flot pige i en time, og det vl føles som et minut. Det er relativitet".
 
Tirsdag 10/1 2012:
Computerens historie er ikke længere, end at mange af os har oplevet den lige fra starten.
Jeg var dybt imponeret den første gang, jeg så én på daværende "Jysk Telefon", som lige omkring 1968 havde indkøbt en maskine og gerne ville præsentere den for os, en gruppe lidt benovede lærere. Computeren havde et lille geografi-program, hvor man skulle svare "JA" eller "NEJ" til nogle spørgsmål på den diminutive skærm, f. eks.: "Ligger Bulgarien i Europa?" Svarede man rigtigt, stod på skærmen: "Flot klaret". Svarede man forkert, stod der: "Ach, du lieber Augustin". Vi var dybt imponeret.
Siden er det blevet lidt mere avanceret, ikke mindst takket være en vis Bill Gates, som i sin store forudseenhed alligevel nu og da bedømte computerens udvikling forkert.
I 1981 sagde han: "64 kilobytes ram burde være nok til alle".
1988: "Jeg tror OS/2 vil blive det mest betydningsfulde styresystem, ja program,nogenside".
1994: "Jeg kan se en lille, kommerciel mulighed for Internettet. I hvert tilfælde de næste 10 år".
Nå skidt. Han har jo råd til at tage fejl.
 
Onsdag 11/1 2011:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jeg kørte forstanderinden på arbejde i morges. Nogle stakkels medicinere skulle til eksamen på Skejby Sygehus, og for at de ikke skulle snyde for meget, var min gode viv indkaldt som eksamensvagt. Hende snyder man ikke nemt.
"Hvorfor kørte hun da ikke selv?" hører jeg dig spørge. "Har hun fået 3 klip i kortet?"
"Nej", svarer jeg. "Ikke endnu. Lad mig give dig grunden til, at jeg kørte hende".
At finde en parkeringsplads ved Skejby Sygehus er en næsten umulig opgave. Fyldt op fra kl. 8. Men det værste er næsten, at parkering ved hospitalet er urimelig dyr. Det ville koste ikke under 60 kr.
Hvad tænker man dog på? Sæt jeg var kommende far (det er kun hypotetisk) og skulle være med ved min kones fødsel (også hypotetisk), og den trak ud og ud, måske over 24 timer, da ville det koste mig en formue.
Og så er der for tiden tale om, at man vil afskaffe børnepengene.
Den går ikke, lille Helle Th.-S., i hvert fald ikke før parkeringsafgiften ved Skejby Sygehus er afskaffet.
 
Torsdag 12/1 2012:
Jeg har ofte syntes, at ældre mennesker er "pudsige", når de går og taler til og med deres hund/kat/undulat eller andet hjemligt kræ. Måske jeg endog har fundet det pinligt. Det gør jeg ikke længere. Nu betragter jeg det at snakke med dyr som en menneskerettighed for seniorer.
Og det er væsentlige emner, mine hunde og jeg tager op i lange samtaler. Jeg spørger dem, om de har sovet godt, om de har husket at spise og drikke, og om de mon ikke gerne vil have en "dessert" (i.e. hundekiks). Jeg får altid et svar, oftest et "ja".
Jeg roser dem tit for deres gode opførsel, fortæller dem, hvor rare og dygtige de er, og betror dem, at det skyldes, at de får så mange tæsk, og at de om lidt skal have nogle flere. De logrer stadigvæk, i øvrigt samme resultat, som når jeg siger, at de er grimme.
De er gode at snakke med, taler mig ikke imod, og jeg kan sige lige det, jeg vil. Altid logres.
For nylig fik jeg et nyt emne at debattere med vores tæve. Jeg siger "OOOOOOOOOOOH", og hun finder et eller andet at tage i munden og svarer "UUUUUUUUH". Vi kan få lang tid til at gå med OOOHen og UUUHen, og hele tiden ser hun koncentreret på mig, følger mig rundt i huset, UUUHer - og logrer.
Hvis jeg for bare få år siden havde overværet en anden person gøre, som jeg nu gør nu, ville jeg beskæmmet have forladt stedet og følt medlidenhed med vedkommende. 
 
Fredag 13/1 2012:
Postvæsenet har hævet portoen og sænket service-niveauet. Nu skal alle postkasser ud til vejen, så postbudene ikke behøver at stå af cyklen eller scooteren. Vi arme brevmodtagere skal så ud i al slags vejr for at få vores post.
Det har min gode ven og gamle soldaterkammerat, 571082 Kruse fra én af vore yderligtliggende, nordlige provinser, helt eksakt Løgstør, set en løsning på i sin hjemby og har sendt mig billedet til venstre.
Så kan den gode postkasseejer forblive i sin lune stue, åbne vinduet, trække i snoren, så postkassen hæves og uden at udsætte sig selv for storm, sne, slud, regn og andre vejrmæssige ubehageligheder tømme postkassen. De er smarte i Løgstør, ikke?
Jeg ville gerne have samme system, men døjer med, at vores postkasse står 20 meter fra huset. Jeg har dog hørt, om en mand, der har lavet et langt snoretræk fra et vindue og omkring 10 meter ud til fortovet. Han haler blot hele postkassen ind, tømmer den og trækker den ud på ny.
 
Lørdag 14/1 2012:


















Jeg bruger i disse dage en del tid på at scanne gamle, sort/hvide billeder fra min barn- og ungdom og lægge dem ind i computeren. Det er et stort arbejde, for heldigvis har jeg en del billeder.
Men det tager ekstra tid, at jeg så ofte dvæler ved et billede og mindes omstændighederne, da det blev taget. Det er en lang tur ned ad "Memory Lane", men en absolut herlig tur.
Jeg mindes, da jeg var ung og spændstig og spillede cricket, nårsomhelst jeg kunne komme afsted med det. Nu er jeg jo kun spændstig.
Kig lige på de to billeder og se den søde dreng til venstre og den flotte fyr til højre, hhv. 10 og 17 år. Ak ja, det var dengang. Ikke en bekymring i livet. Kun cricket, cricket og cricket.
Billederne er begge taget nogenlungde samme sted på Silkeborg Stadion.
 
Søndag 15/1 2012:
I to dage, altså to hele dage, har forstanderinden været vanskelig at komme i kontakt med, bare sådan almindelig samtale. Jeg har forsøgt mig med min ellers uimodståelige charme. Ingen virkning. Stadig "fraværende". Jeg har forsøgt at vække opsigt med overraskende udtalelser, som for eksempel: "Blommetræet er sprunget ud" eller: "Jeg går lige til stranden og svømmer en tur". Ingen virkning.
Jeg må give op.
Årsagen til forstanderindens åndelige fravær er TV. Der har været alt for meget regentjubilæum, som dog heldigvis snart ophører. Så er det til en side.
Men om få øjeblikke starter håndboldtransmissionerne fra EM, som strækker sig over 2 uger, og så er vi der igen. Ingen kommunikation.
Det er godt, vi aldrig investerede i et samtalekøkken. 
 
Mandag 16/1 2012:
Jeg er så heldig at være lykkelig gift med en dejlig kone. Og jeg synes selv, at jeg husker at skønne på det, ligesom jeg husker ofte at fortælle hende, at hun er en pragtfuld kvinde, som jeg elsker og ikke kunne undvære.
Således forberedt skal du høre om et ældre, vestjysk par, som jeg forleden fik fortalt om.
De to sidder en aften, som de så ofte gør det, og ser TV. Tavsheden er larmende.
Pludselig bryder konen den.
"Ælskæ' do' mæ'?"
"Ja".
"Hvåfå' sæje' do'et så ålle?
"A hår så'et jæn gång. Å sku'et blyw no'n ændring, ska a nok sæj te".
 
Tirsdag 17/1 2012:
Kender du en lille vej i udkanten af Lystrup? Sikkert ikke og sikkert heller ikke, når jeg fortæller, at den hedder Høvej.
Hvis du er ude på din cykel, så lad være med at køre ad den i nordvestlig retning, og da slet ikke, hvis du gerne vil se solen stå op endnu engang. Jeg gjorde det.
På billedet til venstre kan du se, hvad den mest af alt minder om. Blot er der knapt så mange huse langs den, og ej heller er der sporvogne.
Den vej havde så nær slået mig ihjel, ikke mindst da jeg vidste, at jeg havde endnu 20-25 km. at tilbagelægge, inden jeg var hjemme.
Jamen, for katten da osse. Uha-da-da. Den var styg.
På vejen op ad denne "lille" forhindring observerede jeg et ældre ægtepar på deres eftermiddagstravetur. De gik i samme retning, som jeg cyklede. Jeg havde det allerstørste besvær med at overhale dem.
Hvordan kan et gammelt fjols (undertegnede) planlægge en rute, der går via Høvej - så tidligt på året?
Jeg lader svaret hænge i luften.
 
Onsdag 18/1 2012:
Pilen på min badevægt stoppede ved X (X er et temmelig højt tal).
Den tog 20 minutter om at nå dertil, og hele vejen op holdt jeg vejret. Af det kan man lære, at overvægt er livsfarlig. Man kan dø af iltmangel.
Jeg havde gerne set pilen stoppe ved Y (Y er altså mindre end X), hvilket ikke ville have givet mig åndenød. Men det er så svært for mig at nå ned på Y, idet forstanderinden i sin indkøbsrus fortfarende hjembringer kager til aftenteen.
Og tidens trend er jo, at man ikke må bortkaste madvarer.
Jeg er således fanget i en fælde i mit forsøg på at nedbringe forskellen mellem X og Y.
Livet er vanskeligt.
 
Onsdag 22/5 2012:
 
Gunnar Rasmussens Hjemmeside
e-mail: gr@surfmail.dk